Gazete Vatan Logo

İçimizdeki İrlandalılar!

İçimizdeki İrlandalılar!

Türkiye, Hindistan ile ilişkileri geliştirmek için Haydarabad’a konsolosluk açtı. Açılışta, yerel Telugu dilinde hazırlanan logoda ‘Türkiye’ yerine ‘İrlanda’ yazıldığı ortaya çıktı. Hint basını ‘Türkiye mi İrlanda mı?’ diyerek olayı haber yaptı.

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da ülkenin güneyindeki 50 milyon nüfuslu Andhra Pradesh eyaletinin başkenti Haydarabad’a açılan Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu için özel bir etkinlik düzenlendi. Bir süredir gayrıresmi olarak faaliyetlerini sürdüren konsolosluğun resmi açılışı Pazar günü Bollywood yıldızı Lakshmi Manchu’nun katılımıyla yapıldı. Berlin’deki diplomat kariyerinin ardından Dışişleri Bakan yardımcısı olarak görev yapan ve son olarak Haydarabad’a Başkonsolos olarak atanan Murat Ömeroğlu, konsolosluk tarafından verilen ilk Türkiye vizesini Bollywood yıldızına takdim ederken Hint basınının da yoğun ilgisi vardı. Ancak bir ayrıntı açılışa gölge düşürdü.

Gazeteciler uyardı

Türk yetkililer, Hindistan’ın güneyinde ilk kez bir Türk diplomatik temsilciği açılması onuruna bu bölgelerde konuşulan tüm dillerde özel logolar hazırlatmış, bu logoların yer aldığı afiş de fotoğraflarda fon olarak kullanılmıştı.

Haberin Devamı

Ancak Başkonsolos’un Bollywood yıldızı Manchu’ya vize verme anını fotoğraflayan Hint gazeteciler arka plandaki afişte bir gariplik fark etti. İngilizce, Hintçe, Urduca ve bölgenin yerel dili olan Telugu dilinde hazırlanan logoların her birinde ‘Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Haydarabad’ yazması gerekiyordu.

Fakat Hint gazeteciler Türk yetkililere Telugu dilinde hazırlanan logoda ‘Türkiye’ yerine ‘İrlanda’ yazdığı uyarısında bulundu. Hint basınına göre bu uyarı karşısında şoke olan konsolosluk görevlileri, ‘Derhal gerekli düzeltmeyi yapıp yeni bir logo hazırlayacağız’ sözünü verdi.

Derin Osmanlı bağlantısı
Haydarabad, Osmanlı Hanedanlığı için de çok önemli bir kent. II. Abdulmecid’in kızı Dürrüşehvar Sultan, 1931’de dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olan Haydarabad Nizamı’nın oğlu Prens Azam Cah ile evlenerek Berar Prensesi unvanını almış ve Haydarabad’da yaşamaya başlamıştı. 1948’de Hindistan’ın Haydarabad’ı işgal etmesinin ardından da Londra’ya yerleşti. Prens Azam’ın küçük kardeşi Muazzam da o dönem 16 yaşında olan II. Abdulmecid’in torunu Nilüfer Hanım Sultan ile evlendi. Prenses Nilüfer de Haydarabad’a yerleşti. Burada kadın sağlığı konusunda çok önemli çalışmalara imza attı.

Haberin Devamı