Gazete Vatan Logo

İdam ipinin parası istenmiş!

Milliyet gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, Taha Akyol'un "Menderes'in idam ipinin parasının istendiğine dair iddiaları"nı köşesine taşıdı...

İŞTE O YAZI...

ADNAN Menderes’in opera sanatçısı aşkı Ayhan Aydan mahkemede Menderes’e olan aşkını “Sevdim o adamı ben hâkim bey” diye haykırıyor. “Menderes’e hayranım. Memlekete hizmet etmiş büyük bir insandır. Ayrıca ona aşkım da vardır” diyor.

Peki Menderes’in eşinin buna tepkisi ne oluyor?
Taha Akyol, Aydın Menderes’ten 51 yıl sonra öğrendiği cevabı “Babam Adnan Menderes” kitabında paylaşıyor ve Aydın Menderes’ten şu anıyı anlatıyor:

“Annem olgunlukla karşıladı. Muhakkak kadın olarak içinde fırtınalar kopmuştur ama onu suçlamayıp savunuyor olmasına memnun olmuş. Savunduğu için bravo o kadına demiş.”

CELLAT PARASINA İCRA

ADNAN Menderes’in idamından sonra evine polis bir kâğıtla geliyor.

Taha Akyol anlatıyor:

“Kâğıdın üzerinde Adnan Menderes Anayasayı ihlal suçundan şu tarihte idam edilmiştir yazıyor. Kâğıdı kapıya asıyor. Bir hafta boyunca bu yazı kapıda asılı kalıyor.”
Taha Akyol ekliyor:

“Bir hafta sonra tekrar polis geliyor. Bu kez icradan bir ödeme emri getiriyor. İdam edilen Adnan Menderes’in cellat parası, ip parası ve kefen parası... Menderes’in malına mülküne el konuluyor.”

Örtülü Ödenek davasında verilen karar gereği “Menderes ailesi 4 milyon lira ödemek” zorundadır. Kira vermekte zorlanırken bu parayı nasıl bulacak. Halk iki buçuk, beş liralar gönderir. Ödeme 1 milyon halkın katkılarıyla karşılanıyor.
Meyra “Hatırla ey peri/Hatırla Menderes o mesut geceyi” adlı şarkıyı Taha Akyol’un isteği üzerine Menderes’in anısına söylüyor.
Şeffaf Oda’nın diğer konuğu, Yassıada’da yargılanıp, Kayseri Cezaevi’nde yatan DP dönemi bakanlarından Muammer Çavuşoğlu’nun kızı Nazlı Ilıcak’ın gelini sanatçı Meyra...
“Kitapla onun da bağı var” denebilir.
Meyra konservatuar eğitimine 10 yaşında başlamış. İTÜ Türk Müziği bölümde okumuş. 19 yaşında Amerika’ya gitmiş, opera ve şan eğitimi almış.
Genç yaşına karşın usta yorumcu ve çok iyi bir ses...
Dünyaca ünlü Yunan tenor Mario Frangoulis’le düet yapmış.
Şeffaf Oda’da Frangoulis’in 15 yıl önce çıkış şarkısı olan Vincero Perdero’yu da seslendiriyor.
............................
Taha Akyol’un Adnan Menderes kitabı ve Meyra’nın şarkıları hoş bir Şeffaf Oda harmanı...

PSİKOLOG HASTASIYLA SEVİŞİRSE

PSİKOLOĞUN ya da psikiyatrın hastasıyla ilişkiye girmesi bütün zamanlarda etik dışı görülmüştür.
Bunu yapanın kariyeri sarsılır hatta biter.
Ama...
Bakın “konuşma terapisi” ile tedavinin iki efsanesinden biri olan Jung, bunu yapmış.
Hem de uzun süren aşk ilişkisi ve seks tutkusuyla.
Jung tüm davranışlarımızı cinsel izahlarla yorumlayan Freud’un “oğlum” dediği teorilerini gelecek nesillere taşıyacağını hayal ettiği psikiyatrdı.
Sonraları Freud’un takipçisi olmaktan vazgeçti kendi teorilerini geliştirdi.
Bunlar “Tehlikeli İlişki (Dangerous Method)” filminde nasıl da güzel işleniyor.
Jung’un seviştiği hastası -Keira Knightley’in oynadığı- Sabina Spielrein ilerleyen yıllarda asistanı olur. Doktor diplomasını aldıktan sonra Rusya’ya gider. Artık çok ünlü bir psikiyatrdır.
Değerli öğrenciler yetiştirir.
Acaba...
Doktor Jung mutlu aile hayatını ve mesleğini riske ederek hastası Spielrein ile aşk ilişkisine girmeseydi, Spielrein gene iyileşebilir miydi?
Mesleğinin dışladığı doktor Otto Gross, bu ilişkiye doktor Jung’u adeta iteliyor:
“Kadın istiyorsa sevişeceksin, istemiyorsa onun istemesini sağlamak da senin işin...”
Birlikte teoriye dalıyorlar.
Ve ne ilginçtir ki “her insanlık halini cinsellikle izah eden Freud’un belki de yeterince cinsel tecrübesi olmadığını” konuşuyorlar.
Bana göre haftanın filmi bu.

Haberin Devamı