Gazete Vatan Logo

Hyundai Assan Doblo’ya rakip olacak

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: van tipi araç ile yeni bir hafif ticariyi 2009’da Türkiye’de üreteceğiz “Yatırım 3 haneli olacak


Hyundai Assan’da çoğunluk hisselerini ele geçiren Koreliler, yeni yatırıma hazırlanıyor. Yeni Matrix üretimiyle birlikte kapasitesini 60 bin adetten 110 bine çıkaran şirket, 2 yeni projeyi daha hayata geçirecek. i30 modelinin Marmaris’teki tanıtımında konuştuğumuz Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, otomobilden türetilmiş van (CDV) ve hafif ticari araç modelleri üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Yeni ürünler yolda. Yatırım miktarı da 3 haneli olacak” dedi.

Kibar, projelerden birinin vergi avantajlı yani Fiat Doblo gibi CDV segmentinde yer alan bir araç olacağını kaydederek, “CDV aracımız hem hobi hem de iş amaçlı kullanılabilecek. Uzun süredir Güney Koreliler’i bu tip bir araç üretimi için ikna etmeye çalışıyorduk. Sonunda düşük vergili, bir model konusunda anlaştık. Yeni modelle ihracatın yanı sıra iç pazarda da iddialı olacağız” dedi.

Hyundai Assan CEO’su J.G. Kim van tipi aracın Ar-Ge faaliyetlerinde sona yaklaşıldığını söyledi ve ekledi: “Hyundai’nin uzun vadede Türkiye’yle ilgili birçok yatırım planı var. CDV modelinin yanı sıra bir hafif ticari araç üzerinde daha yoğunlaştık. 2 ayrı proje olacak.”

Starex üretimi bitiyor

Kim, 2008’de Starex üretiminin sona ereceğini, kapasitenin ilk etapta Accent Era ve Matrix’le doldurulacağını belirterek, şunları kaydetti: “İhracat tüm hızıyla sürüyor. İhracat pazarlarını Matrix’le 40 ülkeden 60’a çıkardık. İç pazarda Starex’in yerine ise Güney Kore’den TQ’yü ithal edeceğiz.”

Yılsonunda toplam pazarın 560 binler seviyesinde gerçekleşeceğini sözlerine ekleyen Kim, 42 bin 500 araç satarak pazardan yüzde 7.5 pay almayı hedeflediklerini söyledi.


Hisselerin hepsini devretmek istedik

Ali Kibar, Hyundai Assan’da hisse devrinden sonra Kibar Holding’te kalan yüzde 30 hisseyi de vermek istediklerini ancak Koreliler’in bu öneriyi kabul etmediğini söyledi. Kibar, şunları kaydetti: “Zamanında yeni model için verilen sözler tutulmayınca, kalan hisseleri de devretmeye karar verdik. Sonuçta biz işadamıyız, kâr önemli. Ancak Koreliler Türkiye’de stabil olmayan ekonomik şartları öne sürdüler ve güçlü bir holdingle riski paylaşmak istediklerini söylediler. Biz de kararımızdan vazgeçtik.”


Çekler’e kaçan i30 modeli 33 bin 900 YTL’ye satışta


Türkİye’nİn Çek Cumhuriyeti’ne kaçırdığı Hyundai yatırımının ilk meyvesi olan i30, satışa sunuldu. C segmenti kompakt hatchback segmentte yer alan Hyundai i30, tamamen Avrupalı tüketicilerin beklentileri doğrultusunda tasarlandı. Araç, Koreli Hyundai’nin yeni tasarım stratejisinin ilk ürünü. Bunun yanı sıra Hyundai i30’un tanıtımı, markanın sonraki modellerinde kullanılacak yeni isimlerin de başlangıcı olacak. Hyundai, piyasaya sunulacak yeni modelleri için artık hem harf hem de rakamdan oluşan isimleri kullanacak. Hyundai i30, 4.245 mm uzunluğa, 1775 mm genişliğe ve 1480 mm yükseliğe sahip. i30’un 1.6 lt benzinli 122 bg ve 1.6 lt dizel 90 bg ve 1.6 lt dizel 115 bg motor seçeneği yer alıyor. Sportif çizgilere sahip otomobilin iç mekanı da oldukça iddialı. Aracın gösterge panelindeki ışıklandırmaların daha iyi okunabilmesi için bilgi ekranı ve uyarı ışıklarının tamamında LED teknolojisi kullanıldı. Segmentinde ilk olarak standart iPod ve USB bağlantıları sunan aracın fiyatı 33 bin 900 ile 44 bin 150 YTL arasında. Hyundai Assan, bu yıl bin 500 adet i30 satmayı hedefliyor.

Haberin Devamı