Gazete Vatan Logo

Hür generaller!

Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama yolunu açtığı Balyoz tutuklusu askerler dün Silivri başta olmak üzere, Maltepe, Mamak, Şirinyer Sincan, Hadımköy ve Hasdal’dan tahliye edildi

Silivri’de asker yakınları 95 haftadır Sessiz Çığlık eylemi yapıyordu. Dün tahliyelerle sessiz çığlık sevince döndü.

Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama yolunu açtığı Balyoz tutuklusu askerler dün Silivri başta olmak üzere, Maltepe, Mamak, Şirinyer Sincan, Hadımköy ve Hasdal’dan tahliye edildi

Balyoz davasında mahkum edilen 230 sanığın haklarının ihlal edildiği sonucuna varan Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerine, davanın görüldüğü İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi toplu tahliye kararı verdi. Cezaevleri önünde heyecanla bekleyen aileler, tahliyeyle birlikte mutluluk gözyaşları döktü. Toplamda 15 general tahliye oldu.

Üç kadın hakimin kararı

Dün dosyayı incelemeye alan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza, avukatların tahliye taleplerini aldıktan sonra savcıdan mütalaa istedi. Savcılık, hükümlülerin infazının durdurulması ve yeniden yargılanmanın yapılması yönünde mütalaa verdi.

Ardından Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam ile 2 kadın üyenin aldığı kararla, emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, Emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 230 hükümlünün infazları durduruldu. Mahkeme, tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına karar verdi. Mahkeme, haklarında yakalama kararı bulunun 6 firari sanığın ise yakalama kararını kaldırdı. Mahkeme kararında, “Anayasa Mahkemesi’nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler. Kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

İlk tahliye Maltepe’den

Bu kararla sanıklar dün akşam saatlerinde Silivri Cezaevi başta olmak üzere Mamak, Şirinyer, Sincan, Maltepe ve Hasdal Cezaevleri’nden tahliye oldu. İlk tahliyeler Maltepe Askeri Cezaevi’nden gelirken tahliyeleri Silivri, Mamak Şirinyer, Sincan, Hadımköy ve Hasdal Cezaevi’ndeki tahliyeler izledi.

Maltepe Askeri Cezaevi’nden ilk tahliye olanlar ‘Er Mektubu görülmüştür’ kitabını yazan Hava Kurmay Albay Davut İsmet Çınkı ile 4 denizci albay oldu. Sanıklar ile aileleri birbirlerine sarılarak hasret giderdi. Mamak Askeri Cezaevi’nde tahliye olan askerleri karşılayanlar arasında üniformalı askerlerin olması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

AYM suç işlenip işlenmediğine bakmadı
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Balyoz Davası’nda 230 başvurucu hakkında verdiği ihlal kararıyla ilgili “kısa kararı” internet sitesine konuldu. 230 başvurucunun listesine yer verilen kısa kararda, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddi nedeniyle tanık dinletme hakkına ilişkin şikayetlerin ve dijital delillerin değerlendirilmesine ilişkin şikayetlerin giderilmediğine dair iddiaların kabul edilebilir olduğuna karar verildiği belirtildi.
Kısa kararda, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve ‘ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması’ için yeniden yargılama yapmak üzere kararın bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine oybirliğiyle karar verildiği bildirildi. AYM, sanıkların, “her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmaksızın verilen kararların keyfi ve açıkça adaletsiz olduğu” iddiası ile “isnat olunan suçların hiçbir zaman kesin ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispat edilemediği” iddiasını ise yerinde bulmadı. AYM böylece, suçun işlenip işlenmediğine ilişkin bir değerlendirme yapmaktan kaçınarak bu konudaki nihai kararın yerel mahkemede olduğuna işaret etmiş oldu. AYM böylece bir temyiz merci değil, hak ihlallerine ilişkin karar veren bir mahkeme olduğunu bir kez daha kayıt altına aldı. (VATAN ANALİZ)
Artık terfi imkanı yok
TopLam 128 muvaazzaf asker tahliye oldu. İnfazın durdurulması ve tahliye kararları sonrasında halen görevde olan askerler yeniden görevlerinin başına dönebilecek. Ancak yargılanma sonuçlanıncaya kadar sanıkların rütbelerinin yükselmesi kıdem almaları mümkün olmayacak.
Denetimli serbestliği bitti
3 yıl ceza alıp denetimli serbestlikle 45 gün önce tahliye olan ilk isim olan Deniz Albay Hakan Büyük’ün de infazı durdu. Kamu hizmeti yaparak çalışan Büyük, haftada 4 gün imza veriyordu. Büyük, ‘topluma faydalı bir birey olmak’ için de devletin seminerlerine katılıyordu.
‘Özgürce sarılacağım’
Balyoz’dan tahliye olan Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Mustafa İlhan’ın 16 yaşındaki kızı Melis Silivri Cezevinde babasının çıkmasını bekledi. Aylardır babamı bekliyorum diyen Melis, “Artık babama açık görüşte değil, özgürce dışarıda sarılacağım” dedi.

Haberin Devamı