Gazete Vatan Logo

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş: Kontrollü demek akla ziyan bir iş

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, CHP ve MHP’nin darbe komisyonu raporuna koyduğu muhalefet şerhini eleştirdi. CHP raporundaki ifadeler için “Kontrollü demek akla ziyan bir iştir” dedi

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş: Kontrollü demek akla ziyan bir iş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı. “Muhalefetin, 15 Temmuz Komisyonu raporuna karşı hazırladığı şerh kamuoyu ile paylaşıldı. Siyasi ayağın ortaya çıkarılmadığı yönünde eleştiriler var raporlarda. CHP 15 Temmuz’un kontrollü bir darbe girişimi olduğunu ifade etti ve darbenin siyasi ayağının AK Parti olduğunu savundu. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine ise Kurtulmuş, henüz muhalefetin şerhinin açıklandığı raporları okumadığını söyledi.

‘Bu kadar dış irtibatlısı yok’

“Kontrollü darbe teşebbüsü lafını” söylemenin 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destek olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “El insaf. Ortada 250 şehidin olduğu 2 bin 194 gazinin bulunduğu binlerce insanın tanklarla, uçaklarla, helikopterlerle tehdit edildiği, arabaların üstünden tankların geçtiği, insanların cesetlerinin tanklarla parçalandığı bir darbe teşebbüsüne ‘kontrollü’ demek akla ziyan bir iştir. Bunu kategorik olarak reddettiğimi çok açıkça ifade etmek isterim. Türkiye’nin darbeler tarihinde karşılaşmış olduğu en hain teşebbüstür, organize olunmuş, belki aylar belki yıllar sürmüş bir hazırlık sonunda ortaya konmuştur. Türkiye’de 5 tane darbe oldu. Bu darbelerin içinde başbakanın idam edildiği, partilerin kapatıldığı, Meclisin lağvedildiği, siyasi idamların da olduğu darbeler oldu ama bu kadar kanlı hain millet düşmanı ve bu kadar dışarısı ile irtibatlı ortaya konan bir bir darbe olmadı. Herkesin 15 Temmuz sonrasında ortaya çıkan bu tabloyu bir kere çok daha iyi şekilde değerlendirmesi lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

BEDELLİ TARTIŞMALARI

‘Şu anda böyle bir teklif yok’

Kurtulmuş, bir gazetecinin “Geride kaldığımız günlerde yeniden bedelli askerlik tartışması baş gösterdi. Bu kez Sayın Cumhurbaşkanı’na atfedilen bazı açıklamalar da var. Böyle bir çalışma var mıdır Bakanlar Kurulunda gündeme geldi mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Bedelli askerlik meselesi sosyal medyanın en fazla belirleyebildiği alanlardan birisidir ve gerçekten çok iyi organize olan bir talep grubu var. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili açıklamayı Sayın Başbakanımız yapmıştı. Şu aşamada henüz Bakanlar Kurulu’na gelmiş olan böyle bir teklif yoktur.”

Haberin Devamı

KATAR SORUNU

‘Bu krizin ağır bedelleri olur’

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize ilişkin bir soru üzerine ise Kurtulmuş, “Bölgede bu kadar sorun varken ve özellikle bölgede bir mezhep çatışmasının körüklenmeye başlandığı çok aşikar bir şekilde görülürken Körfez ülkeleri gibi birbirine çok yakın, kültür ve gelenek olarak birbirlerine çok benzer ülkelerin aralarındaki bu farklılıkları gidermek için teenni ile ve gerçekten samimiyetle gayret göstermeleri gerekiyor” dedi. Hükümetin ve Dışişleri Bakanlığının da tüm gücüyle sorunun çözülmesi için üzerine düşen gayreti yerine getirdiğine işaret eden Kurtulmuş, “Bütün ülkelere de aynı şeyi tavsiye ediyoruz. Nihayetinde bu krizin ilerlemesinin bütün bölge ülkelerine çok ağır bedelleri olacağı açıktır. Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok. Bölgedeki deneyimimiz ve şu andaki siyasi istikrarsızlıklar bize bunu çok açık bir şekilde söylüyor” ifadelerini kullandı. Başta ilgili ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin sorunun çözümü için gayret göstermesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde bu sorun geride bırakılmış olur” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

K.IRAK REFERANDUMU

‘Sorunlara sorun eklememek gerekiyor’

Kurtulmuş, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık için referanduma gitme kararına ilişkin bir soru üzerine, ise şunları kaydetti: “Irak’ta bölgesel yönetim Irak anayasası gereği belli haklara sahip. Irak merkezi hükümet ile zaman zaman bazı anlaşmazlıkların olduğunu biliyoruz. Bizim Kuzey Irak yönetimi ile yakın diyalog içinde çalıştığımızı da bütün dünya biliyor. Bizim temel tezimiz Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması. Kuzey Irak’ta yapılacak bir bağımsızlık referandumunun, zaten paramparça olmuş, siyasi sorunları içinden çıkılmaz hale gelmiş olan bölgede karışıklıkların daha fazla artmasına neden olmaktan, istikrarsızlığı artırmaktan başka bir sonuç sağlamayacağını biliyoruz. Teenni ile hareket edilmesi ve mevcut sorunlara daha fazla sorun eklememek gerekiyor. Herkesin siyasi çözüm noktasında odaklanıp sorunları geride bırakması gerekiyor.”

Haberin Devamı