Gazete Vatan Logo

İBB trafik durumunu internetten takip edebilir miyim?

İBB trafik durumu hakkında bilgi sahibi olmak oldukça kolaydır. İBB trafik durumu hemen hemen her gün tam bir kaos ortamıdır. Bu nedenle İBB trafik durumunu takip etmek sürücüler için oldukça önemlidir.

İBB trafik durumunu internetten takip edebilir miyim?

İstanbul yaklaşık 14 milyon nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehri. İstanbul’u İstanbul yapan belki de bu olsa da, bu kadar kalabalık bir nüfus araç nüfusuyla doğru orantılı. Her gün binlerce İstanbullu evlerinden işyerlerine veya başka doğrultulara özel araçlarıyla seyahat ediyor ve bu durum İstanbul’da hemen her saat herhangi bir yolda tıkanma olacağı anlamına geliyor. Ayrıca bu tıkanmalar mesai giriş ve çıkış saatlerinde tam bir keşmekeşe dönüşüyor.

İBB TRAFİK DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İstanbul’un yıllardan beri süregelen bu sorununu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Trafik durumu hizmetleriyle çözmeye çalışıyor. İBB Trafik durumu sistemine internetin olduğu her yerden giriş yapılabiliyor. ‘Trafik Kontrol Merkezi’nin internet adresinin en büyük hizmetlerinden birisi ise ‘yoğunluk haritaları’. Bu haritalar anlık olarak şehirdeki tüm yolların trafik işleyişini renklerle belirterek kullanıcıyı bilgilendiriyor. İBB bunu trafik kameraları ve sensörleri kullanarak yüzde yüze yakın bir doğrulukta tespit edebiliyor. Bu siteyi kullanan vatandaşlar yola çıkmadan önce trafik durumunu öğrenebiliyor.

Haberin Devamı

İBB ayrıca trafikte olan kullanıcılarını da düşünmüş. ‘İBB Cep Trafik’ adı verilen mobil uygulama Android, İOS ve Windows Mobile kullanan akıllı cihazlar için İBB’nin geliştirdiği resmi uygulama. Trafik Kontrol Merkezi’nin internet sitesinde yer alan çoğu hizmeti burada da yer alıyor. Yoğunluk haritaları, trafik kameraları, İBB’ye ait otoparkları gösterme ve İBB Trafik Radyosu bunlardan bazıları. Ayrıca akıllı telefonların GPS sistemine entegre olarak yoğunluk haritalarında cihazın konumunu anlık olarak gösterebiliyor. Bu özellik içinde bulunulan trafiğin yaklaşık olarak ne kadar sürede açılacağını ve alternatif olarak tercih edilebilecek güzergâhları gösterdiğinden uygulamayı İstanbullular için elzem hale getiriyor.

Ayrıca İBB, trafik kameraları ve ‘Elektronik Denetleme Sistemi (EDS)’ne sahip olduğundan bulunulan güzergâhta kaza veya yol çalışması olması durumunda kullanıcıyı uyarıyor, anlık olarak yağış durumunu güncelleyebiliyor. Mobil uygulamanın burada görüldüğü üzere en büyük artısı sürekli sistemle sürekli senkronize kalarak anlık gelişmeleri aktarabilmesi. Ayrıca tüm mobil işletim sistemleri için tasarlanması da tüm vatandaşlara ulaşabilmek adına önemli bir adım. Yukarıda bahsi geçen sistemler internetten güncellendiği için internet bağlantısı gerektiren hizmetler. Ancak İBB internet servisi olmayan veya kullanamayan vatandaşlar için bir de acil çağrı merkezine sahip. '444 4 154’den ulaşılabilen sistemden 7 gün 24 saat trafik durumu hakkında bilgi almak ve güzergâh sorgulamak mümkün. Buna ek olarak şehirdeki ana arterlere sürücüleri bilgilendirmek adına anlık olarak güncellenen panolar yerleştirilerek, yolun devamındaki trafiğin durumu bildirilmektedir.

Haberin Devamı