Gazete Vatan Logo

Hükümet 1 Mayıs için kararını verdi

Hükümet ve DİSK 1 Mayıs için uzlaştı. 1 Mayıs Bakırköy Pazaryeri'nde kutlanacak.

Hükümet 1 Mayıs için kararını verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu: 1 Mayıs kutlamaları için uzlaşıldı. 1 Mayıs Bakırköy Pazaryeri'nde kutlanacak. Taksim'e sembolik olarak çelenk bırakılacak.

DİSK'TEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İstanbul Taksim’de düzenlemek istedikleri 1 Mayıs kutlamalarına dair taleplerinin İstanbul Valiliği’nce reddedildiğini ifade ederek, bu yıl 1 Mayıs kutlamalarını Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştireceklerini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Başkanı Lami Özgen, Türk Tabipler Birliği (TTB) 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve diğer meslek örgütü temsilcileriyle birlikte Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde 1 Mayıs kutlama alanı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

"TEPEDEN İNEN BİR EMİRLE REDDEDİLDİ"

"İstanbul Taksim’de düzenlemek istediğimiz 1 Mayıs kutlamalarına dair talebimiz, İstanbul Valiliği’ne tepeden inen bir emirle reddedildi" diyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Maalesef ülkemizde idareciler kendilerini mahkeme kararlarını ve Anayasa’yı değil, saraydan gelen emirleri uygulamakla yükümlü kabul etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden aldığımız kararı tanımadılar. Anayasa’daki ’herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ maddesini ayaklar altına aldılar. Son olarak da 2015 1 Mayıs’ına dair mahkeme kararına saygı duymadılar" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"BU YILA MAHSUS BAKIRKÖY HALK PAZARI"

Türkiye’nin son 9 aydır içinden geçtiği dönemde halkın en temel hakkı olan yaşam hakkının defalarca ihlal edildiği belirten Kani Beko, "Dört örgüt tarafından düzenlenen son büyük miting olan 10 Ekim Emek-Barış-Demokrasi mitinginde yaşanan katliam maalesef hala hafızalardadır. Bu mitingde bizlerin güvenliğini sağlamak ile yükümlü olanların en hafif ifadeyle görevlerini yapmadıkları belgeleriyle ortaya konmuştur. 10 Ekim’de yitirdiğimiz barış güvercinlerimizi andığımız için bizler hakkında soruşturma açanlar, katliam ile ilgili haber yapan gazeteciler yargılanırken, ’görevini yapmayan’ tek bir kamu görevlisi dahi yargılanmamaktadır. Böyle bir ortamda, bizlerin güvenliğini sağlamakla görevli olanlar, 1 Mayıs arifesinde ’görevlerini yapmamak’ ile yetinmemekte, aksine güvenliğimizi tehdit edeceklerini açıkça ilan etmektedir. Bu koşullar altında, işçilerin, emekçilerin, tüm ezilenlerin taleplerini güçlü bir biçimde haykırdığımız 1 Mayıs kutlamalarını, güvenli bir biçimde yapmayı öncelikli bir görev olarak benimseyen dört emek ve meslek örgütü olarak, bu yıla mahsus olmak üzere 1 Mayıs kutlamalarını İstanbul’da Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirmeye karar verdik. 2016’ya özgü bu karar üyelerimizden, 1 Mayıslarda yıllarca omuz omuza verdiğimiz dostlarımızdan ve halkımızdan gelen talepler dikkate alınarak verilmiştir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KİMSE BİZDEN TAKSİM MEYDANI’NDAN VAZGEÇMEMİZİ BEKLEMESİN"

Beko sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nın mahkeme kararlarına ve Anayasa’ya rağmen tek bir kişinin iradesi ile yasaklanması, AKP iktidarının hedeflediği rejim değişikliğinin sembollerinden biri haline gelmiştir. Kimse bizden Taksim 1 Mayıs Meydanı’ndan vazgeçmemizi, tek adam diktasına dönüşen bir rejimi kabul etmemizi beklemesin."

Haberin Devamı