Gazete Vatan Logo

İçki ve sigara satışlarında yeni dönem!

Rakıyı balıktan, Efes’i basketboldan ayırdılar

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) uzun süredir üzerinde çalıştığı “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; tütün mamulleri dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölmede, 18 yaşından küçüklerin doğrudan ulaşamayacağı şekilde satılabilecek.

SPOR kulüpleri ve takımların isim ve tanıtımlarında alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretler kullanılamayacak. Efes Pilsen’in de aralarında olduğu mevcut spor kulüpleri, bu aykırılığı 1 yıl içinde giderecek. Alkollü içki reklamlarında söz konusu alkollü içkinin diğer gıda ürünlerinin tamamlayıcısı olduğunu ima eden içerikler de kullanılamayacak

SATIŞ BELGESİ ALINMASI GEREKİRSE KİMLİK SORULACAK

- Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin toptan ve perakende satışı ile açık alkollü içki satışı faaliyetlerinde bulunacak kişiler, perakende satış belgesi almak zorunda olacak. İşyerlerine, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşları tarafından özel mevzuata göre verilen izinler, satış belgesi alma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacak.

- İşyerlerinde, 18 yaşını doldurmamış kişilere tütün mamulleri ve alkollü içkiler satılamayacak ve sunulamayacak. Yaş konusunda tereddüde düşülmesi halinde satıcı, kimlik belgesi isteyecek.

- Tütün mamulü ve alkollü içki üreticileri ile ithalatçılar, toptan satıcılara ürünlerinin satışını ayrı bir toptan satış belgesi almadan yapabilecek. Bu kişilerin doğrudan açık alkollü içki satıcılarına veya perakende satıcılara satış yapmak istemeleri durumunda toptan satış belgesi almaları zorunlu olacak. Ürün alım-satımı yapılan her bir yer için ayrı satış belgesi alınacak. Nargile içim yerlerine yönelik nargilelik tütün mamulü satışı hariç, geçerli satış belgesi olmayanlara da ürün satamayacak.

- Perakende satıcılar, satış belgesi almamış kişilerden ürün alamayacak. Bakkkal, market, süpermarket, kuruyemişçi, büfe olanlar ile münhasıran satışı yapanlar perakende satış belgesi talebinde bulunabilecek.

ÜRETİCİ ŞİRKETLERE SPONSORLUK YOLU KAPANDI

- Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak reklam ve tanıtım yapılamayacak. Üretim ve pazarlamacı firmalar, hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini ya da ürün markalarını ve işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Herhangi bir tütün mamulünün alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemeyecek, eşantiyon, hediye, yardım, piyango gibi uygulamalar yapılamayacak.

- Alkollü içkilerin kullanımını ve satışını özendirici veya teşvik edici kampanya, promosyon, reklam ve tanıtım yapılamayacak.

- Vergisiz satış mağazaları, münhasır alkollü içki satış yerleri, liman, havalimanı, hava meydanlarında bulunan perakende satıcılar haricinde, hacmi 20 cl ve altında bulunan ambalajlardaki alkollü içkiler, işyeri açma ve çalışma ruhsatında belirtilen faaliyet konusu bakkal, market, süpermarket, hipermarket, kuruyemişçi, büfe olan işyerlerinde bulundurulamayacak ve satılamayacak. Alkollü içkiler, sadece bu ürünlerin satışına tahsis edilmiş alanda bulunan satış ünitelerinde sergilenecek. Büfeler hariç, alkollü içkiler, çoçuklara yönelik her türlü materyallere bitişik alanda satışa arz edilemeyecek.

TELEFONLA SİGARA GELMEYECEK

- İnternet yoluyla faaliyette bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, faaliyet konusuna uygun perakende satış belgesi almak ve buna ilişkin esaslara uymak zorunda olacak. Alkollü içkiler, televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla satılamayacak. Öğrenci yurtlarına, spor kulüplerine, her türlü öğretim ve eğitim kurumuna, kahvehanelere, kıraathanelere, pastanelere, bezik ve briç salonlarına, bilgi toplum hizmetleri ya da posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla alkollü içki satışı ve teslimi yapılamayacak.

- Satış belgesindeki internet adresi dışında başka bir adresten satış olmayacak. Farklı internet sitelerinden, alkollü içkilerin satışı için tahsis edilen internet sayfasına doğrudan bağlantı sağlanamayacak. İnternet üzerinden yapılan perakende satışlarda, bedel, ancak kredi kartı veya havale işlemi yoluyla tahsil edilebilecek.

CİPSLE YAN YANA SATILAMAYACAK

- Perakende satıcılar, işyerlerinde bulunduracakları tütün mamulleri ve tüketici seçeneklerini azaltacak veya tercihleri etkilemeye dönük piyasa istikrarını bozucu nitelikte uygulamalarda bulunamayacak. Anlaşmalarda herhangi bir firmanın ürünleri lehine münhasır uygulama veya üstünlük sağlayan, diğer firmalar aleyhine kısıtlayıcı koşullar yer alamayacak.

- Tütün mamulleri, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınmak suretiyle, çalışanların gözetim ve denetimi altında bulundurulup, satılabilecek. Büfeler hariç, tütün mamulleri, çocuklara yönelik materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme gibi ürünlerle bitişik alanlarda satışa arz edilemeyecek.

- 18 yaşını doldurmamış kişiler tütün mamulü ve alkollü içki satış ve sunumunda istihdam edilemeyecek.

