Gazete Vatan Logo

HSYK'dan savunma!

HSYK'dan savunma!

Hükümetin Adli Kolluk Yönetmeliğ iaçıklaması nedeniyle sert tepkisine hedef olan HSYK yetkililerinden yeni bir açıklama gelmemesi dikkat çekerken HSYK Tetkik Hakimi Mustafa Arslan iddialara yanıt niteliğinde bir yazı kaleme alarak HSYK'nın internet sitesinde "hakim ve savcılarının resmi iletişim, bilgi ve tecrübe paylaşım platformu" olarak kurulan Yargı Kürsüsü'nde yayınladı.

Arslan'ın yazısında HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili olarak 25 Aralık'ta yapılan Genel Kurul toplantısında karar aldığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

OLAĞAN TOPLANTIDA GÜNDEME GELDİ: Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler Genel Kurul toplantısında bazı Kurul üyelerimiz tarafından gündeme getirilmiş, yapılan değerlendirme üzerine bir metin oluşturularak HSYK Genel Kurulu olarak açıklama yapılmasına karar verilmiştir.



BİR GÜN SONRA AÇIKLANDI: 18 üye ile toplanan HSYK Genel Kurulunda 13 üye kararlaştırılan şekilde açıklama yapılmasını uygun görmüştür. Muhalif üyelere talepleri üzerine muhalefet şerhlerini yazmak üzere bir gün süre verilmiş olup, muhalefet şerhleri 26 Aralık günü saat 16:40'da tamamlanarak Kurul'un resmi internet sitesinde yayınlanmak üzere gönderilmiş ve saat 17.00 civarında yayınlanmıştır.



DANIŞTAY DAHA ÖNCE KARARINI VERDİ: Yapmış olduğum araştırmada bu yürütmeyi durdurma kararının 26 Aralık günü öğle saatlerinde verildiği, yani HSYK Genel Kurulu açıklamasının kamuoyuna duyurulmasından önce verildiği görülmektedir.



HSYK'NIN YETKİSİNİ BAKANLIKLAR KULLANDI: Anayasa'ya göre savcıların adli görevlerine ilişkin olarak Adalet Bakanlığı'nın düzenleme yapma yetkisi bulunmamaktadır. Savcıların adli görevlerine ilişkin olarak düzenleme yapma, genelge çıkarma yetkisi HSYK'ya aittir ve HSYK da oy birliği ile 7 nolu genelgeyi çıkartmıştır. Yani HSYK'nın yetkili olduğu ve düzenleme yaptığı bir konuda Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca Adli Kolluk Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. HSYK Genel Kurulunda bu husus da değerlendirilmiş ve açıklama yapılması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.



HSYK'NIN DANIŞTAY'DA TASARRUF HAKKI YOK: HSYK'nın açıklamasının Danıştay'ın kararını etkileyeceği hususuna katılmıyorum. Danıştay üyeleri üzerinde seçimi dışında HSYK'nın herhangi bir tasarrufu bulunmamaktadır. Yürütmeyi durdurma kararı veren üyelerin çoğu önceki Kurul döneminde seçilmiştir.

BAKAN BOZDAĞ DEĞİL, ERGİN'Dİ: Kamuoyunda Kurulun sanki açıklamayı yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ henüz göreve başlamışken ve MGK'da toplantıda iken acelece ve gizlice yaptığı hususu dile getirilmekte ise de açıklamanın Genel Kurulda kabul edildiği tarihte Adalet Bakanı Sadullah Ergin'dir.



"DÜPEDÜZ HSYK AÇIKLAMASI"

Arslan'ın yazısı adalet.org sitesinde de paylaşıldı. Yazıya hakim ve savcıların yaptığı yorumlar ise şöyle:

YAKINDA ODACILAR AÇIKLAMA YAPACAK: HSYK'nın kurumsal bir yapısı yok mu? Şu anda tartışılan şey Kurul üyelerinin HSYK adına basın açıklaması yapmaya yetkilerinin olup olmadığı iken

Bir tetkik hakimi kurul üyelerini de pas geçerek açıklama yapıyor. Kurumsal yapı yerle bir edilmiş. Yakında odacılar da açıklama yapsa şaşmayacağım..

KADİR İNANIR BİLE İNANMAZ: Daha önce dedim yine diyorum.. Açıklamanın tek eksiği yönetmelik yayımlanır yayımlanmaz açıklama yapılmalıydı.. Kurulun yaptığı açıklama gerekli ve güzeldi.. Danıştayın Kurul etkisinde karar verdiğine ise Kadir İnanır bile inanmaz:)

KURUL, TETKİK HAKİMİN ARKASINA SIĞINMIŞ: Düpedüz HSYK açıklaması. Kurul keşke bunu kendi adına yapabilseydi. Kurul'un kendisini dolaylı da olsa ifade edebilmesi için bir Tetkik Hakiminin arkasına sığınmak durumunda bırakılması hali, yargı erkinin başının ne hale düşürüldüğüne somut bir örnek. Demokrat yargıçlar ne güzel demiş; "Türkiye'de yargı yoktur" diye. Evet, yargı da yoktur. Yargının başı da yoktur. HSYK Tetkik Hakimi Arslan'ı cesaretinden dolayı kutluyorum.

YÜRÜTME EMİR BUYURDU: "Kurul üyelerinin HSYK adına basın açıklaması yapmaya yetkilerinin olup olmadığı" tartışılıyormuş. O tartışma biteli çok oldu. Yüretme emir buyurdu ya "senin açıklama yapma yetkin yok, o yetki bende" diye. Biz bu platformda düşündük taşındık HSYK'nın ancak "Şarkikaraağaç Sulama Birliğine" ilişkin olaylarda açıklama yapma yetkisinin olduğuna kanaat getirdik. Siz hala neyi tartışıyorsunuz.

Haberin Devamı