Gazete Vatan Logo

İflaslar başladı

Altının gerilemesi Kapalıçarşı'da iflaslara neden oldu

Altının 2 günde yüzde 13’ün üzerinde gerilemesi Kapalıçarşı’da iflaslara neden oldu. Foreks piyasasında altının yükselişine oynayan bazı kuyumcular, sert düşüş sonrası kepenk kapattı

Altın fiyatlarında yaşanan çöküş, Kapalıçarşı’da da iflasların başlamasına neden oldu. Fiyatlarda 2 günde yaşanan yüzde 13.5’lik erime, altında yükseliş bekleyenleri zor durumda bıraktı. Özellikle yüksek kaldıraçlı işlemlerin yapıldığı foreks piyasasında altının yükseleceğine yönelik pozisyon alan bazı kuyumcular, altındaki düşüşle beraber büyük zarar etti. VATAN’a konuşan bir Kapalıçarşı esnafı, şunları anlattı:

Toparlanma çabası

“Burada altın alış-verişi sadece vatandaşlarla yapılmıyor. Foreks piyasasında altında pozisyon taşıyan çok sayıda esnaf var. Foreks piyasasında kaldıraç oranı nedeniyle esnaflar sahip oldukları paranın çok üzerinde pozisyon açabiliyor. Dolayısıyla altın fiyatlarında yaşanan anlık sert fiyat hareketleri terste yakalananlara büyük zarar ettiriyor. En düşük iflasların 3-5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.”

Altın fiyatında Cuma günü başlayan ve önceki gün daha da hızlanan düşüş dün gelen tepki alımlarıyla durdu. 2 gün içinde 1.560 dolardan 1.350 dolara kadar inen altının ons fiyatı dün 1.400 dolar seviyelerine kadar çıktı. Ancak yaşanan bu tepki tırmanışa satış fırsatı olarak kullanıldı ve ons fiyatı yeniden 1.370 dolar seviyelerine indi. Yurtdışı piyasalardaki dalgalanma Kapalıçarşı’da da fiyatlara yansıdı. Önceki gün 78.50 TL’yi gören 24 ayar altının gram fiyatı dün 80 TL’yi aşıp yeniden 79 TL’ye düştü.

Düşüşün nedenleri

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemeye yılsonunda son verebileceği beklentileri altındaki düşüşün nedenlerinin başında geliyor. Öte yandan Güney Kıbrıs Merkez Bankası’nın altın rezervlerini satacağını açıklaması ve spekülatif hareketler altındaki düşüşün diğer nedenleri.

Çeyrek altın kalmadı!

Altın fiyatlarında yaşanan sert düşüşü fırsat bilen vatandaşlar Kapalıçarşı’ya akın etti. Sabahın erken saatlerinde kuyumcuların kapılarında kuyruk oluşturan vatandaşlar, kuyumcularda altın bırakmadı. Özellikle düğün sezonunun yaklaşması nedeniyle en fazla ilgi gören ürün çeyrek altın oldu. Çeyrek altının yanında yarım ve Cumhuriyet Altını da talep gördü.


Altın hâlâ aşırı değerli

Piyasalarda ‘Doktor Kıyamet’ olarak tanınan Gloom Boom & Doom blogunun yazarı Marc Faber, yatırımcılara seslenerek, “Altında dalgalanmalara hazırlıklı olun” çağrısında bulundu. “Evet, altın 2011 yılında bu yana yüzde 29 değer kaybetti ancak unutulan bir şey var o da bu değerli madenin daha önce yüzde 82 prim yapmış olduğu” diyen Faber, altının halihazırda aşırı değerli olduğuna işaret ederek, “Altın şu anda bir düzeltme içinde. Uzun vadeli düzeltme normaldir. Yani baktığınızda altın yatırımcısı uzun vadede kayıpta değil” şeklinde konuştu.

En fazla 900 dolara iner

RBC Capital Markets İcra Direktörü Ed Lashinski, altının “en kötü durum” senaryosunda 900 dolara düşebileceğini kaydetti. Lashinski, ‘sönmekte olan yatırımcı beklentisinin’ fiyatları daha da aşağı iteceğini ve üreticilerin ‘bilançolarını korumak için’ riskten korunma programlarını düşünmek ihtiyacında olacağını kaydetti.

Alım için erken

Altının düzeltmeye ihtiyacı olduğunu savunan ünlü yatırımcı Jim Rogers, geçtiğimiz hafta ayı piyasasına giren değerli metalin henüz yeterince düşmemiş olmamasından ötürü alım yapmadığını söyledi. Altındaki bu hareketin, değerli metalin ihtiyacı olan düzeltme olabileceğine dikkat çeken Rogers, külçe altının önümüzdeki onyılda daha yükseğe tırmanacağı tahminini tekrarladı. Rogers, belirli bir seviye vermeden, “Yeterince düşerse altında alıma geçerim” dedi.

Altınlarınızı yiyin

2008 krizini daha önceden öngören ekonomist olması nedeniyle ‘Kriz Kahini’ lakabı takılan Nobel ödüllü Nouriel Roubini ise, Twitter’da, 2011 yılında 1.950 dolarla zirve yaptıktan sonra değeri önceki gün 1.350 dolar seviyesine gerileyen altından bir türlü vazgeçemeyen yatırımcıların olduğunu yazdı. Roubini, “İyisi mi altınlarınızı yiyin” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı