Gazete Vatan Logo

Hükümetten turizm için yeni hamle!

Turizme istihdam desteğinin ardından ek tedbirler paketi geliyor.

Hükümetten turizm için yeni hamle!

İhracat kapsamına alınacak turizm sektörünün KDV desteği ve Eximbank kredileri ile nefes alması sağlanacak Hükümet, zor durumdaki turizm sektörüne istihdam desteği paketinin ardından yeni bir hamleye daha hazırlanıyor. Bugün Bakanlar Kurulu'nda da "turizm" sektörüne yönelik ek tedbirler masaya yatırılacak. Antalya ve Muğla'da başlatılan istihdam destek paketinin, turizmin yoğun olduğu İzmir, Aydın gibi illerde de uygulanması öngörülüyor. İhracat kapsamına alınacak turizm sektörünün KDV desteği ve Eximbank kredileri ile nefes alması sağlanacak. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, birkaç hafta içinde turizmle ilgili ek tedbirleri devreye sokacaklarını belirterek, "Kimse endişelenmesin. Kayıplarımızı karşılayacak güçteyiz. 2016'yı telafi ederek gelecek yıl yeni atılımlarla çıkacağız" dedi.

EK TEDBİRLER DEVREDE

Zeybekci, turizmin bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'nun gündem maddelerinden biri olacağını belirterek, çözüme yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi. Turizmin ihracat sayılması konusunda çalışıldığını belirten Zeybekci, "İhracat gibi gördüğünüz zaman KDV iadesi kapsamına alınmasıyla ilgili bir yaklaşımımız var. Yabancılara konut satışının döviz kazandırıcı hizmete sayılması gerçekçi olmaz. Otele gelen bir yabancıya satılmış hizmet faturadan sayılmalı" diye konuştu.

TURİZMCİLER NE İSTİYOR?

Haberin Devamı

Geçen hafta Başbakan Yıldırım'ı ziyaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy bir rapor sundu. Raporda, talepler şöyle sıralandı: KDV tüm hizmetler için tek olsun. Konaklamada yüzde 8, diğer hizmetlerde yüzde 18 olan oran yüzde 5'e çekilsin.

İşletme belgeli yerlerin bu yıl tahakkuk eden tüm vergileri faizsiz olarak asgari bir yıl ertelensin.

Bu yıl çalışanların işveren payı devlet tarafından karşılansın.

Taşımacılıkta kullanılan yakıttan ÖTV alınmasın.

6 bin dolarlık charter desteği yeniden ele alınsın. Ortadoğuİran hareketliliğini artırmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı da ilave edilsin.

Yurtdışından yolcu getirene sayıya bakılmadan 20 euro destek sağlansın.

İSTİHDAM DESTEĞİ GENİŞLİYOR

Haberin Devamı

Turizme destek kapsamında, Antalya ve Muğla'da başlatılan "turizm sektörü istihdam destek paketinin" kapsamı da genişliyor. Turizm sektörü çalışanlarına yönelik maaş, prim desteği turizmin yoğun olduğu diğer Ege illerinde de uygulanacak.