‘Erdoğan’ın bileti elimizde ya Gülen’inki?’

Batman, Antep ve Adana’dan seçim gözlemleri...

Adana’da konuştuğumuz gençler Erdoğan’ı istediklerinde iktidardan indirebileceklerini ancak Gülen’in biletinin ellerinde olmadığını söylediler.

Başbakan Erdoğan’ın Batman, Gaziantep ve Adana mitinglerini izledim. Farklı sosyolojileri, farklı coğrafyaları ve farklı insan manzaralarını yerinde gördüm. Kafalardaki sorulara cevap aradım.

Haberin Devamı



Serin bir bahar günü yağmur eşliğinde Batman’a vardığımızda Erdoğan ne yaptığından emin görünüyordu. Batman, doksanlı yıllarda büyük acılara tanık oldu. Gözyaşının ve acının sel olduğu yerdi. Sokaklarda tankların, zırhlı araçların gezdiği yıllardan sonra bir yıldır huzuru yaşıyor.

Meydanda kalabalık bir kitle vardı. Erdoğan çözüm sürecinden bahsettiğinde coşku yükseldi. Meydana yakın bir berbere girip seçimleri ve çözüm sürecini sordum. Usta, bir yıldır kan akmadığını ve bundan mutlu olduklarını ancak çözüm sürecinde daha cesur adımlar atılmasını söyledi.

Kürtler kimin yanında?

Erdoğan’ın yol güzergahında asılan ‘Sen Gençlerin Akan Kanını Durdun ya Anaların Duası Yeter Sana’ pankartı aslında bölgedeki psikolojiyi yansıtıyordu. Kürtler, Erdoğan-Gülen ayrışmasında Erdoğan’ın yanında yer alıyorlar.

AK Parti, Batman’da Akil İnsanlar Heyeti’nden Emin Ekmen’le yarışa giriyor. BDP ise cezaevinde Nejdet Atalay’ın yerine bu defa Sabri Özdemir’i aday göstermiş. BDP ile AK Parti arasındaki mücadele hizmet siyaseti ve kimlik siyasetinin yarışı olacak..

AK Parti’de ‘diren kadın’ dönemi başlayabilir...

Gaziantep’e geldiğimizde meydanda yüz binden fazla insan vardı. AK Parti, Fatma Şahin’le yarışa girdi. BDP’nin adayı ise Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş. Meydana kadın eli değdiği belli oluyordu. Genel merkez kadın kolları Fatma Şahin’le dayanışma için tam kadro şehre gelmişlerdi. AK Parti’nin başarısında adları olmayan kadınlar var. Ancak kadınların bu başarıya eşdeğer bir siyasal temsilleri yok. Görünen o ki önümüzdeki dönemde partide ‘diren kadın’ durumu yaşanacak.

Bir gün sonra Erdoğan’ın Adana mitingini izledik. Adana tarımın ve sanayinin uzun süre öncüsü oldu. Şehir uzun süredir eski ihtişamlı günlerini arıyor. Erdoğan, Sultan Hamit zamanında yapılmış tren garının önünde coşkulu bir kalabalığa konuştu. İstasyon Meydanı’na giderken konuştuğumuz taksici Erdoğan’ın işinin Adana’da zor olduğunu ancak ülke genelinde oyunu koruyacağını söyledi.

Ziya Paşa caddesi üzerindeki cafe’deki gençler ise seçimden çok cemaat meselesini sordular. Erdoğan’ın biletinin ellerinde olduğunu, istediklerinde iktidardan indirebileceklerini ancak Fethullah Gülen’in biletinin ellerinde olmadığını söylediler. Kültür Bakanı Ömer Çelik ise seçimde iddialı olduklarını ve bu seçime ‘seçimlerin seçimi’ adını verdiklerini belirtti.

‘Zırhını kaybetti’...

Mitingleri izlerken Erdoğan’ın ekibinden Ertan Aydın’la değerli sohbetler yaptık. Ertan Aydın, ABD’de eğitim almış parlak bir siyaset bilimi doçenti. Aydın, AK Partiye mal edilen otoriterlik, diktatörlük eleştirilerinin nedeninin paralel yapı olduğunu söylüyor. Aydın, başta kelepçeli fotoğraf olmak üzere gazetecilerin keyfi biçimde tutuklanması ve Ergenekon/Balyoz davalarındaki hak ihlallerinin sorumlusunun paralel yapı olduğunu ifade ediyor.

Ertan Aydın, keyfi görünüm arz eden tutuklamaların Batı karşısında ülkenin imajını olumsuz etkilediğinin altını çizerken seçimlere dair ilginç değerlendirmeler yaptı. Aydın, ‘kaset siyasetinin milletin irfanından geri döndüğünü, seçmene tepeden bakan anlayışın bir kez daha büyük bir mağlubiyete uğrayacağını’ iddia ediyor.

Aydın, cemaat’in son tartışmalarla arkasına saklandığı zırhı kaybettiğini ve flu alandan gün ışığına çıktığını kaydederken paralel yapının pusu geleneğiyle hareket ettiğini belirtiyor. Aydın, seçmende politik farkındalığın arttığını, sosyal mühendislik imkanı kalmadığını ifade ederken seçimde büyük sürpriz yapacaklarını ve oylarının yüzde elliye yakın olduğunu söyledi.

Meydanlar ne söylüyor?

1. Yerel seçim, muhalefet için referanduma, hükümet için güvenoyuna dönüşmüş durumda.

2. Erdoğan kampanyasını muhalefete karşı değil, Gülen’e karşı yürütüyor.

3. Muhalefete nazaran, Erdoğan’ın, kendi tezlerini daha iyi anlattığı tespit ediliyor.

4. İki gün boyunca Erdoğan’ın kendinden emin ve kararlı olduğunu gördüm.

5. Toplum yolsuzluk ve rüşvet olayını görüyor ancak bunun bir operasyon olduğunu düşünüyor

6. 17 Aralık süreci AK Parti tabanında kilitlenmeye ve yeni bir kenetlenmeye yol açmış.

7. Güneydoğu’da BDP-AK Parti, Akdeniz’de ise AK Parti-MHP arasında bir yarış var.

8. Erdoğan’ın mitinglerinde kalabalıktan çok kitlenin coşkusu ve kavga eder hali dikkat çekiciydi

9. Erdoğan seçim kampanyasını Yeni Türkiye metaforu üzerine kurmuş durumda.

10. Meydanlardaki on pankarttan yedisinin Gülen hareketine karşı hazırlandığını gördüm.

DİĞER YENİ YAZILAR