ARKA KAPAKTA İÇKİ İLANINA SON

- Alkollü içki reklamlarında, bireysel ya da toplumsal nitelikli özel olaylara vurgu yapılarak, alkollü içki içmeyi özel olayların bir parçası olarak ilişkilendiren içerik kullanılamayacak.

- Çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bu nevi etkinliklerin tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekanlarda, alkollü içki markaları ya da markaları çağrıştıracak unsurlar kullanılamayacak.

- Alkollü içki reklamlarında hedef kitle olarak gençler ve çocuklar seçilemeyecek. Gençler, çocuklar ile genç ya da çocuk olmadığı halde böyle bir imaj veren veya verdiren kimseler, alkollü içki reklamlarında kullanılamayacak. Çocuklara ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, ek, program, bölümler ile spor sayfalarında ve yayınların ilk ve son kapak ile sayfalarında alkollü içki reklamları yer alamayacak.

OTOYOLDAKİ TESİSLERDE ALKOLLÜ İÇKİ YOK

- Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti veriler yerlerde tütün mamulleri satılamayacak. Bilgi toplumu hizmetleri vasıtasıyla ya da posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla tütün mamulü satışı ve teslimi yapılamayacak.

- Açık alkollü içki satış belgesi bulunmayan perakende satış yapılan işyerlerinde, açık alkollü içki tüketilemeyecek ve sunumu yapılamayacak.

- Belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere otoyol ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satılamayacak.

- Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamayacak. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkiler satılamayacak.

DERNEKLERE MÜLKİ AMİRLER İZİN VERECEK

- Dernek ve birlik lokallerinde açık alkollü içki satışı yapmak isteyenlerden, mülki amirlikten alınmış izin belgesi aranacak. Alkollü içki sektörünün faaliyetine yönelik fuar, festival ve şenlik gibi etkinlikler süresince kurulacak standlarda içki satış veya sunumunun yapılması amacıyla, etkinlik süresince geçerli ve yönetmelikteki esaslara uygun olmak koşuluyla, TAPDK’dan izin yazısı talep edilecek. Buna ilişkin başvuruda, başvuru sahibi veya etkinliği organize eden tarafından ilgili mahalde yetkili belediye veya il özel idareleri ya da mülki amirlikten alınmış alkollü içki satışına ilişkin izin belgesi istenecek.

ANTİK EFES ŞEHRİNİN ADI DA DEĞİŞECEK Mİ?

TAPDK’NIN yürürlüğe giren yönetmeliği rakı, şarap ve bira üreticilerinin dün toplantı üstüne toplantı yapmasına neden oldu. Üreticiler karşı atak için strateji belirlerken iş çevrelerinde de “Efes Pilsen kulübünün adı değişeceğine göre antik Efes şehrinin de adı birayı çağrıştırıyor diye değişir mi acaba” espirileri yapıldı.

ÜNLÜLER REKLAMDA OYNAYAMAYACAK

- Alkollü içki reklamlarında herhangi bir alanda özel başarıya sahip veya kamuoyunun güvenini kazanmış ya da yardım kuruluşları ile işbirliği içinde olan veya çocuk ve gençler yararına faaliyette bulunan, medyada isim yapması gibi nedenlerle çocuk ve gençler için örnek teşkil eden ya da edebilecek herhangi bir kişi, karakter veya grup yer alamayacak.

Özilhan: Efes Pilsen adını değiştirmeyiz kapatırız

EFES Pilsen’in patronu Tuncay Özilhan, geçen yıl Mayıs ayında söz konusu yönetmelik tasarısı gündeme geldiğinde, “Tasarı bu şekliyle yasalaşırsa Efes Pilsen’i kapatacağız. Hiçbir kulüple birleştirmeyiz, adını değiştirmeyiz” demişti. O dönemde VATAN’a konuşan Özilhan, içki ve tütünde adeta 4. Murat yasakları getiren tasarı yasalaşırsa Efes Pilsen Basketbol Kulübü’nü kapatacaklarını açıkladı. Özilhan, tasarının ’komple bir karartma’ anlamına geldiğini belirterek, “Bu şekliyle baktığınızda komple bir karartma geldiği görülüyor. Eğer bu şekilde tasarı yasalaşırsa Efes Pilsen’i kapatacağız. Kulübün adını değiştirip yoluna devam etmesi yöntemini düşünmüyoruz. Köklü, Türkiye’ye kupalar kazandırmış başarılı bir kulübün kapanmasının sonuçlarını ise tasarıyı hazırlayanlara sormak lazım” değerlendirmesini yapmıştı.

SPOR KULÜPLERİNE 1 YIL SÜRE VERİLDİ

- Spor kulüpleri ve takımların isim ve tanıtımlarında alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretler kullanılamayacak. Mevcut spor kulüpleri bu aykırılığı 1 yıl içinde giderecek.

- Her çeşit alkollü içkinin televizyon, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla reklamının yapılması yasak olacak. Çocukları ve gençleri hedef alarak, sportif faaliyetlerle bağlantı kurularak reklam yapılamayacak.
n Alkollü içkiler bedelsiz, hediye, yardım, eşantiyon veya promosyon olarak dağıtılamayacak.

- Alkollü içki satışı, ambalajı, sunumu ve tanıtımlarında, din, ırk, bayrak, siyasi parti, teşekkül, dernek ve vakıflar ile spor kulüpleri ve takımlarının amblem, flama, sembol ve diğer alametleri ile spor içerikli ifade, şekil ve semboller kullanılamayacak.

Haberin Devamı