Gazete Vatan Logo

HSYK'da daire paylaşımı tamam

HSYK'da daire paylaşımı tamam

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ilk toplantısında üyelerin dairelere dağılımı, daire başkanları ve HSYK Başkanvekili seçimi yapıldı. Atama ve nakil işlemlerinden sorumlu 1. Daire’nin başkanlığına Halil Koç seçildi. Üyelik seçimi sırasında Koç'un Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) hükümet kanadından olduğu ifade ediliyordu. Soruşturma ve terfi işlemlerine bakan 2. Daire’nin başkanlığına ise YBP’nin 'sosyal demokrat eğilimli' üyelerinden Mehmet Yılmaz getirildi. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetleri incelemek ve araştırmakla görevli 3. Daire’nin başkanlığına da HSYK seçimlerinde en çok oya alan ve 'ülkücü kökenli' olduğu ifade edilen YBP’li Metin Yandırmaz seçildi. Yandırmaz aynı zamanda HSYK Başkanvekilliği'ne atandı.

Dünkü toplantıda dairelerin üyeleri şunlar oldu:

1. Daire: Kenan İpek, Yakup Ata, Mehmet Durgun, Rasim Aytin, Ömür Topaç ve İsa Çelik.

2. Daire: Taci Bayhan, Hayriye Şirin Ünsel, Mustafa Kemal Özçelik, Muharrem Özkaya, Ramazan Kaya ve Mahmut Şen,

3. Daire: Şaban Işık, Ömer Kerkez, Kerim Tosun, Aysel Demirel, Ahmet Berberoğlu ve Turgay Ateş.

Haberin Devamı

Nasıl karar alınıyor?

HSYK Genel Kurulu 22 üyeden oluşuyor. Genel Kurul 12 üyeyle toplanabiliyor ve 12 üyeyle karar alabiliyor. Yürütme kanadının 7 oyu ile Yargıda Birlik Platformu üyelerinin toplamı 15'i buluyor. Daireler ise 7 üye ile toplanıp 4 üye ile karar verebiliyor.

'Meşruiyeti oldukça yüksek'

HSYK Genel Kurulu dün ilk toplantısını yaptı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ toplantı öncesi şöyle dedi: "Yapılan seçimler sonucunda demokratik meşruiyeti oldukça yüksek, çoğulcu bir kurul yapısı oluştu. Seçimlerin sıhhati konusunda kimsenin eleştirisi, itirazı yok. Sayın Cumhurbaşkanımız da öyle zannediyorum ki buradaki kadın eksikliğini görerek 2 kadın üye atamıştır. Bunların tamamı yasal, meşru ve doğru atamalardır. Sayın Kılıçdaroğlu, buradaki demokratik meşruiyetin yüksekliğine ve çoğulculuğa baktığı zaman eleştirisinin haksız olduğunu kendisi de görecektir."