Üçüncü dönem kuralı ne olacak?

Meclis Başkanlığı seçiminin siyasi sonuçlarına ilişkin spekülasyonlar bütün hızıyla devam ederken, İsmet Yılmaz’ın Meclis Başkanı seçilmesi üzerine boşalan Milli Savunma Bakanlığı’na Vecdi Gönül’ün getirilmesi AK Parti’nin yeni dönemde atabileceği adımlar konusunda bir ipucu teşkil ediyor olabilir.

Gerçi yeni seçilen meclis grubunda bu görevi yapabilecek hiç kimse yokmuş gibi yaşını başını almış bir eski siyasetçinin üstelik meclis dışından bakan olarak atanması ciddi bir eleştiri konusu. Buna karşılık ülkenin içinden geçtiği çok hassas süreçler itibarıyla “tecrübeli” bir siyaset ve devlet adamının o makamda bulunmasına ihtiyaç duyulmuş olduğu söyleniyor.

Bunun anlamı şu: Üçüncü dönemini doldurduğu için 7 Haziran’daki son milletvekili seçiminde AK Parti tüzüğü dolayısıyla aday olamayan Vecdi Gönül’ün şimdi dışarıdan bakan olarak atanması ve bunun da “tecrübe” ihtiyacıyla açıklanması diğer “üç dönemlik” milletvekilleri için de geçerli olabilecek bir “siyasi içtihat” hükmünde.

Bu siyasi içtihadın yeni kurulacak bir koalisyon hükümetinde ekonomi yönetiminin sorumluluğunu üstlenmesi arzu edilen Ali Babacan gibi isimler için de devreye sokulması beklenebilir.

Haberin Devamı

Diğer yandan, AK Parti’nin bugün dinamik ve tanıyabildiğimiz kadarıyla az çok donanımlı sayılabilecek bir meclis grubu var ama siyasette ağırlığı olan, aynı zamanda grup ve teşkilat nezdinde “ağabeylik” yapabilecek evsaftaki isimler üç dönem kuralı gereği geriye çekilmiş bulunuyorlar. Oysa Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Beşir Atalay vb. gibi “parti büyüğü” kimliğini de taşıyan tecrübeli siyasetçilere bugünkü şartlarda her zamankinden fazla ihtiyaç var. Özellikle bugünlerde Cumhurbaşkanı ile parti ve hükümet arasındaki ilişkilerin sağlıklı yürütülebilmesi ve Ankaralı siyasetçilerin tabiriyle “arabanın devrilmemesini” temin edebilmek için…

Bu konuda bir başka sorun ise önümüzdeki süreçte bir hükümet kurulamaz ve sonbaharda bir erken seçime gidilirse bu dönem milletvekilliği yapanların durumunun ne olacağı. Yani, mesela daha önce iki dönem milletvekilliği yapmış olan kişiler, mesela Maliye Bakanı Mehmet Şimşek veya Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz üçüncü dönemlerini tamamlamış sayılıp aktif siyasete veda mı edecekler?

Haberin Devamı

Buna mukabil daha önce üçüncü dönemlerini tamamladıkları için siyasete ara verenler bu kısa süreli yasama döneminin ardından siyasete geri dönmeye hak kazanmış mı sayılacaklar? Bu takdirde bir hükümet bile kurulamadan tamamlanmış olması halinde bu dönem bir tür “hülle” dönemi mi sayılacak?

Ne olursa olsun, bir siyasi parti kendi “yetişmiş insan” varlığını spekülasyon konusu yapmamalı.

Bu saatten sonra AK Parti’nin yapması gereken şey başlangıçta iyi niyetle düşünülerek parti tüzüğüne alınmış olan üç dönem kuralının kaldırılması olmalı…

DİĞER YENİ YAZILAR