Gazete Vatan Logo

Hükümetten geri adım

Türk Ticaret Kanununu değişiyor...

Ali Babacan’ın direnişine rağmen, Hayati Yazıcı, değişiklik yapılacağını açıkladı.

İçerdiği bazı maddeler dolayısıyla iş dünyası ve esnafı korkutan yeni Türk Ticaret kanunu değişiyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası toplantısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı sinyali verdi ve yasanın tedirginliğe yol açan 25-30 maddesinin değişeceğini açıkladı. Daha önce Başbakan yardımcısı Ali Babacan değişiklik düşünmediklerini söylemişti.

Yasanın en çok eleştirilen maddeleri arasında şirketten para çekme ve şirket yönetiminin 4’te birinin yüksek tahsilli olması konusu bulunuyor. Kendi şirketinden para çeken şirket sahibi, bu paraya faiz işletmez ve KDV ödemezse, 30 bin liraya kadar para cezasına mahkum olacak ve parayı ödemezse hapse girecek. Şirketler zorunlu olarak internet sitesi de kuracak. Bu sitede mali tablo ve borçlara da yer verilmesini öngören madde ‘Yatak odasına girme’’ olarak niteleniyor. Yeni yasa, 116 bin anonim şirket ve 690 bin limitet şirketi etkileyecek.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1500 maddelik TTK'nın yeterince incelenmeden yasalaştığını söyledi. MHP Grup Başkan vekili Mehmet Şandır da iktidarın, kaygıları dikkate almak zorunda olduğunu belirtti. CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, ‘’Haldeki kasap da manav da limitet şirket ve internet sitesi kurmak zorunda. Aksi halde 6 ay hapis cezası var ” dedi.

SON TARİH 1 TEMMUZ

1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan yasanın olumlu bulunan maddeleri de var. Otobüs firmalarına hizmetten doğan kusurları için sorumluluk yüklenecek. Yolculuklarda yumurta, soğan, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek; tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak.

Araçların dış yüzünde “O şimdi asker, Rampaların ustasıyım, Sollama beni, mahcup ederim seni” gibi yazılar olmayacak. İş yerine, “Paris'ten diplomalı terzi’’ gibi unvanlar yazılamayacak. Müşterinin kararına hediyelerle etki edilemeyecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek satış yapılamayacak.(GAZETEPORT)

Haberin Devamı