Gazete Vatan Logo

İhmal katliamı

500 YTL’lik ‘shutoff’ sistemi 17 çocuğu kurtarabilirdi

Konya’da bir cemaat derneğine ait 3 katlı yurt binasında LPG tankından sızan gaz patladı.

İLGİLİ HABERLER

Süleymancılar’ın Kuran kursu veren 1.300 yurdu var

Namaza kalktık, biri ışığı yaktı, bina patladı

Erdoğan talimat verdi 3 bakan Konya’ya gitti

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ

VATAN EKİBİ KONYA’DA

Yerle bir olan binanın enkazı, 17 çocuğa mezar oldu. 29 kişi yaralandı Binanın dışındaki LPG tankında ’shutoff’ denen bir cihaz takılı olsaydı, böyle bir facia yaşanmayacaktı

Geçen hafta bombalarla sarsılan Türkiye, dün güne yine facia haberiyle uyandı. Bu kez terör değil ihmaller zinciri katliam yarattı. Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar Beldesi’nde, “Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği” ne ait özel Orta Öğrenim Balcılar Kız Öğrenci Yurdu’nda sabah 03:45 sularında patlama meydana geldi. Faciaya, 42 öğrencinin kaldığı 3 katlı betonarme binanın dışında bulunan LPG tankından, yurdun mutfak ve banyo bölümüne giden borularda yaşanan gaz kaçağının neden olduğu belirlendi.



Tankın patlamaması mucize

Sabah namazı kılmak için uyanan öğrenciler ve öğretmenler tarafından gaz kaçağı hissedilmesine rağmen, elektrik düğmesine basılması, bina içine dolan gazın korkunç bir şiddetle patlamasına ve tüm binanın alevler içinde kalmasına yol açtı.
LPG sızıntısı başladığında, binadaki elektrik kapansaydı sonuç böyle bir facia olmayacaktı. LPG ya da doğalgaz sızıntısını tespit edip, binanın elektriği otomatik olarak kapatan shutoff ya da selenoid adı verilen sistemin maliyeti en fazla 500 YTL.

Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Levent Şal, VATAN’a yaptığı açıklamada sistemin yurtta takılı olup olmadığını henüz bilmediklerini, gerekli incelemeleri yapamadıklarını ifade etti. Ancak bu sistemin tam da bu durumlar için kullanıldığını belirtti.




Ruhsatta erkek yurdu

Binadaki tek usulsüzlük bu değil. Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu, ruhsatta erkek yurdu olarak gözüküyor. 1990’lı yıllarda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ruhsat alan yurt yönetim, 4 ay önce kız öğrencileri buraya taşımak için müracaat etmiş.

Buradaki erkek öğrencileri başka bir yere taşıyacaklarını belirtmişler. Ancak müracaatları henüz sonuçlanmamış. Ayrıca Milli Eğitim İl Müdürlüğü kayıtlarında burası bir Kuran kursu değil, öğrenci yurdu olarak gözüküyor. Aynı şekilde Konya İl Müftülüğü kayıtlarında da böyle bir Kuran kursu gözükmüyor.

Deprem ve itfaiye raporu yok

Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin de, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yetkililerinin kendilerine 4 ay önce başvurarak binayı kız yurdu olarak kullanmak istediklerini anlattı.



Şahin, binada yapılan incelemede, deprem ve itfaiye raporlarının bulunmadığını, bu nedenle yeni çıkan yönetmelik gereği izin verilmediğini söyledi.

Perşembe ritüeli ölü sayısını artırdı

VATAN’ın edindiği bilgiye göre, kız çocukları, eğitim-öğretim dönemi boyunca, yurtta kalarak, yurdun hemen karşısında bulunan ilköğretim okuluna ve liseye devam ediyorlardı. Okulların tatil olunca bazı çocuklar, ailelerinin yanında kalıyorlardı.







Kız çocuklarının hepsinin aileleri, Balcılar Beldesi ve bağlı çevre köylerde yaşıyorlardı. Ancak, kız çocukları, İslami cemaatlerde perşembeyi cumayı bağlayan geceyi ibadet ederek geçirme ritüeli olmasından kaynaklı, her Perşembe yurda çağrılıyordu. Bu Perşembe günü de yurtta kalan kızların yanı sıra, söz konusu beldede yaşayan ama yurtta kalmayan beldenin kız çocukları da yurda çağrıldı. Perşembe, ikindi namazı sırasında yurtlarına gelen kız çocukları, yanlarında evlerinden çeşitli yiyecekler de getirdiler. Bu nedenle yemek pişirilmedi. Sadece çay demlendi ve çocukların getirdiği yiyecekler yenildi.




















Haberin Devamı