Gazete Vatan Logo

İhracat sa Lassa

Brisa, yatırım ve ihracat atağına kalkıyor. 3 bin 100 kişinin çalışacağı Aksaray tesisi bu yıl test üretimine başlıyor. İran ile Çin’i keşfeden şirketin gelirlerinde ihracatın payı % 50’yi geçecek

İhracat sa Lassa

Sabancı Holding’in sanayideki ‘amiral gemi’si Brisa, yeni yatırımlar, yeni teknolojik ürünler ve Türk markası Lassa ile Avrupa’da zirveye oynuyor. Avrupa’nın 7’nci büyük lastik üreticisi, 300 milyon dolar yatırımla kurulan Aksaray tesisinde deneme üretimine bu yıl başlamayı planlıyor.

Yıllık 4.2 milyon adetlik kapasiteye sahip olan tesisle Japon Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşunun lastik üretimi yüzde 30 artarak 15 milyona yaklaşacak. Aksaray’la ihracatta da vites artırmaya hazırlanan Brisa’nın satış gelirlerinde ihracatın payı 5 yıllık dönemde yüzde 50’yi geçecek.

Hedef 200 milyon dolar

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, “Aksaray tesisimiz yıl ortasında deneme üretimlerine başlıyor. 2 bin 600 kişiyi işe aldık. Bu sayıya 500 kişi daha eklenecek. Ocak 2018’de fabrikanın resmi açılışı yapılacak ve seri üretime geçeceğiz” açıklamasını yaptı.

Lastikte otomotiv modelini takip ederek ihracata odaklandıklarını söyleyen Gürçay, şöyle devam etti:

“İhracata ağırlık vererek içerdeki her türlü riski dengelemiş olacağız. Ciromuzda ihracatın payı bu yıl yüzde 20’den yüzde 30’a çıkacak. 2016’da ihracatımız yüzde 12 artışla 150 milyon dolara çıktı. Hedefimiz önümüzdeki dönemde 200 milyon doları yakalamak. 5 yıl içinde ciromuzun yüzde 50’den fazlasını ihracattan elde edeceğiz.”

Haberin Devamı

Brisa’nın ihracatının yüzde 80’inin Lassa markalı lastiklerden oluştuğuna dikkat çeken Yiğit Gürçay, “Otomotiv sektöründe Türk markasıyla bu kadar yüksek ihracat oranına ulaşan şirket yoktur” dedi.

İran 5’inci büyük pazar olur

2017’de birçok yeni ülke keşfettiklerini söyleyen Yiğit Gürçay, “Kuzey Afrika, İran, Ukrayna’da çok ciddi ivme yakaladık. İran 3-4 yıl içinde Almanya’yı geçecek potansiyele sahip. İran’ın lojistik avantajı var. Halkbank’la çalışabiliyor olmak önemli. İran en büyük pazarlarımız arasında ilk 5’e girer. Bu yıl yine Çin ile Avustralya’ya girdik. İhracat yaptığımız ülke sayısı 63’e ulaştı” dedi.

Aksaray’a 300 milyon dolar yatırım

Tesis 3 bin 100 kişiye istihdam sağlayacak.

Orta sınıf için patlamayan lastik üretecek

Haberin Devamı

Brisa patlasa da gidebilen lastik olarak bilinen ‘Run Flat’ teknolojisini tüm otomobillere uyumlu hale getirdi. Bridgestone’ın yeni ürünü DriveGuard lüks Mercedes ve BMW’nin yanı sıra Renault Clio’dan Opel Astra’ya kadar geniş yelpazede kullanılabilecek.

Lastik patladıktan sonra aracın güvenli bir şekilde 80 km hızla 80 km yol katetmesini sağlayan DriveGuard, Mart’ta satışa çıkacak. Brisa 2018’den itibaren Bridgestone DriveGuard’ı İzmit fabrikasında üretmeye başlayacak.

‘Barça’ ile dünyada 1 milyar kişiye ulaştı

Barcelona’nın basketbol, hentbol, futsal ve tekerlekli paten hokeyi takımlarına 4 yıllığına 21.6 milyon euroya sponsor olan Brisa, bu işbirliğinin karşılığını aldı. Barcelona ile 1 milyar kişiye ulaşabildiklerini belirten Yiğit Gürçay, marka bilinirliğini 2 kat artırdıklarını ve Lassa’nın tüm dünyada tanındığını kaydetti.