Gazete Vatan Logo

İhalesi 3 ay içinde konuşma yıl sonunda!

Merakla beklenen 4G ihalesinde takvim netleşti. Frekans ihalesi 3 ay içinde yapılacak. 2015 yılı bitmeden de operatörlerin 4G hızında vatandaşa hizmet vermesi planlanıyor.

İhalesi 3 ay içinde konuşma yıl sonunda!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 4G yetkilendirmesine ihalesine ilişkin, “Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

“4G sürecinin başlatılması” konulu basın toplantısında konuşan Bakan Elvan, Türkiye’nin bilgi ve iletişim teknolojilerinde çağın gerisinde kalmayacağını söyledi.

Türkiye’nin geleceği için 4G yetkilendirmesi konusunu önemsediklerini belirten Elvan, “Teknolojiyi bir kez kaçırdınız mı hızına yetişmeniz mümkün değil” dedi. Bundan sadece 15 yıl önce dünyanın sadece yüzde 4’ünün internete bağlandığını hatırlatan Elvan, “Bugün 7,2 milyarlık dünya nüfusunun yüzde 43’ü internet kullanıcısıdır. Ve mobil abone sayısı ise 7 milyarı buluyor” bilgisini verdi.

Operatörler memnun

Sektör paydaşları, toplantının ardından değerlendirme yaptı.Turkcell Genel Müdür Vekili Kuruöz, “Sektörün önü açıldı, yol haritamız belli hale geldi. 4G ile telekomünikasyon sektörü yeni bir ivme kazanacak. Bu ülkenin büyümesinde büyük bir itici güç olacak. Bireylerden kurumlara kadar hepimizin hayatı da zenginleşecek ve teknolojik anlamda önümüzde yeni ufuklar açılacak. O yüzden çok heyecanlıyız” ifadesini kullandı. Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de, ihalenin ardından 2016 başında tüm Türkiye’yi 4G ile tanıştıracaklarını, heyecan duyduklarını söyledi. Öğüt, video izleme ve paylaşma konusunda önemli bir kalite artışı görüleceğini anlattı.

Haberin Devamı

Dördüncü aranıyor

4G ihalesine ilişkin bilgiler veren Elvan, “Vereceğimiz yetkilendirme kapsamında 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz’den toplam 390 MHz’i mevcut 3 mobil işletmeci için ihale edeceğiz. İhalede şimdiye kadar verilen toplam frekansın iki katından fazlasını vermiş olacağız. 2600 MHz’den ise mevcut işletmecilerin yanında yeni bir işletmeciye de yer açacağız. Vereceğimiz frekansları teknoloji tarafsız olarak kullanılabilir hale getirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Elvan, şöyle konuştu: “4G’de de benzer Ar-Ge yükümlülüklerini geliştirerek devam ettireceğiz. Bu kapsamda mobil işletmecilerin kendi bünyelerindeki Ar-Ge’nin de gelişmesini destekleyeceğiz. İhalede tüm firmaların azami ölçüde eşit şartlarda yarışmasını istiyoruz. Bunun için de ihale sonunda tüm işletmelerimizin sahip oldukları band genişliklerinin azami ölçüde dengelenmesini amaçlıyoruz. Bu maksatla bantlar arasında “cap”ler (azami alınabilecek frekans miktarı) koyarak, bant genişliği açısından bir işletmecinin diğerlerine göre çok avantajlı hale gelmesini önlenmeye çalıştık. Nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde ‘Aktif Paylaşım’ isteyerek, hem de ülke olarak kaynak israfının önlenmesi, hem de işletmelerimizin gereksiz yatırımının önüne geçilmesini hedefledik. Yoğun yerleşimin olduğu yerlerde ise kule, enerji, yedek enerji, konteynır gibi “Pasif Altyapı”nın ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık.”

Haberin Devamı

8 yıl içinde her yer 4G’li olacak

Bakan Elvan, kapsama takvimi ile ilgili planı da, şöyle özetledi:

“Yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4G hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 4G şeffaf bir şekilde kamunun önünde gerçekleştirilecektir. Bu hizmetin sunumundan itibaren de, 6 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun en az yüzde 90’ı, 8 yıl içerisinde de en az yüzde 95’i 4G kapsama alanı içine girmiş olacak. 3 yıl içerisinde de otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarının en az yüzde 99’u, 6 yıl içerisinde ise bölünmüş karayollarının en az yüzde 95’i kapsama alanı içine girecek.” Elvan, bu teknoloji ile video, TV izlemek ve veri indirmenin 3G’ye oranla çok daha kolay ve hızlı olacağını anlattı. Bakanlığın 4. nesil (4G) mobil elektronik haberleşme teknolojisi olarak kabul edilen Long Term Evolution (LTE) teknolojisine geçiş için çalışmalara geçen yıl başladığını hatırlatan Elvan, “Sonuçta, ülkemiz için optimum faydanın sağlanacağı bir model ortaya kondu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Veda toplantısı

7 Haziran’da yapılacak seçimler nedeniyle en geç 7 Mart’a kadar görevi bırakmak zorunda olan 3 bakandan biri olan Lütfi Elvan, 4G sürecini başlatan toplantıyla bakanlığa da veda etmiş oldu. Elvan, görevi Müsteşarı Feridun Bilgin’e devredecek.

Haberin Devamı