Gazete Vatan Logo

İdlib nerede? Türkiye’ye ne kadar uzak? (İdlib haritası)

İdlib'de rejim güçlerinin düzenlediği saldırıda 22 askerimiz şehit düştü. Saldırı ile ilgili acı habere Hatay Valisi duyurdu. Saldırı sonrası Ankara'da peş peşe toplantılar yapıldı. Mehmetçik operasyon başlattı. Butün bunlar yaşanırken İdlib'in nerede olduğu ve Türkiye’ye ne kadar yakın olduğu merak edildi. İdlib haritada nerede? Türkiye’ye ne kadar uzak, yakın mı? İşte İdlib haritası

İdlib nerede? Türkiye’ye ne kadar uzak? (İdlib haritası)

Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan gelişmeler sonrasında İdlib hakkında bilgiler merak konusu oldu. Vatandaşlar, İdlib nerede yer almaktadır sorusunun yanıtını araştırırken, yaşanan son gelişmeler ve İdlib nüfusu gibi bilgiler de merak ediliyor. Peki, İdlib nerede ve harita konumunda nasıl yer almaktadır? Vatandaşlar İdlib haritasını merak etti.

İDLİB NEREDE? (TÜRKİYE’YE YAKIN MI?)

İdlib veya İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan şehir.

Halep'e 60 km uzaklıktadır. Bulunduğu ilin Türkiye'ye (Hatay iline) de toprak komşuluğu vardır. Bu nedenle Hatay ve Kilis gibi güney illerle benzerlikler gösterir.

Oldukça eski bir yerleşim alanı olan şehir yakınlarında pek çok eski şehir kalıntısı vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgede önemli bir merkezdi.

Şehrin ekonomisi tarıma dayanır ve Suriye'nin önemli tarım merkezlerinden birisidir. Özellikle de zeytin üretimi yapılmaktadır. İdlib zeytin, pamuk, buğday ve meyve, özellikle kiraz için önemli bir üretim merkezidir. Diğer başlıca ürünlerinde badem, susam, incir, üzüm ve domates içerir. 1995 yılında çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

Haberin Devamı

2011'de Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana, şehir asi milislerin eline geçti ve 2017'de Suriye Kurtuluş Hükümeti'nin merkezi oldu. İdlib Valiliği'ni Tahrir el-Şam ile birlikte kontrol etmektedir.

Merkez İstatistik Bürosu tarafından yapılan 2004 nüfus sayımında, Idlib 98.791 nüfusa sahipti ve 2010 yılında nüfus 165.000 civarındaydı. Suriye İç Savaşı 2011'de başlamadan önce, bölge sakinleri önemli bir Hıristiyan azınlık olmasına rağmen çoğunlukla Sünni Müslümanlardı. İdlib altı ana bölgeye ayrılmıştır: Ashrafiyeh (en kalabalık), Hittin, Hicaz, Şehir Merkezi, Hurriya ve el-Qusur.

Suriye'nin büyük bir tarım merkezi olan İdlib bölgesi, aynı zamanda birçok "ölü şehir" içeren ve insan yapımı anlatımlar içeren tarihsel yapıtlar olarak oldukça önemlidir. Idlib, bir zamanlar güçlü bir krallığın başkenti olan Ebla antik kentini içermektedir. Nuhaše ve Luhuti antik krallıkları, bugünkü Valilik Bölgesi'nde Bronz ve Demir çağlarında ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

İDLİB HARİTASI