Gazete Vatan Logo

Hyundai yatırımı yine teşviğe takıldı

“Eğer bu yatırım Türkiye’de olmazsa Çek Cumhuriyeti ve Slovakya alternatifimiz”

Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum Um, hükümetin gerekli düzenlemeleri yapması ve destek vermesi halinde uzun süre önce takvimlerine koyduğu i20’yi Türkiye’de üretebileceklerini belirtti. Um, “Eğer bu yatırım Türkiye’de olmazsa Çek Cumhuriyeti ve Slovakya alternatifimiz” dedi

Türkiye’deki teşviği yeterli bulmayarak 1.2 milyar euroluk yatırımı Çek Cumhuriyeti’ne yapan Hyundai, şimdi yine yeni bir yatırım için hükümetin kapısını çalmaya hazırlanıyor. Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum Um, hükümetin gerekli düzenlemeleri yapması ve destek vermesi halinde uzun süre önce takvimlerine koyduğu i20’yi Türkiye’de üretebileceklerini belirtti.

Çek’ler yine alternatif

i20’nin Avrupa’da tasarlandığını ve şu anda Hyundai’nin Hindistan’daki tesislerinde üretildiğini ifade eden Um, “i20’yi halen Hindistan’daki fabrikadan ithal ediyoruz. Bu araç Avrupa’da, Avrupalı tüketicilerin istekleri göz önünde bulundurularak geliştirildi ancak oldukça uzak bir mesafe olduğu için Türkiye’de üretmek istiyoruz. Eğer bu yatırım Türkiye’de olmazsa Çek Cumhuriyeti ve Slovakya alternatifimiz” dedi. Bodrum’da Hyundai i20’nin Türkiye’de satışa sunulması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında üretimin Türkiye’de yapalması için elinden geleni yaptığını, hükümetle de temasa geçeceklerini söyleyen Um, “Türk hükümetinden de destek almak isteriz. Bu destekler gerek vergilendirme konularında gerekse diğer konularda olabilir. Hükümet gerekli düzenlemeleri yapar ve bize destek verirse i20 için 75 milyon dolarlık bir yatırım yapmamız gerekecek” diye konuştu.

Accent’e büyük ilgi

Türkiye’de Accent Era ve Matrix modellerinin üretildiğini hatırlatan Um, Accent modelinin iç ve ihracat pazarlarında ilgi gördüğünü, Matrix’in ise dünyada sadece Türkiye fabrikasında üretildiğini söyledi. Global krize rağmen Hyundai’nin tüm dünyada öne çıkan bir marka haline geldiğini belirten Um, birçok markanın zor bir dönem geçirdiği ortamda güçlü kaldıklarını, 2010 yılı için belirlenen dünyanın en büyük 5. üreticisi olma hedefine belirlenen zamandan iki yıl önce ulaştıklarını dile getirdi. Krizle birlikte Türkiye’nin araç sattığı ülkelerde talebin ciddi oranda düştüğünü belirten Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Um, “Örneğin biz Accent Era’nın yüzde 30’unu Türkiye pazarı, yüzde 70’ini ihracata gönderiyorduk. Şimdi oran tam tersi oldu. ÖTV indirimi bittikten sonra ne olur onu kestirmek kolay değil” diye konuştu.


5 yıldızlı güvenlik


AVRUPALI müşteri için tasarlanıp geliştirilen i20 Hyundai’nin i30 ve i10’la birlikte üçüncü ’i’ serisi modeli oldu. Geçen hafta yapılan Euro NCAP güvenlik testlerinden de 5 yıldız almayı başaran otomobil, Türkiye’de 22 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla yola çıktı. Getz’e göre boyutları büyüyen i20, şişkin çamurluklu yeni tasarımla çok daha modern bir çizgiye sahip. Modern iç mekanda üç farklı alternatifle donanım listesi zengin tutulan i20’de ikisi benzinli toplam 4 motor seçeneği bulunuyor. 1.2 litrelik en küçük motordan 78 beygir güç sağlanırken aracın 100 km’deki ortalama yakıt tüketimi 5.2 lt oluyor.


‘Yıl sonuna kadar 45 bin satarız, 5 bini i20 olur’


Hükümetİn sektöre ilişkin mutlaka destekleyici önlemlerinin devam etmesi gerektiğini belirten Hyundai Yurtiçi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, “3 aylık vergi indiriminin devam etmesi gerekiyor. Hükümet bir takım önlemler getirmeli. Aksi halde Türk otomotiv sektörü bu krizden derin etkilenecek” dedi. Yılın ilk 4 ayında 16 binin üzerindeki otomobil satışı yaptıklarını kaydeden Tarakçıoğlu, yılsonu itibarıyla toplam 45 bine yakın araç satışı yapmayı hedeflediklerini söyledi. “Bunun 5 bin adeti yeni model i20 olacak” diyen Tarakçıoğlu, “Bu model bizim liderlik iddiamızı güçlendirecek” dedi.

Haberin Devamı