Gazete Vatan Logo

Hurmalı dondurma ile iftarınızı tatlandırın

Vitamin ve mineral içeriği ile tam bir şifa deposu olan hurma, Ramazan’a özel bir lezzet olarak dondurma ile birleşti. Beslenme uzmanları hurmalı dondurmanın, kalori, şeker ve lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir alternatif olduğunu belirtiyor.

Hurmalı dondurma ile iftarınızı tatlandırın

Son dönemde süper besinler listesinde üst sıralarda yer alan ve Ramazan’da da önemi artan hurma, yaz aylarının hafif ve serinletici tatlısı dondurmayla buluştu. Kahve Dünyası’nın ramazana özel çıkardığı hurmalı dondurmayı beslenme ve diyet uzmanları iftardan sonra tercih edilebilecek çok sağlıklı bir alternatif olarak nitelendiriyor. Diyabet hastalarının bile korkmadan tüketebileceğini belirtiyorlar.

Diyet yaparken tüketilebilir

Hurmanın ve bir tatlı olarak tüketilen hurmalı dondurmanın sağlıklı yönleri hakkında önemli bilgiler paylaşan Dr.Gönül Ateşsaçan, hurmanın bir şekerin verdiği hazzı sağlarken aynı zamanda vitamin ve minerallerle de vücudumuza katkı sağladığını ve bu haliyle hurmanın, doğanın insanlara sunduğu bir ikram olduğunu anlatıyor: “Yaz mevsiminde hurma gibi meyvelerle yapılmış, doğayla özdeş üretilen dondurmaların tercih edilmesi insan vücudu için daha sağlıklı. Hurma lif açısından zengin olduğu için tokluk süresini uzatır. Hurmalı dondurma iftardan sonra ağır tatlılar yerine tüketilmeli çünkü kan şekerini dengeler. Süt ürünü olan dondurma diyetlerde kullanılabilir. Yemekten 1-2 saat sonra tüketebilirsiniz. Diyetlerde sade ve meyveli haftada 2-3 kez 2 top tüketilebiliyor. Sağlıklı serin bir ara öğün olarak dondurmayı hastalarıma öneriyorum. Yemekten 2 saat sonra ve yemekten 1 saat sonra tüketebilirsiniz. Üzerine 1 bardak ılık su veya bitki çayı içerseniz rahatlatır.”

Haberin Devamı

Kolestrol ve yüksek tansiyonu düşürür

Diyetisyen Taylan Kümeli ise,“Hurma, bağırsak florasında bulunan yararlı ve zararlı bakterileri dengeler. Kabızlık şikayetine karşı da mükemmel bir çözüm olur” dedi. Özellikle hurmanın on iki parmak bağırsağı şikayetleri için mükemmel bir yardımcı ve destekleyici olduğunu ifade eden Kümeli, hurmanın faydalarını şöyle anlatıyor:

- A vitamini ve karbonhidratlar bakımından çok zengindir. Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

- Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.

Haberin Devamı

- Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır.

- Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.

- İştah açar; iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.

- Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.