Gazete Vatan Logo

İbadi ve Ruhani, referandumu görüştü

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak Başbakanı İbadi ile IKBY'nin anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunu görüştü

İbadi ve Ruhani, referandumu görüştü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunu görüştüğü bildirildi.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan İbadi ile telefonda görüşen Ruhani, bölgesel ve uluslararası tepkilere rağmen IKBY'nin bugün yapmayı planladığı referanduma karşı olduklarını yineledi.

Söz konusu referandumun gerçekleşmesinin "Irak'ın birliğinin yanı sıra bölgenin güven ve istikrarı için tehdit oluşturacağına" dikkati çeken Ruhani, "Tahran'ın, Irak'ın birliğini korumak için Bağdat'ın atacağı her türlü adımı destekleyeceğini" kaydetti.

İbadi ise hükümetin, Irak'ın bütün topraklarını terör çetelerinden kurtarmak için çaba sarf ettiğine vurgu yaparak, "Hükümetimiz, Irak'ın birliği ve vatandaşların barış içerisinde yaşamasını tehdit eden tek taraflı ve anayasaya aykırı olarak gerçekleştirilmesi planlanan referandumu reddediyor ve sonuçlarını da tanımıyor." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İbadi, ülkenin toprak bütünlüğü ve vatandaşların güvenliği için birtakım adımlar attıklarına işaret etti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.