Gazete Vatan Logo

İdlib’i Rusya havadan Esad karadan vuruyor!

Günlerdir gerilim konusu olan İdlib’e harekat başladı. Lazkiye’deki Hmeymim askeri üssünden kalkan Rus savaş uçakları İdlib’e bomba yağdırdı. Hava saldırılarının düzenlendiği bazı bölgeler de Esad rejimine ait tanklarla karadan ateş altına alındı

İdlib’i Rusya havadan Esad karadan vuruyor!

Esad rejiminin vurmaya hazırlandığı, ABD ve BM’nin art arda kimyasal saldırı uyarısı yaptığı, Rusya’nın ise ABD’yi mizansen bir kimyasal saldırı yaparak Suriye’yi vurmaya zemin hazırlayacağı iddialarına konu olan İdlib’e bomba yağdı.

20’den fazla bombardıman

Dün kente gün boyunca Rus ve rejim savaş uçakları tarafından 20’den fazla hava saldırısı düzenlendi. Saat 11.00’den itibaren Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim askeri üssünden kalkan Rusya’ya ait savaş uçakları, İdlib’in Cisir Şugur ilçesinde bulunan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) kontrolündeki bölgeleri hedef aldı. Rus savaş uçaklarının yanı sıra aynı bölgedeki bazı noktalara, Esad rejimine ait savaş uçakları tarafından da hava saldırısı düzenlendi.

Enkaz altında kalanlar var

Rusya ve Suriye rejimine ait savaş uçaklarının şu ana kadar İdlib’in Cisir Şugur ilçe merkezi ile Eneb, Canudiye, Sermaniye, Mişek, Mihambel, Katron Çiftliği, Hacı Hamut Çiftliği, Sararif, Cedraya, Beşlamun, Sahan, Keferdin, Lej, Besnekol, Gani, Zeyzun, Maruç ve Cebel Zaviye bölgelerini hedef aldığı öğrenildi. Hava saldırılarında 5’i çocuk, 10 sivil hayatını kaybetti. Keferdin köyünde, bombardımanda yıkılan bazı yerleşim alanlarının enkazında kalanlar olduğu bildirildi. Hava saldırılarının düzenlendiği bazı bölgelerin, Esad rejimine ait tanklarla da karadan ateş altına alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY’DAN İDLİB UYARISI: Esad kimyasal kullanırsa ABD vuracak!

ABD yönetimi, Suriye’nin İdlib kentindeki gelişmeleri yakından izlediğini vurgulayarak, “Eğer Beşşar Esad yeniden kimyasal silah kullanmayı seçerse ABD ve müttefikleri hızlıca ve uygun şekilde karşılık verecektir. Bu konudaki duruşumuz nettir” açıklamasını yaptı. Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden yapılan açıklamada ayrıca “ABD, Suriye’deki düşmanlıkları aşabilmek için BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı doğrultusunda kalıcı bir diplomatik çözüm bulmak amacıyla müttefikleriyle beraber çalışmaya yorulmadan devam edecektir” denildi.

KREMLİN’DEN İLK AÇIKLAMA

Militanlar barışı tehdit ediyor

Haberin Devamı

Rusya’dan hava saldırısı sonrasında açıklama yapıldı. Açıklamada; “Militanlar Suriye’de barışı ve üslerimiz tehdit ediyor İdlib bir terör yuvası haline geldi. Rusya, Türkiye ve İran’ın Tahran’da bir araya geleceği üçlü zirvede ana konu İdlib’deki son durum olacak. Trump’ın İdlib ile ilgili yaptığı açıklama kentteki sorunları çözüme yardım etmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Uçakların sesi Hatay’dan duyuldu

Rus savaş uçaklarının sesi, Hatay’ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerine bağlı köylerden de duyuldu. Yüksekte olan sınır köylerinden ise atılan bombaların çıkardığı toz bulutları görüldü. Suriye’deki yerel kaynaklar, hava saldırısında yaşamını yitirenler ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Tweet’inden hemen sonra...

Operasyon, ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı tweet’ten birkaç saat sonra başladı. Trump tweet’inde, “Suriye Devlet Başkanı Esad Suriye’nin İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir. Olmasına müsaade etmeyin” diye yazmıştı.

Haberin Devamı

‘Cenevre kader anı...’

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre’nin Cenevre kentinde 10-11 Eylül’de gerçekleştireceği görüşmelerin Suriye’deki siyasi sürece ilişkin “kader anı” olacağını belirtti. “Benim görüşüme göre, oldukça önemli birkaç haftanın eşiğindeyiz” değerlendirmesini yapan Mistura, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, “İdlib’e yönelik ciddi endişelerimiz devam ediyor” diye de ekledi.

Erdoğan ve Putin görüşmeli

Mistura, İdlib’deki duruma çözüm için Türkiye ve Rusya arasında görüşme yapılmasına zaman tanınması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’e “İkinizin yapacağı telefon görüşmesi, Tahran öncesinde dahi büyük fark yaratabilir” diye seslendi.

4 milyon sivil var

İdlib, kuzeyinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi’ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011’de Türkiye’ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye’ye en fazla geçiş yaptığı yerdi. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib’deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.

Haberin Devamı

M-60’lar sınıra yığıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib’e yönelik müdahaleye karşı sınır hattındaki güvenlik önlemlerini artırmaya başlamıştı. Dün de saldırının ardından teyakkuz haline geçen TSK, İdlib’e komşu Hatay’ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yaptı. Sınır hattında gönderilen zırhlı paletli silahlar arasında modernize edilen M-60 tankları da yer alıyor.

Göç dalgasına karşı

Özel klimayla donatılan ve bölge koşullarına uygun M-60 tanklarında, göç durumunu gözetleyebilen yakın mesafe gözetleme sistemi de yer alıyor. Füzelere karşı lazer uyarı sistemi, 12.7 milimetre SARP uzaktan kumanda edilen silah sistemi, ASELSAN sürücü görüş sistemi ve zırhı güçlendiren koruma astarına da sahip olan tanklar, sınır hattında etkin görev yapıyor.

Beton bariyerler...

İdlib’e müdahale sonrası Türkiye’ye gelebilecek göç dalgası için de Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi. TSK’nın İdlib’i çevreleyen 12 gözlem noktası da 12 ton ağırlığında ve 4 metre yüksekliğindeki beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.