Gazete Vatan Logo

İdam tehdidine rağmen en büyük gösteri bugün

İran'daki iç karışıklık bitmek bilmiyor

İran’da Mir Hüseyin Musavi taraftarlarının mitinglerine ilişkin görüntüler, yurt baskınları ve Besic milislerinin halka sert müdahaleleri konusunda sert haberler yapan yabancı basın mensuplarına İran yönetimi daha fazla sabır gösteremedi. Seçimleri izlemek üzere 10 günlük vize alarak Tahran’a giden tüm yabancı basın mensupları dün kapı dışarı edildi. Sokaklarda fotoğraf çekmeleri yasaklanan basın mensuplarının akreditasyonları da iptal edilmişti. Seçim hilelerinin incelenmesi için bağımsız bir komisyon kurulmasını isteyen Musavi, dün taraftarlarına çağrıda bulunarak, perşembe (bugün) günü çatışmalarda hayatını kaybeden 8 kişi için dev bir cenaze organize edilmesini istedi.

Ordudan yine muhtıra

Musavi destekçileri internet üzerinden şimdi milyonlarca kişiyi örgütlemek için büyük bir kampanya yürütüyor. Ama bu kampanyaya ilk tepki askerden geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, muhalif sitelere karşı sert önlemler alınacağını duyurdu. Ardından İran Başsavcısı, “kamu düzenini bozan eylemler yapanları idamla yargılayacağını” belirterek eylemcilere gözdağı verdi.

Kadın din polisleri iş başında

Musavi eylemcileri arasında genç kızların ve kadınların da sık sık görülmesi nedeniyle İran polisi kadınlardan oluşan din polisi timlerini de devreye soktu. Eylemlere katılan kadınlara müdahaleyi (sağda) bu polisler yaptı. Güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonlarda olaylara karıştığı belirlenen aralarında siyasilerin de olduğu 300’e yakın zanlı yakalanmıştı.

Bundan sonra ne olabilir?

BBC ve AP, İran’da yaşanan isyan sürecini ve bundan sonra yaşanabilecekleri değerlendirdi:

- Tahran’ı sarsan gösteriler görünüşte 1999 ve 2003’teki öğrenci olaylarını andırıyor. Ancak o olaylara, İslami rejimi ciddi olarak sarsacak milyonlarca kişi değil, binlerce kişi katılmıştı.

- Önceki gösteriler siyasi tabakayla bağlantısı olmayan, tabandan gelen sınırlı olaylardı.

- Şimdiki eylemler üst düzey politikacıları kapsayan belli haksızlıklara tepki olarak doğdu.

- Protestoların lideri 1999’un reformcu öğrenci liderleri değil, başbakanlık yapmış deneyimli bir politikacı.

- Musavi’yi iki kez cumhurbaşkanlığı yapmış olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani ve Muhammed Hatemi de destekliyor.

Neler olup biteceği gösterilerin tırmanıp tırmanmayacağına, yetkililerin bunlara sert karşılık verip vermeyeceğine, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nden ne sonuç çıkacağına bağlı. Gösterilerin yönetim değişikliğine yol açabilecek ciddi harekete dönüşmesi olasılığı var. Mollalar bu olasılığı bertaraf etmek için, şimdiye kadar destekledikleri Ahmedinecad’ı saf dışı edebilir.

Üniversiteye üçüncü baskın

İRAN’DA seçim sonuçlarına karşı başlatılan protestoların en güçlü olduğu yerlerden Tahran Üniversitesi önceki gece üçüncü kez baskına uğradı. Öğrenci örgütlerine göre, önceki gün ana kapıdan yurtlara giren 100 kadar Besic milisi öğrencilere saldırdı. Saldırıda dövülen ya da biber gazına maruz kalan 100 öğrenci hastaneye kaldırıldı. Örgütler baskınların Rektör Ferhad Rahbar’ın izniyle yapıldığını öne sürdü. Yurda pazar günü yapılan baskında en az beş öğrenci ölmüş, 170 öğrenci de gözaltına alınmıştı. Meclis Başkanı Ali Laricani, baskınların soruşturulması için bir meclis komisyonu kurulacağını açıkladı.

İktidar eyleminde ‘fotoşop’ iddiası

MUHALİFLERİN gösterilerine karşı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın yandaşları da önceki gün Tahran’da gösteri düzenlemişti. Gösteriye katılımın yüksek olduğu açıklanırken, muhalifler sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, miting fotoğraflarında oynama yapıldığını öne sürdü. Muhalifler, kalabalık görüntüsünün fotoşop’la oluşturulduğunu iddia ederek, fotoğraftaki benzerliklere dikkat çekti.

Nükleer kent İsfahan’da da yeşil isyan

SEÇİMDE hile yapıldığını öne süren Musavi yanlıları pazar gününden beri ülkenin farklı kentlerinde eylemlerler yapsa da, sadece başkent Tahran’daki gösterilerden görüntüler dünya basınına yansıdı. Dün ilk kez ülkenin üçüncü büyük kenti olan İsfahan’dan düzenlenen muhalefet mitingine ait olduğu öne sürülen fotoğraflar ortaya çıktı. Muhalifler, bir nükleer santrala da evsahipliği yapan İsfahan’daki gösteriye yaklaşık 300 bin kişinin katıldığını iddia etti. Ancak Ahmedinecad yanlısı sitelerde bu fotoğrafların seçim öncesinde düzenlenen mitinglerde çekilmiş kareler olduğu savunuldu.

Haberin Devamı