Gazete Vatan Logo

İddiali vaatler

CHP lideri Kılıçdaroğlu açıkladığı seçim beyannamesinde hiçbir kesimi unutmadı

Kılıçdaroğlu seçim bildirgesini açıklarken, İlk kez adını andığı “Kürt” ve “Alevi”lerin sorunlarının çözümü için siyasal adımları sıraladı. İddialı vaatlerin yer aldığı bildirgede neredeyse hiçbir kesim unutulmadı

ANKARA- CHP’nin seçim bildirgesi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklandı. 6 bölümden oluşan bildirgenin “özgür insan için özgürlükçü demokrasi” alt başlığı altında Kürt sorununun çözüm önerileri de sıralandı. “Özgürlüğün ve umudun ülkesi, herkesin Türkiye’si” başlığını taşıyan seçim bildirgesi tam 134 sayfa.

Bildirgedeki vaatler, “Özgür insan için özgürlükçü demokrasi”, “Sürdürülebilir kalkınma için üreten, büyüyen, paylaşan çevre dostu ekonomi”, “Sosyal adalet ve insanca yaşam için eşitlik ve dayanışma”, “Mutlu toplum, mutlu yurttaş için nitelikli kamu hizmetleri, gün ışında yönetim”, “Çağdaş yerleşimler ve gelişmiş kent toplumu için kalkınan bölgeler, kentleşen Anadolu, dünya kenti İstanbul” ve “Adil ve güvenli bir dünya için barış, demokrasi ve kalkınma temelli dış politika” olmak üzere 6 ana başlık altında toplandı.

Kürt ve Alevi vatandaşların sorunlarının çözümü için şunlar önerildi:

Doğu ve Güneydoğu’da baskılara son verecek, toplumsal barışı sağlanacak. Kürt yurttaşlarımızın kimliklerini yaşamalarının önündeki engeller çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi kurarak aşılacak. Uluslararası standartlara uygun komisyonlarla faili meçhuller aydınlatılacak ve kayıplar bulunacak. Sorumluları cezalandırarak halkımızın acılarını dindirecek ve adaleti sağlayacağız. Talep eden yurttaşlarımıza anadil öğrenimi olanağı sunulacak. Dersim arşivleri açılacak. Geçmişte yaşanan acı ve travmaları hatırlatan isimler devlet kurumları ve kışlalardan kaldırılacak. Diyarbakır Cezaevi müzeye dönüştürülecek.

Laiklik ve inanç özgürlüğü

Laik ve demokratik Cumhuriyetimizin ilke, değer ve kurumlarına her koşulda sahip çıkılacak. Din işlerinin siyasetten ayrılmasına özen göstererek dinin siyasi sömürü aracı haline getirilmesine son verılecek. Yurttaşlarımız arasında dini inançlar ve mezhepler bakımından ayrım yapılması engellenecek. Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık talebi her alanda hayata geçirilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, tüm inanç ve mezheplerin taleplerine duyarlılık içinde eşitlik anlayışıyla yaklaşmasını sağlamak için gerekli düzenlemeler sağlanacak. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılacak, temel eğitimde ve lisede isteğe bağlı hale getirilecek.

Yoksullara ayda 600 TL

CHP’nin hedefi: Üreten, büyüyen, paylaşan ve çevre dostu ekonomi olacak. Yoksullara ayda 600 lira verilecek. Her yıl 800 bin kişiye iş sağlanacak. Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılacak. Mazot fiyatı 1.5 TL’ye indirilecek. Taksiciler, güvenli kabinli yeni araç alırken ÖTV ve KDV ödemeyecek. Topraksız köylüye toprak verilecek. Esnafa faizsiz kredi ve 5 puan daha az vergi imkanı getirilecek. Emekliye milli gelir zammı yapılacak. Düşük gelirliye ucuz konut, yoksullara ucuz kiralık ev sağlanacak. Sanat emekçilerinin sigorta primini devlet ödeyecek. Yoksul hastanede katkı payı ödemeyecek.

Emniyet teşkilatındaki örgütlenmeler dağıtılacak

SBS hemen, üniversite sınavı aşamalı kaldırılacak. YÖK kaldırılacak, üniversitelere tekrar özerklik sağlanacak. Sözleşmeli öğretmen uygulamasından vazgeçilecek. 18 yaşına kadar tüm çocuk ve gençlerimi zorunlu eğitim kapsamında tutulacak.

TERÖRLE MÜCADELE: Terörle mücadele sadece silahlı mücadele anlayışı yerine devletin tüm organlarının, halkın, medyanın ve STK’ların desteğiyle yapılacak.

POLİS TEŞKİLATI: Polise, etkin görev için her türlü olanağı sağlanacak. Polisin özlük hakları ve çalışma koşulları iyileştirilecek. Emniyet Teşkilatı her türlü siyasal yapılanmanın dışında tutulacak, çıkar ilişkilerinden, örgütlü kuşatmalardan arındırılacak.

DOKUNULMAZLIKLAR: Hesap verebilirliğin önündeki en önemli engel olan bürokrat ve siyasetçi dokunulmazlıkları kaldırılacak.

DEVŞİRME SPORCU OLMAYACAK: Ülke genelinde düzenli olarak “sportif yetenek taraması” yapacak, sporcu profili veri tabanı oluşturulacak. Gelecek vaat eden sporculara sosyal güvenceyi de içerecek şekilde maddi destek verilecek. Devşirme sporculara bağımlı spor politikası değiştirilerek, kendi öz değerlerimize yöneleleceğiz.

CHP’nin siyasi vaatlerinden bazıları şöyle:

- Seçim barajı yüzde 5’e indirilecek

- Yeni ve özgürlükçü bir anayasa, toplumun tüm kesimleriyle birlikte hazırlanacak.

