CHP bölünüyor mu?

Siyasete hızlı giriş yapan Emine Ülker Tarhan dört yılı tamamlamadan CHP’den istifa etti. İstifa mektubunda önemli mesajlar var. Ancak ona geçmeden önce bir gerçeği hatırlatmak lazım. Liderini köşke gönderen ve buna sebep ciddi bir politik metamorfoz yaşayan, on üç yıldır iktidarda olması nedeniyle metal yorgunluğu yaşayan bir parti var. Dolayısıyla teorik olarak karışıklık ve yeni arayışların Adalet ve Kalkınma Partisinde olması gerekiyor.

Ne ilginçtir ki türbülans haberi AK Partiden değil CHP’den geldi. Tarhan’ın istifası başlı başına bir analiz gerektiriyor. CHP anlaşılmaz ve zor bir parti. Kimlik sorunlarını var ve bu sorun gün geçtikçe derinleşiyor. Parti ulusal iktidara talip olmak yerine örgüt içi iktidar yarışına giriyor.

1. Emine Ülker Tarhan neden istifa etti?

1. Türkiye iç ve dış tehditlerle karşı karşıyadır.

2. Ülke iş ve terör cinayetleriyle sarsılırken sorumsuz çağrılar yapılmaktadır.

3. Tutarsız tezkere söylemleri bulunmaktadır.

4. Halkın duyarlılıklarından kopuk muhalefet anlayışı vardır.

Haberin Devamı

5. CHP yönetiminin vahim tercihlerini değiştiremeyeceği anlaşılmaktadır.

6. CHP’nin iktidar umudu da hedefi de bulunmamaktadır.

Tarhan’ın, Kılıçdaroğlu’na ‘kral çıplak’ dediği açıklama fazla söze gerek bırakmıyor. Ancak bu açıklamada önemli bir eksiklik var. Tarhan, sorunları sıralarken, çözümden bahsetmiyor. Kendisinin Kürt sorunu, AB, Özelleştirme, Yeni Anayasa, Alevilik, Özgürlükler, Devlet Reformu başta olmak üzere yapısal sorunlar hakkındaki önerilerini bilmiyoruz.

2. Başka istifalar olacak mı?

Aslında Tarhan’ın partiden kopuşu Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığıyla başladı. Dilek Akagün Yılmaz, Birgül Ayman Güler, Nur Serter, Süheyl Batum ve İsa Gök’ün başını çektiği ‘ulusalcı grup’ tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Ancak gerekli imzalar tamamlanamadı.

Kadınların başını çektiği isyan , zamana yayılırsa beklenen istifalar olmaz. Belli ki istifaları zamana yayıp politik bir farkındalık yaratılmak isteniyor. Ancak bu hesap tutmayabilir. Görünen o ki istifa tehdidi bir süre daha yönetimin üstünde ‘Demokles’in kılıcı’ gibi sallanmaya devam edecek.

Haberin Devamı

3. CHP bölünür mü?

CHP bölünmez ama istifalar devam ederse seçim sürecinde ciddi sarsıntı olur. Türkiye siyasetinin bir geleneği var. Ana akımdan kopan partiler başarılı olamıyor. Ayrılanların oluşturduğu uzun bir ‘ölü doğmuş partiler’ listesi var.

DP’den ayrılan Hürriyet Partisi, CHP’den kopan sekizlerin kurduğu Turhan Feyzioğlu’nun Güven Partisi (Sonra Cumhuriyetçi Güven Partisi adını aldı.) Celal Bayar’ın AP’den kopararak kurdurduğu Demokratik Parti. Hüsamettin Cindoruk’un DYP’den ayrılarak kurduğu Demokratik Türkiye Partisi ve DSP’den zorda kopartılan İsmail Cem’in Yeni Türkiye Partisi. Küsüp ayrılanların kurduğu partileri kimse hatırlamıyor ama kurucu partiler yoluna devam ediyor. Bu bağlamda CHP’den ayrılanların politik olarak bir şansı bulunmuyor.

4. Ulusalcılar CHP’yi terk mi ediyor?

CHP’ye oy veren kitle genel başkana değil, CHP amblemine oy veriyor. Bu tezin sağlaması Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kez daha yapıldı. Ekmeleddin İhsanoğlu’na taban kerhen de olsa destek verdi. Bu noktada CHP’ye oy veren kitle de bir kopma olmaz. Zaten CHP’nin sorunu kendi tabanında değil, dışardan oy devşirmesinde.

Haberin Devamı

5. Bundan sonra ne olacak?

Tarhan’ın istifası, buzdağının görünen kısmı. Kılıçdaroğlu için zaman azalıyor. Kılıçdaroğlu’nun CHP’den ‘Beykoz Konakları Grubunu’ göndermesi lazım. Aksi takdirde 2015 seçimi sonrası yeni kurultaylar dönemi başlayacak.

Tarhan’ın istifası bir anlamda ‘CHP’nin sol’a uzak, sağ’a yakın’ politikalarına bir tepki. Özellikle son dönemde Kürt açılımı ve muhafazakarlarla kurulmaya çalışılan ilişki partide ciddi kafa karışıklığı yaratıyor. Klişe olacak ama CHP’de umut tükeniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR