Gazete Vatan Logo

İhlas madeni borsada buldu piyasa değeri 3’e katlandı

İhlas Ev Aletleri’nin hisseleri 2.5 ay gibi kısa sürede yüzde 300 prim yaptı, şirketin piyasa değeri 32 milyon YTL’den 126 milyon YTL’ye kadar yükseldi. Ruhsat alınan 54 maden sahasının hiçbirinde daha kazma vurulmazken, sermaye artırımı tamamlanırsa şirketin kasasına 40.9 milyon YTL girecek

Yurt çapında 54 maden sahasında arama çalışmaları için ruhsat başvurularını sürdüren İhlas Ev Aletleri, daha hiçbir madende kazma vurmadan piyasa değerini 3’e katladı. Temmuz ayı ortalarında fiyatı 1 YTL seviyesinde olan hisseler, Ekim ayı başında 4 YTL’ye yükselerek 2.5 ay gibi kısa bir sürede yüzde 300 oranında değer kazandı. Şirketin piyasa değeri 32 milyon YTL’den 126 milyon YTL seviyesine kadar yükseldi.

SPK onay verecek mi?

Hisse senetlerinde sert hareketler devam ederken, şirket sermayesini yüzde 127 bedelli artırarak 72.9 milyon YTL’ye çıkarma kararı aldı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) sermaye artırımına izin verip vermeyeceği bilinmezken, şirket elde edeceği kaynağı nasıl kullanacağının planını şimdiden yaptı. İhlas Ev Aletleri’nden yapılan açıklamada, sermaye artırımından sağlanacak nakit girişinin 11.3 milyon YTL’lik kısmının bağlı ortağı İhlas Madencilik A.Ş.’nin yapacağı sermaye artırımında kullanılacağı belirtildi. Arta kalan 29.6 milyon YTL’nin ise finansal borçların kapatılması ve yatırım ve sermaye işletmesi olarak kullanılması hedefleniyor.

Kaynak halktan sağlanacak

İhlas Ev Aletleri’nin yaklaşık yüzde 60’ının halka açık olduğu dikkate alındığında, 40.9 milyon YTL’lik sermaye artırımının yaklaşık 25 milyon YTL’lik kısmı küçük yatırımcı tarafından sağlanacak. İhlas’ın kasasına, maden çıkarmadan 40.9 milyon YTL girecek.

Holding hisselerinde spekülatif fiyat hareketi sürüyor

grup hisselerdeki hareketlilikten İhlas Holding de nasibini aldı. Yıllardır nominal değerinin altında işlem gören İhlas hisseleri, son bir ayda 0.60 YTL’den 1.20 YTL’ye yükseldi, daha sonra 1 YTL sınırına geriledi. Hisselerin yükselmeye başladığı dönemde RP Capital ile bir yıl opsiyonlu hisse devir sözleşmesini yenilediğini açıklayan İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Enver Ören, kısa sürede holdingdeki payını yüzde 14 seviyesinden yüzde 18.53’e yükseltti. Olağandışı fiyat ve miktar hareketleri karşısında SPK’nın talebi üzerine açıklama yapan şirket, özel bir durumun olmadığını belirtti. Buna rağmen hisselerdeki hareket sürüyor. Hissede pozisyon aldığı öne sürülen oyuncuların, faaliyet izni 2001 yılında BDDK tarafından iptal edilen ’İhlas Finans’ın satılacağı yönünde asılsız iddiaları yaydığı borsa kulislerinde dolaşıyor.

Haberin Devamı