Gazete Vatan Logo

İhalede ilacın adı tarif edilmişse vay SSK'nın haline

SSK yaptığı ilaç alım ihalesinde şayet ilacı tanımlıyorsa en pahalı olan ithalatçı fiyatı uygulanıyordu. Ancak ihalede rekabetçi bir ortam varsa, yani rakip firmanın da eşdeğer ilacının alınması muhtemel ise fiyat kırmada Beşer Ecza Deposu'na yetki veriliyordu

Roche skandalının savcılık soruşturması devam ederken bilirkişi raporunda SSK'nın nasıl zarara uğratıldığının ayrıntıları yer aldı. Raporda 13 Ağustos 2004'te Roche Genel Merkezi'ne yapılan baskında ele geçen belgelerden iç yazışmaların incelendiği belirtilerek buradaki itiraflara yer verildi. Roche Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Demir'e, Beşer Ecza Deposu Genel Müdürü Ahmet Sarıbay tarafından gönderilen yazıda SSK'yı pahalı ilaç almaya iten ve aynı ilaç için çok farklı fiyat ortaya çıkaran sistem şöyle anlatıldı:

"Roche tarafından oluşturulan SSK fiyat stratejisinde tüm biyotek ürünleri için uyguladığımız fiyat ithalatçı satış fiyatlarıdır. Rakipli ürünlerimizden Neorecormon 2000, SSK ünitelerinde eritropoetin olarak çıktığında ithalatçı fiyattan indirim yapamadığımız için rakibimizde kalmaktadır. Ancak SSK hastanesi Neorecormon 5000 olarak ihaleye çıkarsa ithalatçı fiyattan bizde kalmaktadır. Fiyat oluşturulurken hastanelerin ihale listelerindeki çıkış şekli dikkate alınmaktadır. Örneğin, hastane eritropoetin 2000 olarak ihaleye çıkmış ise ilgili departmanla görüşülerek düşük fiyat atılmakta ve ünite hesabı yapılması için uğraşılmaktadır. Ancak hastane alfa veya beta olarak istemini yazmış ise ithalatçı fiyat uygulanmakta, çünkü rakip fiyat atmamaktadır."

Yöneyman: Sorun ihale sisteminde
Devlet ve üniversite hastanelerine çok daha düşük fiyattan verilen ilaçların SSK'ya nasıl fahiş fiyatla satıldığı raporda ayrıntılarıyla anlatıldı. En çarpıcı nokta ise SSK'nın uğradığı zararın bürokratlardan istenmesi oldu. Bilirkişiler, 1.8 trilyonun SSK Sağlık işleri ve İlaç Eczacılık Daire Başkanlığı bürokratlarından yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesini önerdi.

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma nedeniyle gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Roche Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman ise mahkemedeki ifadesinde, ihale sistemini eleştirerek, "Türkiye'deki ihale sistemine göre, Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile SSK'ya bağlı hastaneler farklı ihale sistemleri uygulamaktadır. Sağlık Bakanlığı ihalelerinde fiyat düşüp rekabet artmaktadır, SSK ihalelerinde ise bu söz konusu değildir. Hakkımızdaki iddialarda söz konusu olan ihalede de ilaçlar ismen istenmiştir" dedi.

Haberin Devamı