Gazete Vatan Logo

İdlib Aşiret liderlerinden göç açıklaması

Rusya'nın İdlib'e yönelik hava saldırılarının ardından bugün de bölgede topçu atışı devam etti. Kentte bir toplantı yapan ve sivillerin göç edip etmeyeceği ile ilgili CNNTÜRK'ten İsmail Umut Arabacı'ya konuşan İdlib Aşiret liderleri "Siviller göç etmeyecek ama bir temsilci seçilerek Türkiye'ye gönderilecek" açıklaması yaptı.

İdlib Aşiret liderlerinden göç açıklaması

Dünyanın gözü İdlib'de. ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye İdlib'e opersayon yapılmasına karşı çıkıyor. Ancak Rusya'nın İdlib'e yönelik hava saldırılarının ardından bugün de bölgede topçu atışı devam etti. Şimdi herkesin kafasındaki soru 3-4 milyon sivilin ne olacağı?

CNN TÜRK'ten İsmail Umut Arabacı ve kameraman Hilmi Yaşa İdlib'deki aşiret liderlerinin toplantısını izledi. İdlib Aşiret liderleri "siviller göç etmeyecek dedi" ve bir temsilcinin seçilerek Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı. CNNTÜRK muhabiri İsmail Umut Arabacı son durum hakkında da canlı yayında bilgi verdi. Arabacı, İdlib'de topçu atışlarının devam ettiğini bugün içerisinde de devam etmesinin beklendiğini belirtti. Arabacı, "Uçaklardan da bu bölgelere Esad rejimi tarafından bildiriler atıldığı yönünde bilgiler var. İdlib'in güney hattında Suriyelilere yönelik bildiriler atılıyor" dedi.

Arabacı Türkiye'nin olası bir göç dalgası durumunda planlarını ise şöyle anlattı: "İdlib'te herkesin 7 Eylül'de masadan çıkacak olumlu bir sonucu bekliyor. Bölgede çoğu kişi sivil. Bu sivillerin de çoğu Şam'dan Guta'dan Halep'ten göç eden Suriyeliler. Olası bir harekat durumunda bu sivillerin yaklaşık 2 milyonluk bir kısmının sınırda Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Yardım kuruluşları alarmda. Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık buradaydı. Kendisi bu bölgelerde incelemelerde bulundu. AFAD yine alarmda. İHH İnsani Yardım Vakfı da alarm durumunda ki onlar da yardım çağrısı yapmaya başladılar"

Haberin Devamı

CİLVEGÖZÜ'NDE SON DURUM

Kameraman Ahmet Akpolat ile birlikte sınırın sıfır noktasında Cilvegözü sınır kapısında bulunan CNN TÜRK muhabiri Enver Kaptanoğlu da sınırda yaşanları aktardı. Kaptanoğlu son hava saldırılarının ardından İdlib'de sivillerin tedirginliğinin iyice arttığı olduğunu belirtti. Kaptanoğlu, "Türkiye'nin hazırlıkları son hızıyla devam ediyor. Bölgede olası bir rejim operasyonunda Türkiye sınırına doğru büyük bir göç hareketi beklentisi var. Buna yönelik çalışmalar sınır hattında tüm hızıyla devam ediyor. Burada şu anlık bir göç hareketinin görülmediğini söyleyebiliriz. Günlük rutin geçişler devam ediyor. Ancak bu bir göç hareketi şeklinde değil. Günlük işleyiş devam ediyor. Tansiyonun yüksek olmadığını belirtmekte fayda var. Dr. Kerem Kınık olası planlar üzerine açıklama yaptı. Kınık, olası göç hareketinde sivillerin Türkiye'ye alınması beklenmediğini belirtti. Bunun yerine göç hareketinin içeride karşılanmasına yönelik planlar olduğunu belirtti. Özellikle İdlib sınırında kamp çalışmaları hazırlanıyor. Gelecek insanlar için kalacakları yerler hazırlanıyor. O bölgelerden birisi Afrin bölgesi, Zeytin Dalı Harekatı bölgesi. Bir diğeri de Fırat Kalkanı Hareketı'nın yapıldığı bölge" dedi.
ASKERİ SEVKİYAT NE DURUMDA?
Kaptanoğlu, askeri sevkiyata yönelik olarak "Askeri sevkiyatlar bölgede Kilis'ten Hatay'a kadar sınır hattında zaman zaman devam ediyor. Yine bu bölgede askeri sevkiyatların sürdüğün söyleyebilirim. Ancak sevkiyatların sınırda konuşlu olan birliklere yapıldığını ve İdlib'in içine şu an için büyük miktarda bir askeri geçisin olmadığını söyleyebilirim. Ancak ihtiyaç halinde bu askeri geçişin İdlib'e girebilmesi olası diyebilirim" diye konuştu.
KEFİR ZİTA BÖLGESİ HAVA SALDIRISI
Enver Kaptanoğlu, "Sahadaki kaynaklardan edinilen bilgiye göre İdlib'in güneyinde Kefer Zita kasabasına Rus uçaklarının hava saldırısı düzenlediği iddia ediliyor. Ancak saldırıyı düzenleyenlerin Rusya mı yoksa Suriye rejimine mi ait olduğu henüz belli değil. Uçakların Rusya'nın Lazkiye'de bulunan üssünden havalandığı ve üç uçağın Kefer Zita bölgesine gelerek hava saldrısı düzenlediği söyleniyor. Fakat Rus kaynaklar hava saldırısını henüz doğrulamadı. Askeri hareketlilik iki gün öncesinden bu yana artmış gözüküyor ve yaklaşık bir saat önce Kefer Zita'ya yeniden hava saldırısı düzenlendiği belirtiliyor" ifadesini kullandı

Haberin Devamı