Gazete Vatan Logo

İç Anadolu kalesine MHP’den taarruz!

İç Anadolu illerinde seçmenin AK Parti’den MHP’ye kayışı gözlendi. Anadolu’nun kalbi olan bölge, iktidarın politikalarından memnun olmayan seçmenin tercihi ile genel tabloyu da değiştirdi.

İç Anadolu kalesine MHP’den taarruz!

2015 seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Türkiye’de Ak Parti 13 yıllık iktidarını kaybetti. Ancak muhalefet de bölünmüş durumda. HDP ve MHP seçimlerden en başarılı çıkan iki parti oldu. İç Anadolu’da AK Parti’nin oyları daha çok MHP’ye kaymış görünüyor. Çözüm sürecinin yarattığı güvensizlik ve HDP’nin meclise güçlü şekilde girme olasılığının milliyetçi seçmeni MHP’ye yönelttiği söylenebilir. Ankara dışındaki tüm illerde AK Parti oy kaybetti. Kayseri’de 13 puan, Konya’da 4 puan geriledi. MHP Kayseri’de 10 puan, Konya’da 3 puan artırdı. CHP Eskişehir dışında genelde oy kaybına uğradı. HDP ilk kez bölgede güçlü varlık gösterse de Ankara’daki oyu İstanbul ve İzmir’e göre Türkiye genelinin yarısına dahi ulaşmıyor.

Siyasetin kalbi

İç Anadolu eskiden beri MHP’nin de güçlü olduğu bir bölgedir. Ancak AK Parti’nin içerideki kimlik politikaları ve dış politikadaki tutumu milliyetçi tabana çekici geliyordu. Bu nedenle son on yılda bölge AK Parti iktidarına destek olma bakımından Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan sonra üçüncü bölge oldu ve Türkiye ortalamasından daha fazla oy verdi. İç Anadolu bölgesi ortalama olarak AK Partiye her zaman Türkiye genelinden daha yüksek (2002’de 44.8; 2007’de 55.6 ve 2011’de 59.5) oy verdi. Ekonomi dışında seçmeni yüksek oy vermeye iten iki faktör daha var. Birincisi İç Anadolu bölgesi AK Parti liderliği içinde önemli isimleri barındırdı. 2002’de ilk kez iş başına geldiğinde Başbakan olan ve 2007’de Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül Kayseri’li. 2009’da Dışişleri Bakanı ve 2014’te Başbakan olan Ahmet Davutoğlu Konya’nın milletvekilidir ve 2015 seçimlerine giderken Başbakan’a destek olma gereği sıklıkla vurgulandı. Benzer şekilde Beşir Atalay’ın Kırıkkale’den; Bekir Bozdağ’ın Yozgatlı; Nabi Avcı’nın Eskişehir’den olması sembolik olarak önemlidir. Ankara her zaman bakan üretmede öncüdür. AK Parti’yi güçlendiren diğer bir faktör muhafazakar Orta Anadolu’da iktidarın çekiciliği sayesinde MHP oylarını kendi lehine mobilize edebilmesidir. İç ve dış politikadaki başarılar ile Erdoğan-Davutoğlu’nun söylemlerindeki güçlü Türkiye dili kendi partilerinden ümidini kesen milliyetçi tabanı AK Parti’ye oy vermeye itti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TEK HDP’Lİ S.SÜREYYA ÖNDER

HDP, beklendiği gibi Güneydoğu Anadolu’da oyların büyük bölümünü alırken, Batı’dan da ciddi şekilde oy desteği geldiği görüldü. Ancak İç Anadolu Bölgesi’nde HDP hemen hemen tüm illerde yüzde 5 barajını dahi yakalayamadı. Sadece Kırşehir’de HDP’nin yüzde 6.10 oranında oy aldığı gözlendi. Buna karşılık HDP Ankara 1. Bölge milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder TBMM’ye girmeyi başardı. HDP Ankara birinci bölgede geçerli oyların yüzde 6.21’ini aldı. Buna karşılık Ankara ikinci bölgede HDP oyları yüzde 3.99’da kaldı.

GÜL’ÜN MEMLEKETİNDE 12 PUANLIK KAYIP VAR

Ankara’da oy oranları 2011 seçimlerine göre çok fazla bir değişiklik göstermezken, İç Anadolu Bölgesi’nde en büyük oy kayması Kayseri’de yaşandı.

Ankara’da bir önceki seçimde AK Parti 17, CHP 10 ve MHP de 4 milletvekili çıkarmıştı. Bu kez AK Parti 15’e düşerken, MHP 1 milletvekili fazla çıkardı. HDP de Ankara’dan Meclis’e 1 milletvekili taşımayı başardı. İç Anadolu bölgesinde iller tek tek incelendiğinde AK Parti’nin en büyük erozyonu Kayseri’de yaşadığı dikkati çekti. 2011’de oyların yüzde 64.97’sini alan AK Parti’ye bu kez Kayseri’de yüzde 52.41 oy çıktı. Buna karşılık MHP’nin oyları 17.99’dan 27.81’e çıktı.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun seçim bölgesi Konya’da da AK Parti oylarında 4.5 puanlık bir erime gözlendi. Bu oyların MHP’ye kaydığı anlaşıldı. Çankırı’da AK Parti’nin oy oranı düşmesine rağmen yine de 2 milletvekilini de AK Parti aldı. Nevşehir’deki AK Parti lehine 3-0’lık durum bozuldu ve MHP 1 milletvekilini geri aldı. Niğde’de CHP oy oranını korumasına rağmen, MHP 6.5 puanlık sıçrama yapınca 1 milletvekili CHP’den MHP’ye geçmiş oldu.

ESKİŞEHİR’DE GELENEK BOZULMADI, CHP BİRİNCİ

CHP’nin İç Anadolu’da rakiplerini geride bıraktığı tek il Eskişehir oldu. CHP, iki olan milletvekili sayısını üçe çıkarırken, oyların yüzde 39.31’ini aldı. Bu oran, 2011 seçimlerine göre 4 puanlık artış yaşandığını gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de CHP-MHP ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ilk sırada çıktığı Eskişehir’de AK Parti üç olan milletvekili sayısını ikiye düşürdü. Niğde’de AK Parti iki milletvekilliğini korurken, CHP milletvekilini kaybetti. MHP yeniden Meclis’e girdiği illerin arasına Niğde’yi de ekledi. AK Parti 2011’de 54.25 oy aldığı şehirde bu kez yüzde 47.86’da kaldı.

Haberin Devamı