- İnsan hakları ulusal denetim kurumu kurulacak

- Korku ve sindirme ortamı yaratma amacı taşıyan uygulamalara son verilecek

- Barışçı her tepki meşru sayılacak

- Gözaltına alma ve tutuklamalarda keyfi uygulamalar önlenecek

- Basın özgürlüğünün önündeki tüm engeller ve medya üzerindeki her türlü baskı ortadan kaldırılacak

- Adalet Bakanı ve Müsteşarı HSYK’dan çıkartılacak

- Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılacak

- Demokratik seçim sistemi ve siyasal çoğulculuk sağlanacak

- Propaganda yasakları kalkacak

- Seçilme yaşı 21’e inecek

- Etnik ve inanç farklılıkları ayrımsız sahiplenilecek

- Kadına yönelik şiddet ‘ağır suç’, cezası ‘ağır ceza’ olacak

- Kadın erkek eşitliğini sağlayacak pozitif ayrımcılık uygulamaları yaygınlaştırılacak

- İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesi değiştirilecek

- Zorunlu askerlik önce 9, daha sonra aşamalı olarak 6 aya indirilecek

- Bir defaya mahsus bedelli askerlik kanunu çıkacak, gücü yetmeyenler için bedelsiz olacak

- Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kalkacak

20 kent çekim merkezi olacak

CHP’nin seçim bildirgesinde Türkiye’nin her bölgesinde 20 kentin ekonomik çekim merkezi yapılması hedeflendi. CHP’nin kentlerle ilgili vaadleri şöyle:

SİNGAPUR GİBİ ADANA-MERSİN: Adana-Mersin bölgesi Singapur çapında bir ticaret merkezi haline getirilecek. Hazar Bölgesi, Rusya ve Ortadoğu petrol ve doğalgaz kaynaklarının buluşma noktası olan bölge, gerekli altyapı projelerinin tamamlanmasıyla; petrokimya, demir-çelik, tarımsal sanayi ve gübre gibi ürünlerin ihracat merkezi konumuna getirleecek.

KARS-ARDAHAN-IĞDIR: Kars-Ardahan-Iğdır Bölgesi, Çin-Avrupa ve Kafkasya-İran-Avrupa arasındaki mal ticareti güzergâhı üzerinde lojistik üs olacak.

SAĞLIK-TURİZM MERKEZİ İZMİR: Güzel İzmir’i küresel çapta kabul gören bir sağlık turizmi merkezi haline getireceğiz. İzmir’in küresel ölçekte 100 milyar doları aşan dünya tıp turizmi pastasından en az yüzde 10 pay alması ve 1 milyonun üstünde hasta-turisti ağırlaması sağlayacağız.

SAMSUN’A ŞANGHAY MODELİ: Samsun gemi inşa ve tamir sanayi alanında Şanghay gibi marka kent olacak..

FINDIK BORSASI: Dünya fındık fiyatı, Almanya’da değil Trabzon-Ordu-Giresun’da kurulacak borsada belirlenecek.

G.DOĞU TURİZM MERKEZİ: Diyarbakır-Mardin-Adıyaman-Urfa inanç, kültür ve gurme turizmi merkezi olacak.

GÜÇLÜ BAŞKENT ANKARA: Ankara’nın tüm Anadolu kentlerine bilim, Ar-Ge ve yüksek teknoloji önderliği yapmasının yolu açılacak. Ankara hava, kara ve demiryolu ulaşımında ana merkez olacak.

PARİS-LONDRA GİBİ İSTANBUL: CHP’nin seçim bildirgesinde, İstanbul’a da özel bir önem verildi. İstanbul Londra ve Paris ile birlikte Avrupa’nın en önde gelen üç küresel kentinden biri konumuna getirilecek. Tarihi ve kültürel dokuyu koruma önceliğini elden bırakmadan kentin yer altı raylı ulaşım alt yapısı dünya kentleri seviyesine getirilecek. Metro ağı en az 80 km’lik uzunluğa ulaştırılacak.

KÖPRÜLERİ YENİDEN YAPACAĞIZ: İstanbul’un doğasını tehdit eden ve ulaşım sorununu çözümsüzlüğe sürükleyecek 3. köprü projesinin yerine yüzer viyadük ve mevcut köprülerin yeniden inşası da dahil olmak üzere tüm alternatifleri değerlendirerek, yeşili katledilmekten, Kent çölleşmekten kurtarılacak. İstanbul’un deprem iyileştirme planını eksiksiz uygulanacak.

BAYKAL’A YAKIN İLGİ

- Toplantı nedeniyle milletvekili adayları sabah erken saatlerde partiye geldi. Parti çevresinde ise seyyar satıcılar tarafından adaylara yönelik çeşitli promosyon ürünlerin satıldığı stantlar açıldı.

- Tanıtım toplantısı için partiye gelen eski Genel Başkan Deniz Baykal ve milletvekili adayları Süleyman Çelebi ile Sabahat Akkiraz gibi isimler partililerden yoğun ilgi gördü.

- Kemal Kılıçdaroğlu, salonda eski Genel Başkan Deniz Baykal ile yan yana oturdu.

- Kılıçdaroğlu, konuşmasına başlarken de bitirirken de ayakta alkışlandı.

- Toplantıda CHP’nin “Çocuk Bütçesi” ile ilgili hazırladığı reklam filmi de tanıtıldı.

- Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından toplantı yaklaşık yarım saat basına kapalı olarak devam etti. Basına kapalı bölümün de tamamlanmasının ardından Kılıçdaroğlu, salondan ayrılan Baykal’ı aracına kadar uğurladı.

Haberin Devamı