Gazete Vatan Logo

Hükümetin eylem planı hazır!

Yurt dışında Türk ürünlerine yönelik algı oluşturulması için 'Türkiye markası logosu' hazırlanacak.

Hükümet, Türk firmalarının yurt dışına açılabilmesi için yeni stratejileri devreye sokuyor. 10. Kalkınma Planı, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile Girdi Tedarik Stratejisi göz önüne alınarak eylem planı hazırlandı. Odalar ve borsalar, işadamları dernekleri ve ilgili kuruluşlara sunulan planda hedef “Türkiye markası” imajı. Hedef pazarlarda Türk ürünlerine yönelik algı oluşturulması için “Türkiye markası logosu” hazırlanacak. Ayrıca Türk Eximbank desteğiyle, Türk firmalarının yurt dışındaki markaları satın alması sağlanacak.

Eylem Planı'nda dikkat çeken diğer bazı adımlar ise şöyle:

> İhracata paralel olarak firmaların pazara erişim imkanlarının artırılması amacıyla otomotiv yan sanayi, hazır giyim ve konfeksiyon, makine elektrik-elektronik, demir çelik ve kimya sektörleri başta olmak üzere, sektörler için belirlenecek hedef pazara giriş için ticaret ve alım heyetleri oluşturulacak.

> 2013 yılında desteklenen 3 bin 451 milli ve bireysel katılımlı yurt dışı fuar organizasyonunun 2018'de 4 bine çıkarılması hedefleniyor. Alım ve sektörel ticaret heyetlerinin sayısı da ikiye katlanacak. 2013 yılında 158 olarak gerçekleşen Turquality ve marka destek programlarından faydalanan firma sayısı 2018'de 200'e ulaştırılacak.

> 2013 sonunda 17 olan Serbest Ticaret Anlaşması yapılan ülke sayısı dört yıl sonunda 40'a ulaştırılması hedefleniyor. Tercihli Ticaret Anlaşması yapılan ülke sayısı da artırılacak.

> Katma değerli ürünler için teknolojik ürünler desteklenecek.

> Türk firmalarının bilinen ve gelişme potansiyeli bulunan yabancı şirketleri ve markaları satın alarak dış pazarlara doğrudan erişmeleri desteklenecek.

> Türk ürünlerinin uluslararası alanda markalaşması ve tanınması için yürütülen çalışmaları desteklemek üzere “Türk Malı-Mağazası” imajının genel olarak korunması amacıyla ürün ve hizmet kalitesinin artırılması sağlanacak. Türk Eximbank'ı da, Türk malı imajının geliştirilmesi amacıyla yapılacak mağaza-alışveriş merkezi yatırımları ile modaya yönelik yatırımları daha fazla destekleyecek.

> Hedef pazarlarda Türk ürünlerinin algı endeksi hazırlanacak. (Oğuzhan Şahin/TÜRKİYE GAZETESİ)

Haberin Devamı