Gazete Vatan Logo

İçki açıklaması THY yerine Yeşilay’dan!

İçki yasağına tartışmaları sürerken THY suskun

İç hatlarda içki yasağı tartışılıyor. THY suskunluğunu korurken, Yeşilay, American Airlines, Air France gibi şirketler için ‘Onlar yolcuyu koltuğa kelepçeliyorlar’ dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, uçuş güvenliğini sağlamak için uçaklarda içki tüketiminin limitli olması gerektiğini belirtti. Karaman, açıklamasında, ”aşırı alkollü” yolcuların uçakta çıkardığı olayların son yıllarda artış gösterdiğini ve birçok ülkenin konu ile ilgili tedbirler almaya başladığını kaydetti.

İçkiler ücretli sunulsun

Bu tedbirlerin Türkiye’de de gerekli olduğuna işaret eden Karaman, uçuş güvenliğini sağlamak için uçaklarda içki tüketiminin limitli olması gerektiğini veya içkilerin ücretli olarak sunulabileceğini, bu şekilde uçaklarda özellikle ”aşırı alkol tüketimi”nin önüne geçilebileceğini savundu. Karaman, bazı yolcuların uçuş korkusunu yenmek için kontrolsüz olarak alkol tüketimine yönelebildiğine değinerek, havayolu şirketlerinin bu kişilere yardımcı olma konusunda yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Kabinde olay çıkış sebepleri arasında ilk sırada yüzde 38 ile sigara içme kavgasının geldiği ve aşırı alkol tüketiminin yüzde 20 oranlarında bulunduğu aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

”Bir İngiliz havayolunun istatistiklerine göre aşırı alkollü yolcuların çıkardıkları olaylarda bir yılda yüzde 400 artış oldu. Olaylı yolcu rekoru ise geçen yıl binden fazla olayın çıktığı Amerikan havayolu şirketlerinde. Air France yolcuların içkili halde uçağa binmesini önlemek için kontrolleri arttırıyor ve kabin ekibi psikoloji eğitimi görüyor. American Airlines, Delta, Cathay Pacific polisiye tedbirleri daha da ileriye götürüyor ve sorunlu yolcuyu kelepçeyle koltuğuna bağlıyor. Başta, İngiliz ve Amerikan havayolu şirketleri ’kara liste’ hazırlıyorlar. Çok sorun çıkarmış yolculara bilet satmıyorlar. Air France kabinde yaşanan olayları örtbas etme devrini kapattı. Olay çıkaran yolcu inişte polise teslim ediliyor ve hemen kanuni işlem başlatılıyor.”

Haberin Devamı