Cumhurbaşkanı başkan gibi konuştu!

Dün Ankara’da yoğun bir gün yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla yeni yasama yılı açıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’la tarihi bir görüşme yaptı. Çözüm sürecine dair çok önemli bir Bakanlar Kurulu kararı resmi gazetede yayınlandı. Başbakan Davutoğlu, partisinin Güneydoğu vekilleriyle buluşup çözüm sürecine dair sohbet etti. 25. HDP heyeti Öcalan’la görüşmek üzere İmralı Adası’na gitti.

Neden tarihi bir görüşme oldu? İsterseniz buradan başlayalım. HDP lideri ilk defa Başbakanlıkta resmi olarak ağırlandı. Bunun tarihsel ve sembolik bir anlamı var. Hükümet programında çözüm süreci başlığından sonra böyle bir görüşmenin olması yeni dönemde hükümet ile HDP arasında gerilim değil, ortaklaşma olacağını gösterdi. Başbakan Davutoğlu, bu tercihleriyle varoluşsal önceliğinin çözüm süreci olduğunu birkez daha gösterdi. Bence doğru da yaptı.

Hükümet HDP görüşmeleri hızlanıyor!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la bu randevuya dair kısa bir görüşmemiz oldu. Hemen belirtelim Davutoğlu-Demirtaş görüşmesinden önce sanırım geçen hafta Yalçın Akdoğan, Selahattin Demirtaş’la özel bir görüşme yapmış. O buluşmadan sonra Akdoğan, üç günlük bir bölge gezisine çıkmıştı. İlk buluşma olumlu bir havada geçince yeni görüşme yapılmasına karar verilmiş. Bunun üzerine Başbakan’la ayrı bir randevu planlanmış.

Haberin Devamı

Yalçın Akdoğan, ‘...Davutoğlu-Demirtaş buluşmasının kendileri açısından verimli ve faydalı geçtiğini belirtirken Rojava başta olmak üzere gündemdeki konulara dair pozitif bir görüşme gerçekleştirdiklerini’ ifade etti. Akdoğan, ‘devam eden görüşmeler ve süreçle ilgili olumlu bir seyir yaşanmasına rağmen yapılan bazı açıklamaların farklı olduğunun’ altını çizdi.

Erdoğan’ın da önceliği çözüm süreci

Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılının açılışında ilk defa Cumhurbaşkanı olarak hitap etti. ‘Muhtar bile olamaz’ denilen bir siyasetçinin on iki yıl başbakanlık yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı olarak siyasi kariyerine devam etmesi başlı başına bir olay. Tayyip Erdoğan, Meclis’e Cumhurbaşkanı olarak geldi ancak ‘Başkan’ gibi konuştu. Erdoğan ‘reformlarla ülke bölünmez, güçlenir’ dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, birinci tekil şahısla konuşurken daha önceki konuşmalarında olduğu gibi ‘ben buradayım, icraanın başındayım, hiçbir yere gitmiyorum’ mesajını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreci başta olmak üzere, IŞİD meselesi, paralel yapı, yeni anayasa, 2023 perspektifi, yeni Türkiye gibi konulara değinirken paralel yapıyla mücadele konusuna girdi. Erdoğan bildiğimiz Erdoğan gibi konuştu, kimseyi şaşırtmadı.

Erdoğan, konuşmasını yaparken CHP sıralarından zaman zaman sataşmalar olsa da oturum sakin geçti. CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meclisteki yemin töreninde yaşanan kitapçık fırlatma krizinden ders alarak daha yapıcı bir tutum almıştı.

Meclis’te Erdoğan rüzgarı eski

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yasama yılı açılış konuşmasına Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli katılırken HDP lideri Selahattin Demirtaş’ın olmaması dikkat çekti. Gün içinde Başbakan Davutoğlu’yla oldukça olumlu bir görüşme yapan Demirtaş’ın Erdoğan’ın konuşması sırasında mecliste olmaması manidardı.

Haberin Devamı

Tayyip Erdoğan meclise girmesiyle başlayan hareketlilik konuşması bitirip çıkarken devam etti. AK Parti milletvekilleri Erdoğan’ın elini sıkmak için kuliste uzun bir sıra oluşturdular.

Dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, Başbakan Davutoğlu’nun da gündeminde çözüm süreci vardı. Ortadoğu’da yaşanan türbülans çözüm sürecinin stratejik ve politik önemini artırırken bakanlar kurulu kararıyla ilk defa diyalogdan müzakereye geçişin resmi adımı da atılmış oldu.

DİĞER YENİ YAZILAR