Gazete Vatan Logo

Hükümet gibi şirket

Başbakan'ın oğlundan sonra Bakan Şahin'in oğlu da Çalık'la çalışmaya başladı

Radikal Gazetesi'nden Deniz Zeyrek'in haberine göre Çalık Grubu, Sabah ve atv’yi satın aldıktan sonra eski hukuk bürosuyla yollarını ayırıp Bakan Şahin’in avukat oğlu Cem Şahin’in şirketiyle anlaştı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 2004 yılında Personel işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı’yken hükümetleri döneminde torpil kalmadığını anlatmak için avukat oğlu Cem Şahin’in durumunu örnek göstermişti. Cem Şahin’in Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (KPSS) kazanamadığını anlatan Şahin, “Oğlum bana geldi, ‘ne yapacağız’ dedi. Ona dedim ki, ‘şansını bir sonraki sınavda denersin, başka ne yapabiliriz ki.’ O da itiraz etmedi” demişti. Cem Şahin, 2004’te KPSS’yi kazanamadı ama avukatlık mesleğinde hızla yükseldi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın genel müdür olduğu Çalık Holding’in kamu bankalarının sağladığı krediyle satın aldığı Sabah-atv medya grubu, avukat olarak Cem Şahin ve AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Seçim İşleri Başkanı Bekir Eren’in ortak olduğu Şahin, Dursun, Eren, Özfırat-(SDEO) Hukuk Bürosu’nu seçti. Üstelik, mevcut hukuk bürosunun sözleşme süresi bitmeden.

Şahin, 2004 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde Şamil Tayyar’ın sorularını yanıtlarken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan KPSS sınavı nedeniyle torpilin tarih olduğunu söylüyordu. Oğlu Cem Şahin’in de KPSS’yi kazanamadığını belirten Şahin şöyle devam ediyordu: “Oğlum bana geldi, ‘ne yapacağız’ dedi. Dedim ki, ‘şansını bir sonraki sınavda denersin, başka ne yapabiliriz’. O da itiraz etmedi...”

Yeni yasa çıktı ama...

Şahin’in böyle dediği ve Cem Şahin’in devlette iş aradığı dönemde tartışmalar eşliğinde çıkarılan bir yasa ile avukatların hâkim-savcı olmasının önü açıldı, bu amaçla bir sınav da yapıldı. Cem Şahin, Yargıç ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) açtığı dava ile yürütmesi durdurulan bu sınavdan yararlanamadı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Cem Şahin, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde İdare Hukuku üzerine yüksek lisans yaptı. 2001 yılından beri ortakların soyadlarının birleşmesiyle isimlendirilen ‘Şahin Dursun Eren Özfırat (SDEO)’ Hukuk Bürosu’nda Mustafa Kemal Dursun, Cemal Dursun, Kenan Dursun, Ş. Saadet Özfırat, Bekir Eren ile birlikte çalışıyor.

Şahin, 2003’te Sultanahmet’teki Binbirdirek Sarnıcı’ndaki nikâh töreninde dikkatleri üzerine çekmişti. Cem Şahin’in nikâh şahitliğini Başbakan Tayyip Erdoğan ve dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç yapmıştı. Şahitler arasında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek de vardı. Nikâhta Yeni Şafak İmtiyaz Sahibi Ahmet Albayrak ile kardeşi Nuri Albayrak da davetliler arasındaydı.

Sabah ve atv’yi, Halkbank ile Vakıfbank’ın sağladığı 750 milyon dolar kredi ile satın alan Çalık Holding’e bağlı Turkuvaz Medya’nın ilk icraatı hukuk bürosunu değiştirmek oldu. Durumu ilk fark edenlerden biri de Hrant Dink cinayeti konusundaki bir haberde kendisiyle ilgili iddialara yer verilen ve bu nedenle Sabah Gazetesi’ne dava açan İstihbaratçı polis M.Z. oldu. M.Z.’nin açtığı dava dosyasında yer alan bir dilekçenin aynısı, daha önce başka bir hukuk bürosuna aitken bu kez SDEO Hukuk Bürosu’ndan Cem Şahin’in imzasını taşıyordu. Sabah-atv grubunun mevcut avukatları da vekili oldukları dosyaların SDEO Hukuk Bürosu’na verildiğini bu şekilde öğrendi.

Yeni Şafak’ın da avukatı

SDEO Hukuk Bürosu hükümete yakın diğer basın kuruluşlarının avukatlığını yapıyor. Bir vatandaşın Yeni Şafak Gazetesi’ne açtığı alacak davasının duruşmasına da Yeni Şafak vekili olarak SDEO Hukuk Bürosu’ndan Bekir Eren katıldı. Bekir Eren de AKP Gençlik Kolları’nda yaptığı aktif çalışmalar ve Seçim İşleri Başkanı olarak biliniyor.

Sabah-atv’nin satış süreci, ihaleye tek alıcı olarak giren Çalık Holding’in vaat ettiği parayı ancak iki kamu bankasının sağladığı kredi ile ödemesi nedeniyle çok tartışılmıştı. Başbakan’ın damadı Berat Albayrak’ın Çalık Holding’in en üst yöneticisi olması ve kamu bankalarının kredi sağlaması “Çalık Sabah-atv’yi hükümet desteğiyle aldı” yorumlarına neden olmuştu. Ancak, kamu bankalarının 750 milyon dolar kredi vermesinde yasal bir sorun olmadığı gibi, SDEO Hukuk Bürosu’nun hükümet yanlısı gazetelerin avukatlığını yapmasında da yasal bir sorun yok.

‘Babam bilmez, işle ilgili konuları fazla konuşmayız’

Radikal’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Cem Şahin, Sabah-atv’nin yeni hukuk müşaviri Doğan Coşkun’u liseden tanıdığını, dünya görüşlerinin aynı olduğunu, “Ankara’daki dosyalara bakar mısın” deyince ricasını kırmayarak Ankara’daki duruşmalara girmeye başladığını söyledi. Şahin, “Ankara’da bu grubun davalarına bakmak için sözleşme yapmış bir şirket var” denilince de “Bunu bilmiyorum. Ancak gerçekten sözleşme süresi bitmemişse haklarını aramaları normal” dedi.

Sabah-atv’nin resmi vekilinin Doğan Coşkun olduğunu belirten Şahin, kendisinin duruşmalara, Coşkun’un her duruşma için ayrı gönderdiği yetki belgesiyle girdiğini ve şu ana kadar maddi karşılığını almadığını söyledi. Dosya sayısını hatırlamadığını da belirten avukat Şahin, ileride Sabah-atv ile sözleşme imzalamalarının gündeme gelebileceğini vurguladı.

Muhalefetin ‘yandaş medya’ diye nitelediği iktidara yakın yayın organları Yeni Şafak ve Star gazeteleriyle Kanal 24 televizyonunun da Ankara’daki dava dosyaları Şahin ve Eren tarafından takip ediliyor. Kendisinin Star gazetesi ve Kanal 24’ün resmi avukatı olduğunu söyleyen Şahin, Yeni Şafak’ın hukuk bürosunun İstanbul’da olduğunu, kendilerinin Ankara’daki davaları takip ettiğini anlattı.

Cem Şahin, “Babanız Sabah-atv’nin davalarına girdiğinizi biliyor mu?” sorumuza “Babam bilmez, işle ilgili konuları çok fazla konuşmayız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı