Gazete Vatan Logo

İddianame ile gözaltı tutanağı çelişiyor

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ahmet Kaymaz'ın evine yapılan operasyona gerekçe olarak gösterdiği itirafçı tanığın, Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz'ın ölümüyle sonuçlanan operasyondan bir gün sonra yakalandığı iddia edildi

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ı "yasal sınırları aşarak öldürdükleri" iddiasıyla 4 polis hakkında açılan davanın iddianamesinde "skandal" niteliğinde bir hata yapıldığı iddia edildi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ahmet Kaymaz'ın evine yapılan operasyona gerekçe olarak gösterdiği itirafçı tanığın, Ahmet Kaymaz ve Uğur Kaymaz'ın ölümüyle sonuçlanan operasyondan bir gün sonra yakalandığı ileri sürülüyor.

Çelişiyor
Savcı Caymaz'ın, Kızıltepe Cumhuriyet Savcısı Özlem Pınar Haktanır'ın fezlekesi doğrultusunda hazırladığı iddianamede ölüm olayıyla sonuçlanan operasyonun nedeni şöyle anlatıldı:

"20 Kasım 2004'te Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gelen ihbarda, Turgut Özal mahallesi Vatan Caddesi 2227. Sokak No: 4'e gelen şahısların uzun namlulu silah taşıdığının bildirilmesi üzerine istihbari çalışma yapıldı. Tanık Halil İbrahim Öztürk'ün itirafçı sıfatıyla teslim olduğunda verdiği ilk bilgilere göre PKK terör örgütünün Kızıltepe ilçesinde güvenlik güçlerine karşı bir eylem hazırlığı içinde olduğu, eylemde Kızıltepe Merkez Jandarma Karakolu'na en yakın milis evinin kullanılacağına dair bilgiler değerlendirilmiş. Söz konusu adreste Ahmet Kaymaz ve ailesinin oturduğu (Ahmet Kaymaz'ın geçmiş yıllarda PKK örgütü ile bağlantısının olduğu, Ahmet Kaymaz'a ait adli sicil kaydı ve daha önceden karışmış oldukları terör olaylarına ilişkin arşiv kayıtları dosya kapsamındadır) ev olmakla, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Emniyet kolluk güçlerine yazılı arama emri verildiği, Emniyet kolluk güçlerince yapılacak aramada çatışma riskinin yüksek olduğunu değerlendirmiş, ev halkının zarar görebileceği ihtimali bulunduğundan, söz konusu evin daha yakından gözlem altına alınması için Özel Harekat Şube Müdürlüğü Polis memurları görevlendirilmiştir."

İddianamede, bu görevlendirmenin ardından 21 Kasım 2004 tarihinde Ahmet Kaymaz'ın evinin gözaltına alındığı ve Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın "dur" ihtarına uymadıkları ve polise ateş açtıkları için öldürüldükleri anlatıldı.

24 Kasım'da bildirildi
VATAN'a ulaşan iddialara göre, Mardin Cumhuriyet Savcısı Mustafa Caymaz'ın, Ahmet Kaymaz'ın evinin yakından gözaltına alınmasına yol açan bilgileri verdiğini iddia ettiği itirafçı tanık Halil İbrahim Öztürk, Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın ölümünden bir gün sonra yakalandı. Öztürk'ün, 22 Kasım 2002 tarihinde Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı yönündeki belge dava dosyasına da konuldu. Mardin Emniyet Müdürlüğü'nce yazılan 24 Kasım 2004 tarihli yazının 62181-7160-2004 sayısını taşıdığı öne sürülüyor.

Haberin Devamı