Hayaldi, gerçek oldu: Erdoğan Cibuti’de

Emperyalizmin nasıl bir insanlık suçu olduğunu görmek istiyorsanız Afrika’ya gelmelisiniz. Burası Batılılar tarafından yağmalanan bir kıta. Tekil olarak ülkeler değil topyekün bir kıta talan edilmiş. Sömürgeciler sadece doğal kaynakları değil insanların gözlerindeki ışığı dahi çalmışlar. Afrika’da sömürgecilik yeni bir maskeyle yoluna devam diyor. İngiltere, Fransa, İtalya’dan sonra sıra Çin’e gelmiş. Şimdi kıtanın her yerinde Çin’i görüyorsunuz.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu Afrika’yı kapsayan gezisinin üçüncü günündeyiz. Etiyopya’dan sonra Cibuti’ye geldik. Buradan da Somali’ye geçilecek. Erdoğan’ın Cibuti parlamentosundaki konuşması sembolik değeri yüksek tarihsel bir konuşmaydı. Sanki AK Parti grubunda konuşurcasına Cibuti meclisine hitap etti. Erdoğan’ın konuşmasında meclis, milli irade ve demokrasi vurgusu önemliydi

‘...Cibuti, farklı görüşlerin bu Meclis çatısı altında ifade edilebildiği, örnek gösterilebilecek demokrasi geleneğine sahip bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Arkasında halkın desteği olan bir parlamentonun başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla Cibuti’nin, böyle bir parlamentoyla, büyümeye, gelişmeye, güçlenmeye devam edeceğine yürekten inanıyorum.’

Haberin Devamı

Parlamentonun önünde toplanan kalabalık Cumhurbaşkanını ‘Başkan Erdoğan’ sloganlarıyla karşıladı. Meydanda açılan bir pankart ilginçti. Pankartta ‘Cibuti’ye Gelmeniz Hayaldi Gerçek Oldu Yiğit Adam’ yazıyordu. Erdoğan dur durak dinlemeden dünyayı dolaşmaya ve çalışmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Biz sizin doğal kaynaklarınız için gelmiyoruz. Sizinle kardeş olduğumuz için buradayız’ sözü Afrika sokağında büyük yankı uyandırıyor. Erdoğan sevgisi burada gözle görülür biçimde yükseliyor.

Cibuti, Afrika’nın jeostratejik önemi en yüksek ülkelerinden. Başta Fransa, ve Japonya olmak üzere pekçok ülkenin askeri üssü var. Askeri üslerin bulunduğu Cibuti’ye Türkiye ekonomi üssü kuruyor. Uzmanlar Cibuti’nin ilerleyen yıllarda Körfez’in Hong Konk’u olacağını söylüyorlar.

Türkiye’ye dışardan bakmak!

Haberin Devamı

Erdoğan’la yurt dışı gezisine çıktığınızda liderliğinin gücünü daha iyi görüyorsunuz. Addis Ababa’da, Cibuti’de veya Bağdat’ta yürüdüğünde insanlar onu görmek ve dokunmak için büyük mücadele veriyorlar. Erdoğan’ın Avrasya’da bu etkinliğini gören büyük güçler doğal olarak onu itibarsızlaştırmak için her yolu deniyorlar. Tam bu noktada Somali’de patlayan bombalar büyük güçlerin taşeronlar aracılığıyla ‘Erdoğan’a buraya gelme’ mesajı taşıyor.

Cibuti meclisinde konuşan Erdoğan, anti emparyalist bir söylemle Batıyı, Afrikalılara şikayet etti. Erdoğan konuşmalarının ana fikrini ‘Afrika’nın sorunlarını Afrikalı çözümler’ perspektifi oluşturdu. Afrika ile yakınlaşma Afro-Avrasya ülkesi olan Türkiye’nin ve kara kıtanın stratejik hedeflerine ulaşmak için her ikisine de önemli fırsatlar sunuyor.

TÜRKİYE AFRİKA’DA NE ARIYOR?

1. Erdoğan, Türkiye’yi yeni dönemde dışa açmak ve özgül ağırlığını yükseltmek istiyor.

2. Bu tür seyahatlerin artacağı ve sürpriz gezilerin olacağı anlaşılıyor. Sırada Küba var.

Haberin Devamı

3. Türkiye, Afrika kıtasında geçmişiyle yüzleşip yeni bir dış politikanın test sürüşünü yapıyor.

4. Özal gibi Erdoğan da gezilere işadamlarını davet ediyor ve sorunlarıyla tek tek ilgileniyor.

5. Erdoğan, mazlum ve yoksulları yanına alarak Batıya karşı yeni bir isyanı temsil ediyor

6. Afrika sokağında Türkiye ve Erdoğan rüzgarı esiyor. Türkiye laik demokrasisiyle model oluyor.

7. Türkiye dünyaya açılırken iç sorunlar önemini yitiriyor. Evrensel değerlerle daha fazla duygudaşlık kuruyor.

8. Jeostratejistler 21. Asrın Afrika’nın yüzyılı olacağını söylüyorlar. Türkiye aslında Kara Kıta’da kendi tarihini ve yeni geleceğini arıyor.

Hayaldi, gerçek oldu: Erdoğan Cibuti’de

Rakamlarlar Afrika Gezisi...

Afrika kıtasının nüfusu: 1.1 milyar
Afrika kıtasındaki ülke sayısı: 54
Türkiye’nin Afrika’daki temsilcilik sayısı: 40
Somali’de kişi başına düşen milli gelir 600 Dolar
Cibuti’de kişi başına düşen milli gelir 1400 Dolar
Etiyopya’da kişi başına düşen milli gelir 1300 Dolar
THY, 2002’de Afrika’da 4 ülkede 4 noktaya uçuyormuş.
2015’de THY 28 ülkede 46 noktaya sefer düzenliyor.
Türkiye’nin 2002’de Afrika’yla olan dış ticaret hacmi 3 milyar Dolar
Türkiye’nin 2015’te Afrikayla olan dış ticaret hacmi 30 milyar Dolar

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR