Gazete Vatan Logo

Hükümet zam için Kamu Personel Reformu'nu bekliyor

Askerin yüzde 18'lik zam talebini askıya alan, diğer kesimlerin "Geçinemiyoruz" feryadına da kulak tıkayan hükümet "Kamu Personel Reformu'nu bekleyin" mesajı verdi. Altı hükümet eskiten Kamu Personel Reformu sonbaharda yasalaşırsa İstanbul ve mahrumiyet bölgesindeki memura yüksek maaş verilecek. 2.5 milyon memurun en az 1.5 milyonu da sözleşmeli olacak

Nice hükümetin gerçekleştirmeye ömrünün yetmediği "Kamu Personel Reformu"nda sona yaklaşıldı. AKP Hükümeti'nin 3 Kasım'dan bu yana üzerinde çalıştığı reform taslağı tamamlandı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin önceki gün "Zam isteyen memur Personel Reformu'nun yasalaşacağı sonbahara kadar sabretsin" diyerek memuru meraklandırırken, VATAN söz konusu reform paketinin ayrıntılarına ulaştı.

TBMM açılmadan önce Bakanlar Kurulu gündemine gelmesi beklenen taslağa göre, hükümete İstanbul ve mahrumiyet bölgelerinde çalışan memurlara yüksek maaş verilmesi konusunda yetki verilecek.

Öğretmen ile din adamının durumu
Taslağa göre, devlet memurlarının dörtte üçü sözleşmeli personel olacak, kamuda eşit işe eşit ücret gelecek.

Personel reformu ile birlikte kamu görevlilerine ilişkin 11 ayrı hizmet sınıflaması son bulacak. Halen genel idare, mülki idare, sağlık, teknik, eğitim-öğretim, avukatlık, emniyet, din, hakim ve savcılık, öğretim elemanları ve yardımcı hizmetler olarak sıralanan hizmet sınıflarının yerini, unvanlar alacak. Devlet memurları Başbakanlık müsteşarından başlayarak aşağı doğru ünvanlarma doğru sıralanacak.

Yeni personel rejiminin yasalaşmasıyla birlikte maaş sistemi de daha basit hale getirilecek. Mevcut sistemdeki maaş hesabında kullanılan toplam 40, bir memurun maaşında ise varolan 14-15 kalemlik farklı göstergenin yerine temel aylık ve görev aylığı göstergesi gelecek. Maaş göstergesi ve taban aylık göstergeleri doğrudan temel aylığın içine girecek, yüzdelik oranlarla düzenlenecek görev aylığı ise halen maaşlarm hesabında baz alman diğer ödemeleri kapsayacak.

Bu arada maaş sistemine eklenecek bir başka kalemle, İstanbul ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine daha yüksek maaş ödenebilmesi için de yetki alınacak. İşin güçlüğü, görev yapılan yerin niteliği, sorumluluk gibi unsurlar dikkate alınarak Bakanlar Kurulu'na maaşlarda marjinal farklılık yapma yetkisi taranacak.

Bu şekilde örneğin İstanbul için "Kamu görevlilerinin ünvanlarına göre ödenmekte olan maaşlar yüzde 10 fazlasıyla ödenir" denilebilecek. Ya da "Doğu ve Güneydoğu'daki illerde şu ünvanlardaki personele mevcut maaşlar yüzde 15 fazlasıyla ödenir" şeklinde düzenlemelere gidilebilecek.

Kamu-Sen: Memurun % 10'luk zammının kaynağı bankada saklı
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), memur maaşlarının kendi bankalarına yatırılması karşılığında kamu kurumlarına çeşitli promosyonlar veren bankaların vaadettikleri paranın, çalışanlar arasında paylaştırılması istemiyle Maliye Bakanlığı aleyhine dava açtı. Dava dilekçesinde TBMM ile İş Bankası arasında yapılan protokolle milletvekillerine değeri 2 bin doları bulan bilgisayar dağıtması "örnek uygulama" olarak gösterildi.

Kamu-Sen'in iddiasına göre 2.5 milyon memurun 28.5 katrilyon lira tutan yıllık maaşını alabilmek için bankalar ayda 200 trilyon, yılda ise 2.4 katrilyon vermeyi göze almış durumda. Kamu-Sen'in hesabına göre bu miktar ücretlerde en az yüzde 10'luk bir zammın kaynağı olabilir.

Kamu-Sen bu davayı Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne yaptığı "Promosyonlar kuruma değil, kurum çalışanına dağıtılsın" çağrısına olumsuz yanıt verilmesi üzerine açtı. Kamu-Sen "Bütçe dışı gelir" olarak alınan paraların üst düzey bürokratların makam odası tefrişi, son model makam araçları, klima gibi harcamalara gittiğini de iddia etti.

Reform'da neler var?
* Memurların büyük bölümü sözleşmeli statüye geçirilecek.

* Daire başkanı ve üst düzey bürokratlar, askerler, hakim ve savcılar ile emniyet mensuptan başta olmak üzere asli fonksiyonları itibarıyla devlet hizmetlerini sürekli yürütenler memur olarak bırakılacak.

* Sekreter, odacı, bilgisayarcı, tercüman, daktilograf gibi kadrolarda çalışanlar ise sözleşmeli personel statüsüne geçirilecek.

* Sayılan fazla olduğu için devletteki sağlık personelinin de memur yerine sözleşmeli personel olarak istihdam edilmesi öngörüldü.

* Aynı şekilde teknik hizmetler sınıfında çalışan personel ile hukuk müşavirleri hariç kamudaki avukatların da memuriyetten sözleşmeliye geçiş yapması benimsendi.

* Öğretmen ve din adamlarının durumu ise siyasi otoritenin kararına göre şekillenecek.

* 40'ı bulan ücret kalemlerinin yerini asıl ücret ve görev ücreti alacak.

* İstanbul ile mahrumiyet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine daha yüksek maaş için hükümet yetki alacak.

* Kamuda halen 11 adet olan hizmet sınıflaması kalkacak ve kamu görevlilerinde ünvan dönemi başlayacak.

Haberin Devamı