Gazete Vatan Logo

Husiler pes etmiyor

Yemen’de Şii Husi milisleri, Suudi Arabistan öncülüğündeki ‘Kararlı Fırtına Koalisyonu’nun hava saldırılarına karşın güneye ilerleyişlerini sürdürüyor

Yoğun hava saldırılarına rağmen Husiler, yeni bölgeleri ele geçirerek Aden’e doğru ilerlemeye devam ediyor. Milisler son olarak, Aden kentine 100 km uzaklıktaki Şakra bölgesini ve buradaki limanı ele geçirdi. Zırhlı araçlarla donanımlı bir grup milisin de Taiz kentinden Aden’e 30 kilometre mesafedeki Lahic’e ulaştığı belirtildi. Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçlerden destek alan Husiler, Şebve eyaletinde Bihan bölgesini de ele geçirdi. Suudi yetkililer, Husilerin ilerleyişlerine devam etmesi halinde, kara harekatı ihtimalinin artacağını vurguluyor. Husiler, koalisyon üyelerinden Sudan’a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü belirtirken Sudan’dan yalanlama geldi. Suudi Arabistan’a ait F-15 tipi bir savaş uçağı da teknik arıza nedeniyle Aden Körfezi’ne düştü. Uçağın iki pilotu Cibuti’deki Amerikan üssünden kalkan bir helikopter tarafından kurtarıldı.

Yabancı öğrenciler rehin

Husilerin kurduğu Ensarullah Hareketi’ne bağlı milisler, ellerinde tuttukları başkent Sana’da 100 kadar yabancı öğrenciyi kaçırdı. Husiler, Mart ortasında Aden’e ilerleyişleri başladığından beri geçtikleri bölgelerde çok sayıda insanı rehin aldı. Kaçırılan kişilerin akıbeti de sayıları da bilinmiyor.

Haberin Devamı

Bombardımana devam

Riyad yönetimi, önceki gece düzenlenen hava saldırılarında da Husilerin hava savunmasının hedef alındığını açıkladı. Yetkililer, Suudi Arabistan sınırına doğru hareket halindeki kara birliklerinin de vurulduğunu söyledi.

‘İranlı komutan yardıma geldi’ iddiası

IŞİD militanlarına karşı Irak’ta yürütülen operasyonları yürüttüğü belirtilen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün yöneticisi General Kasım Süleymani’nin, Şii Husi milislerini organize etmek için Yemen’e gittiği öne sürüldü. Ensarullah hareketi yetkililerinden Muhammed el Buheyti, iddiayı yalanladı. Körfez ülkeleri, Tahran yönetiminin Husileri kullanarak Yemen’de kontrolü ele geçirmeye çalıştığını öne sürüyordu. İranlı yetkililer ise Husilere sadece insani yardım yaptıklarını belirterek, ülkedeki siyasi krizin çözümü için arabulucu olmak istediklerini söylüyordu.

Haberin Devamı

‘Operasyon sürmeli’

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan 26’ncı Arap Birliği Zirvesi’ne katılan Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Husilere karşı başlatılan operasyonun, milisler işgal ettikleri yerlerden çekilene ve teslim olana kadar sürmesi gerektiğini kaydetti. 22 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Arap Zirvesi’nde, Yemen’deki siyasi ve askeri kriz, bu ülkeye başlatılan operasyon ve ortak bir Arap gücü ordusu kurulması başta olmak üzere bölgede farklı ülkelerde yaşanan krizler de ele alınacak.

Diplomatlara acil tahliye

Husilerin ilerleyişini durdurmak için harekete geçen Suudi Arabistan, Aden’de bulunan yabancı diplomatların bölgeden çıkarılması için ‘Fırtına’ adlı bir tahliye operasyonu başlattı. Birleşmiş Milletler de Sana’daki ekiplerini tahliye ettiğini açıkladı.

Silah deposu patladı

Aden’de orduya ait en büyük silah deposunda patlama meydana geldi. Yerel basın patlamanın nedeninin bombardıman olduğunu öne sürdü.