Gazete Vatan Logo

İade talebine yanıt: İnceleme zaman alacak

ABD Adalet Bakanlığı: Türkiye’nin dosyalarını inceliyoruz. ABD Dışişleri: İnceleme zaman alacak.

İade talebine yanıt: İnceleme zaman alacak

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Peter Carr, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili kendilerine çeşitli sayıda dosyanın ulaştığını ve bu belgeleri incelemeye aldıklarını söyledi. Carr yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin gönderdiği dosyalar elimizde. Şu anda inceliyoruz. Bu konuda henüz bir sonuca varılmadı” dedi. Carr, “1979’da ABD ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya göre tutukluların karşıklı iadesine karar verilmişti. Biz de bu anlaşmaya bağlı kalacağız” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da günlük basın toplantısında, Gülen’in iadesiyle ilgili kendilerine çeşitli sayıda dosyanın ulaştığını ve ABD Adalet Bakanlığı’nın bu belgeleri incelediğini kaydetti. Belgelerin incelenmesinin zaman alacağına dikkati çeken Toner, “Şu anda benim anladığım kadarıyla Adalet Bakanlığı kendilerine iletilen bu belgelerin resmi iade isteği şartlarıyla örtüşüp örtüşmediğini anlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’deki bazı siyasi uzmanlar ise Gülen’in davasının siyasi bir dava olduğu ve 1979’daki anlaşmayı kapsamadığını yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

WSJ yorumu: İade edilmeyecek gibi

Wall Street Journal gazetesi, ABD’li kaynaklara dayandırdığı haberinde Washington’un Gülen’i Ankara’ya iade etmeye sıcak bakmadığını yazdı. Haberde başkent Washington’u ziyaret eden Türk makamlarının şu ana kadar ABD’li yetkilileri iade konusunda ikna edemediği yorumu yapıldı. İadeye ilişkin karar sürecinin aylar sürebileceğini vurgulayan gazete, Türk tarafının yeni belgeler sunmaya hazırlandığını kaydetti.