Gazete Vatan Logo

İç savaştan sonra şimdi de su tehdidi

İçme suyu temini ve tarlalarını sulamak için baraj sularını çekmeye, kuyu açmaya başlayan bölge sakinleri, Dera ve kırsalındaki bazı barajların kurumasına, bazısının ise sularının ciddi oranda azalmasına neden oldu.

Suriye'nin güneyindeki en büyük barajlardan Doğu Dera ile Sehem el-Culan barajları, sularının Dera ve kırsalındaki bölge sakinleri tarafından çekilmesi nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Akraba beldesindeki yerel meclis üyesi ve ziraat mühendisi Muhammed Abuyuni, rejimin kentteki ana su şebekelerinden gelen suyu kesmesi sonucu vatandaşların içme suyu temini için kuyu kazmak zorunda kaldığını ve tarlalarını sulamak için de baraj sularını çektiğini belirtti.

Abuyuni, "Dera İl Mecisi'nin kentteki yeraltı ve baraj sularının heder olmaması için köklü bir çözüm bulması gerek. Yeraltı ve baraj sularının heder olması, gelecek yıllarda kent için büyük bir kriz sebebi olabilir" dedi.

Yerel meclisler ise muhaliflerin kontrolündeki Dera kırsalında tarım traktörleri kullanılarak çok fazla su çekilmesi ve yağışların az olması nedeniyle en 7 barajın tamamen kuruduğunu ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de atık su ile insana geçen kolera salgının başlayabileceği uyarısında bulunmuştu. Açıklamada ayrıca, atık su kullanma ve hijyenik olmayan gıdalarla bulaşan hastalıklardan tifo ve hepatit A gibi salgınların, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde arttığına işaret edilmişti.

Haberin Devamı