Gazete Vatan Logo

İdamını isteyen savcıyı adalet bakanlığına getirdi

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, iç savaş döneminde idam cezası almasını sağlayan dönemin başsavcısı Halid Ömer Bacuneyd’i Adalet Bakanı yaptı.

Yemen’de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 27 yıl önce idamla yargılanmasını talep eden dönemin başsavcısı Halid Ömer Bacuneyd’i Adalet Bakanlığı görevine atadı. Yemen’de geçen cuma kurulan yeni kabinede Adalet Bakanı Bacuneyd’in, 1986’da yaşanan iç savaş sırasında, Kuzey Yemen’e kaçan devrik Devlet Başkanı Ali Nasır Muhammed’in adamlarından olan Hadi hakkında, ‘terörizm’ ve ‘vatana ihanet’ suçlamalarıyla dava açan kişi olması dikkati çekti.

Hoşgörü örneği

Bacuneyd’in kim tarafından aday gösterildiği bilinmezken, Başbakan Halid Bahhah’ın önerdiği isimler arasında yer almış olabileceği, Hadi’nin de adaylığına itiraz etmediğini ifade ediliyor. Hadi’nin ‘eski defterleri kapatmak’ ve Yemenliler arasında uzlaşma ile hoşgörünün güçlendirilmesi amacıyla da böyle bir adım atmış olabileceği dile getiriliyor.

Biri kaçamadı

Bacuneyd, aralarında Hadi’nin de bulunduğu 5 yetkili hakkında idam istemiyle dava açmış, mahkeme de sanıklar hakkında idam kararı almıştı. Ceza alan 5 sanıktan birisi yakalanarak idam edilirken, Hadi ve arkadaşları kaçmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Hadi hakkında verilen ceza, 1990’da kuzey ve güney Yemen’in yeniden birleşmesinin ardından kurulan yönetim tarafından ‘iyi niyet’ göstergesi olarak kaldırılmıştı.