Gazete Vatan Logo

İhbarlar 10 milyon liralık kaçağı önledi

Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'na yıl içinde 30 bin 592 çağrı geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, kaçakçılıkla mücadelede etkinliği artırmak için Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce kurulan Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'na yıl içinde 30 bin 592 çağrı geldi. Bu çağrıların bin 409 ihbar nitelikli olurken, 111'i olumlu sonuçlandı.

Vatandaşlara 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren Alo 136'ya yapılan çağrılar çerçevesinde gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 10 milyon 810 bin lira değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi.

İhbar nitelikli çağrılara il bazında bakıldığında, yıl başından bugüne kadar yapılan 331 çağrı ile İstanbul'un başı çektiği görülürken, bunu 201 ihbar nitelikli çağrı ile Doğu Karadeniz ve 126 ihbar ile Orta Anadolu takip etti.

Gelen ihbarlar doğrultusunda İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında 4 milyon 792 bin liralık, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında 1 milyon 881 bin liralık, Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında da 1 milyon 691 bin liralık ticari ve uyuşturucu madde ele geçirildi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının merkez binasında bulunan Alo 136 bölümüne gelen çağrılar, buradan 16 gümrük ve ticaret bölge müdürlüğüne bağlı gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerine otomatik olarak yönlendiriliyor. Gümrük muhafaza görevlileri, gelen ihbarları titizlikle değerlendirerek, gerekli müdahaleleri zamanında ve eksiksiz olarak yürütüyor.

Alo 136'ya yapılan ihbarlarla ilgili bildirimde bulunan kişilerin kimlik bilgileri, kendi rızaları olmadığı ve yapılan ihbarın kendileri aleyhine suç oluşturmadığı sürece kesinlikle gizli tutuluyor.

Kaçakçılığı, faillerini, kaçak eşyanın bulunduğu, saklandığı veya satıldığı yerleri yetkili birimlere haber veren, kaçak eşyanın ortaya çıkmasına yardım eden kişilere de yakalanan kaçak eşyalara ilişkin mahkeme sonucuna göre ikramiye ödeniyor.

Haberin Devamı