Gazete Vatan Logo

Hükümsüz Fitch

Fitch’in Türkiye’nin notunu düşürmesinden bu yana dolar % 6 geriledi. Not indirimi öncesi Hazine’nin ihraç ettiği ‘eurobond’un yeniden ihracında faiz 0.5 puan düştü, talep 4 kat arttı..

Hükümsüz Fitch

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesinden sonra para ve sermaye piyasasında yaşananlar, “Keşke Fitch bu kadar beklemeseydi, Türkiye’nin notunu daha önce düşürseydi” dedirtti.

Fitch’in not indiriminden sonra döviz kurunda gözle görülür bir düşüş olurken, borsaya da yabancı girişi yaşandı. Ancak en önemli gelişme bono cephesinde oldu. Not indirimi öncesi ihraç edilen ilk eurobondun yeniden ihracında faiz geriledi, talep daha da arttı.

Pozitif hava yayıldı

Not düşüşüşün ardından TL varlıklarda beklenti-gerçekleşme denklemi üzerinden başlayan ve daha sonra ABD tahvil faizlerindeki yükselişin hız kesmesiyle gelişen ülkelere yayılan iyimserliğin de desteğini alan pozitif hava, eurobond yeniden ihracına da yansıdı.

Hazine Müsteşarlığı’nın not indirimi öncesi ihraç ettiği ilk eurobondun yeniden ihracında 3 kattan fazla talebe rağmen 5 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan faiz 50 baz puan geriledi. Ve talep daha da arttı.

19 Ocak’ta dolar cinsi 25 Mart 2027 vadeli eurobondihracı ile 2 milyar dolar borçlanan Hazine’nin ilk ihracına 3 katından fazla talep gelmiş, nihai faiz oranı son 5 yılın zirvesinde yüzde 6.15’te gerçekleşmişti. Hazine’nin 16 Şubat’ta aynı eurobondun yeniden ihracında 1.25 milyar dolar borçlandı. Talep bu kez yaklaşık 4 kat daha yüksekken faiz oranı da 50 baz puan düşüşle yüzde 5.65 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

İhraçla birlikte şu ana kadar 3.25 milyar dolar borçlanarak uluslararası sermaye piyasalarından 2017 dış borçlanma öngörüsü olan 6 milyar doların yarısından fazlası tamamlanmış oldu.

Tahvilden çıkan para hisselere yöneliyor

İş Yatırım, ABD’de faiz artırım beklentilerinin düşük kalmasının, küresel sermayeyi tahvilden hisse senedine yönlendirmeye devam ettiği uyarısında bulundu. İş Yatırım’ın günlük piyasa raporunda, “Büyümenin hızlanmasına ve enflasyon beklentilerinin yukarı çekilmesine rağmen faiz artırım beklentilerinin düşük kalması küresel sermayeyi tahvilden hisse senedine yönlendirmeye devam

ediyor” denildi. ABD hisselerine para girişinin 8.6 milyar dolar ile son 3 ayın, gelişmekte olan borsalara girişin de 8.6 milyar dolar ile

Haberin Devamı

6 ayın en yüksek düzeyine çıktığına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi: “Toplam giriş 18 milyar dolar ile Trump zaferi sonrasındaki en yüksek rakama ulaştı. Geriden gelse de Türkiye verileri de benzer. Borsa İstanbul’a geçen hafta

121 milyon dolar yabancı girişi varken, Devlet İç Borçlanma Senetlerinden 256 milyon dolar çıkış görülüyor. Yılbaşından beri hisse senedine yabancı girişi 1 milyar doları aşarken, tahvilden 673 milyon dolarlık çıkış var.”

4 katı talep geldi

EUROBOND ihracının detayları Hazine tarafından teyit edildi. Hazine, 25 Mart 2027 itfalı dolar cinsi eurobondun yeniden ihracıyla 1.25 milyar dolar borçlandığını ve ihraçta nihai getirinin yüzde 5.65 olduğunu teyit etti. Hazine’den yapılan

açıklamada, “2017 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden Mart 2027 vadeli tahvilin artırımı (reopening) için 16 Şubat 2017’de BNP Paribas, JPMorgan ve Mitsubishi UFJ Financial Group’a yetki verilmişti. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı 1.25 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhraç tutarı 23 Şubat 2017’de hesaplarımıza girecek” denildi. Kupon oranı yüzde 6.0 olan tahvilin yatırımcıya getirisi de yüzde 5.65 oldu. Tahvile toplamda 200’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının yaklaşık 4 katı talep gösterdi. Hazine açıklamasında “Tahvilin yüzde 45’i İngiltere, yüzde 21’i ABD, yüzde 18’i Türkiye, yüzde 15’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı” denildi.

Haberin Devamı