Gazete Vatan Logo

Hurda araçtan silah ve mermi yapılacak

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, ÖTV desteği ile hurdaya ayrılacak araçların savunma sanayinde kullanılacağını bildirdi

Hurda araçtan silah ve mermi yapılacak

Ülke genelindeki 3 hurda müdürlüğüyle yıllık yaklaşık 300 bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi savunma sanayisine girdi olarak geri kazandıran Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Hurda İşletmesi, hurda otomobillere yönelik yeni teşvik düzenlemesine hazırlanıyor.

MKE Hurda İşletmesi Müdür Yardımcısı Fehmi Çınar, sanayide hızlı bir gelişim kaydeden Türkiye’nin ham madde için gereksinim duyduğu hurdanın 3’te ikisini ithal ettiğini belirterek, hurda malzemelerin bu açıdan stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti. Çınar, “Savunma sanayimiz hızla yerlileşiyor, savunma sanayine yönelik üretimlerimiz artıyor. Birinci önceliğimiz, geri dönüşümle elde edilen bu malzemelerle Kırıkkale’deki MKE Pirinç Fabrikası ve Fırtına obüslerinin namlularının da yapıldığı Ağır Silah ve Çelik Fabrikamızın ham madde ihtiyacını karşılamak. Buradan gönderilen hurdalar, vatan savunması için silah, kurşun, mühimmat ve diğer savunma sistemlerinin üretiminde kullanılıyor” diye konuştu.

Hurda araç alımlarının devam ettiğini, Aralık ayı sonuna kadar rakamların artmasını beklediklerini dile getiren Çınar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

600 bin araç bekleniyor

“2018 programında 400 bin tonluk bir hurda tedariği hedefleniyor ancak ilgili komisyonlarda görüşmeleri devam eden 2002 model ve altındaki araçlara verilmesi planlanan ÖTV teşviğinin de savunma sanayisine önemli bir katkı sunmasını bekliyoruz. Bu teşvik kapsamında 6 milyona yakın araçtan yüzde 10’unun değerlendirildiğini düşünürsek 600 bin araç demektir. Bu da savunma sanayimiz için oldukça iyi bir girdi sağlar.”