Gazete Vatan Logo

İdlib’de hangi örgüt nereye hakim?

Muhaliflerin elinde kalan son kale İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi, yarı yarıya Özgür Suriye Ordusuna bağlı muhalifler ve rejim karşıtı terör örgütü Heyet Tahrir Şam (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) arasındaki hakimiyet alanlarına bölünmüş durumda. İdlib’de toplam 14 ılımlı muhalif grup bulunuyor.

İdlib’de hangi örgüt nereye hakim?

14 grup tek çatıda

Bu gruplar, geçen ayın başında Esad rejimi ve destekçilerinin son aylarda yaptığı yoğun yığınak nedeniyle tek çatı altında birleşti.

Çatı oluşuma Feylak-ı Şam, Nasır Ordusu, Özgür İdlib Ordusu, 1. Sahil Tümeni, 2. Sahil Tümeni, 1. Fırka, 2. Ordu, Seçkinler Ordusu, Şüheda El İslam Dareyya, El Hurriyye Tugayı, 23. Fırka, Suriye Kurtuluş Cephesi, Ceyşül Ahrar ve Sukuru Şam grupları dahil oldu. Böylece ılımlı muhalifler, 70 binden fazla güçle İdlib’de rejime karşı savaşan en büyük grubu oluşturdu. Muhalifler dışında İdlib’de hakim bir diğer grup da Heyet Tahrir Şam. Nusra Cephesi’nin geçen senenin başında dağılmasından sonra içindeki yaklaşık 25 bin civarı güç, Heyet Tahrir Şam’ı kurdu. Grup, son aylarda çok sayıda bileşenin ayrılmasıyla güç kaybetti. Nusra’dan ayrılanların birkaç bini de Hurrasuddin isimli grubu oluşturdu. Bu grup, El Kaide’nin devamı olarak biliniyor.

İdlib derin bir endişe kaynağı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İdlib’de insani felakete doğru gidildiğini belirterek, “İdlib bizim için derin bir endişe kaynağı olmalıdır. Çok kısa sürede yaşanacağı açık olan bu insani felaket karşısında sessiz kalamayız” dedi.

Haberin Devamı