Gazete Vatan Logo

İhracat şampiyonları yedek parça bekliyor

Marmara Bölgesi’nde yaşanan elektrik kesintileri otomotivin kalbinin teklemesine neden oldu. Otomotiv yan sanayi şirketlerinde üretim durdu. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Elimizde stok kalmadı, ihracat şampiyonu otomotivde üretim tehlikede” dedi.

İhracat şampiyonları yedek parça bekliyor

Son dönemde yaşanan elektrik kesintileri, Türk otomotiv sektöründe üretim ve ihracatı tehdit ediyor. 29 Aralık’tan bu yana kesintiler nedeniyle Gebze’de 120 şirketin faaliyet gösterdiği Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) üretim durma noktasına geldi.

5 gündür devam eden elektrik kesintilerinin yan sanayi şirketlerine faturası 300 milyon euroyu aştı. Otomotiv tedarik şirketlerinin ellerindeki stoklar biterken, bu durum ana sanayi fabrikalarının ‘kırmızı alarm’ vermesine neden oldu.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, 29 Aralık sabah 04.00 itibariyle sanayinin yaygın olarak yerleşik bulunduğu Gebze’de birçok üreticinin elektrik alamadığını açıkladı. Kanca, “İşçilerimiz makinelerin başında bekliyor... İhracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün böyle bir durumla karşı karşıya kalması sonucu sadece Gebze’deki tedarik şirketlerinin 300 milyon euronun üzerinde bir kaybı söz konusu. Bu kayıp her geçen saat artıyor” diye konuştu.

Elimizde ürün kalmadı

Haberin Devamı

Ağırlıklı ihracat için çalışan taşıt üreticilerine parça sağlayan tedarikçilerin ara stoklarının bittiğine dikkat çeken Kanca, şöyle devam etti: “Ürettiğimiz parçalarla çalışan, dünyaya araç ihraç eden Türkiye’nin büyük üreticileri var. Bu nedenle ihracat şampiyonu büyük şirketler durmak zorunda kalacak. Bir diğer önemli problem ara stoklarımızın bitmesi. Çünkü biz saatlik çalışıyoruz. Yani şu an ürettiğiimiz 1 saat sonra müşterimize vermek zorundayız. Elimizde ürün kalmadı.”

İhracat tehlikede

Otomotiv sanayinin kalbinin attığı TOSB’da üretimin durma noktasına geldiğini belirten TAYSAD Başkan Yardımcısı Albert Saydam, şirketlere destek olmak amacıyla kriz masası oluşturduklarını söyledi. Saydam, şunları kaydetti:

“Organize sanayi bölgesindeki şirketler jeneratörle üretimlerine devam etmeye çalışıyor ancak bazı alanlarda yüksek enerjiye ihtiyacınız oluyor. Şu an plastik, kauçuk, dökme parçalarda ürün sıkıntısı var. Stoklar bitiyor. Tofaş daha önce 1 haftalık bakım tatiline çıkacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Oyak Renault, Ford Otosan ile Toyota Otomotiv Sanayi’nde sıkıntıların başladığını duyduk. Şöyle düşünün 120 yan sanayi şirketinde stok olabilir ama bir tanesinde yeterli mal kalmazsa fabrikalar otomobil üretemez. 1 euroluk bir parça yüzünden 15 bin euroluk aracın üretimi durabilir. Otomotivde üretim just in time’dır (tam zamanında üretim). Bu yüzden fazla stok bulundurulmaz. Diğer taraftan sıkıntı tüm dünyadaki fabrikaları da tehdit ediyor. Tedarik şirketleri üretimlerinin yüzde 70’ini 7 kıtada 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor. Bugün için öncelikle Türkiye’deki ana sanayi müşterilerimizi etkileyecek olan üretimin durması, birkaç gün içerisinde ihracatı vuracak. Türkiye ekonomisinin lokomoti sektörü otomotivde üretim ve ihracat tehlikede.”

İşçiler evlerine gönderildi

TEKİRDAĞ’ın Çerkezköy İlçesi’nde, elektrik kesintileri nedeniyle Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yüzlerce fabrikada üretime ara verildi. Marmara Bölgesi’ni besleyen Adapazarı’ndaki enerji iletim hatlarındaki arazılar nedeniyle elektriklerin sık sık kesildiği Çerkezköy’de yüzlerce fabrika üretim yapamaz duruma geldi. Çerkezköy 1 ve 2’inci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yüzlerce fabrikada Perşembe gününden itibaren yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle üretime ara verildi. Yaşanan kesintiler nedeniyle, bazı fabrikalardaki işçiler evlerine gönderildi.

Haberin Devamı