Gazete Vatan Logo

Hükümet Tavrını Belli Etmeli

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu dönüşüm ile ilgili konuştu

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, hükümetin, başlattığı kentsel dönüşüm atağında tavrını samimi bir şekilde belli etmesi gerektiğini söyledi. Zaman'ın haberine göre, Yaşar Aşçıoğlu dönüşümle ilgili fikirlerini şöyle özetledi.

"Siz hükümet olarak 'kentsel dönüşüm yapacağım, kendi kasamı da bunun üzerinden dolduracağım', 'malî durumumu böylece düzelteceğim' mi diyorsunuz yoksa, 'ben ülkedeki insanlarımın can güvenliğini sağlamak zorundayım', 'ben ülkemin insanlarının sağlığını düşünmek zorundayım', 'ülke çocuklarını en güzel mahallelerde yetiştirmek zorundayım' mı demek istiyorsunuz? Duruşunuzu belli edin." dedi. Eskiden binaların teknik elemansız, kum-çakılsız, hurdadan çekme demirlerle, Bayındırlık Bakanlığı'nın ilk statik hesaplarının dörtte biri planlarla, hazır kalıpsız şekilde yapıldığını vurgulayan Aşçıoğlu, kentsel dönüşümün önem arz ettiğini kaydetti. Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketler ile yatırımcıları bir araya getirecek 2. İnşaat ve Konut Konferansı sonrasında konuşan Aşçıoğlu, hükümetin şu anki yaklaşımının daha çok kasayı doldurmak üzerine kurulu olduğunu belirterek, "Çünkü şu an bir konutta vergi yükü yüzde 50. Sadece yeni getirilen KDV yükünü kastetmiyorum. Bir konutta vergi resim ve harçların yükü yarı yarıya." dedi. Hükümetin bu konuda vergi yükünü hafifletecek adımlar atması gerektiğini kaydeden Aşçıoğlu, "Bunu yaparsa da hükümet hedeflediği vergiyi toplar. Çünkü vergi yükünü hafifletmek konut fiyatlarını ciddi şekilde aşağı çekecektir, bu da talebi ve konuta ulaşımı artıracaktır." açıklamasında bulundu. Şu an sadece TOKİ projeleri ile ilgili bir kolaylık olduğunu, bazı kentsel dönüşümlerle ilgili yüzde 1 KDV uygulandığını ama geri kalan bütün projeler için vergi yükünün çok ağır olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, İstanbul'da artık park bulunmadığını da söyledi. İmarsız yerleri imara açan otoritenin o arazinin arka tarafına elde edilen gelirle üç-dört misli yeşil park yapılabileceğini kaydeden Aşçıoğlu, "Türkiye'nin bir Hyde Park'ı (Londra'daki dev yeşil park) yok. Hep 200-300 metrekare parklar var. Oysa büyük parklar olmalı. Çocukların vizyonunu büyütecek alanlar olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı