Gazete Vatan Logo

HSYK ‘inceleme’de

Rüstem Eryılmaz ve Hikmet Usta hakkında inceleme başlatılması talebini yerinde buldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kurul’un Hrant Dink cinayeti davasını karara bağlayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ve davanın savcısı Hikmet Usta hakkında inceleme başlatılması talebini yerinde buldu.

1- Adalet Bakanı Ergin, Dink davası hakim ve savcısına inceleme izni

2- Şike savcısına “özel hayat” incelemesi

3- Ergenekon savcısına “Görüşmeleri neden imha etmedin” sorusu

HSYK ayrıca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Berk ve Cihan Kansız hakkında da dava dosyalarına koydukları özel içerikli telefon görüşme kayıtları nedeniyle inceleme başlattı.

Tartışma yaşanmıştı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta hakkında, “Dink davası Hakimi: ’Örgüt yok diyemem, ama’...”, “Örgüt yok diyemem, ama...”, “O Hakim konuştu”, “Savcı: Örgüt için fazlasıyla delil var”, “Savcı: Örgüt de var, fazlasıyla delil de ancak mahkeme bunları incelemedi”, “Dink davasında skandal”, “Unutkanlığın böylesi” başlıklı haberler ile diğer çeşitli basın ve yayın organlarında çıkan haberlerin ihbar kabul edilmesi nedeniyle HSYK inceleme başlatmış ve müfettiş görevlendirilmesi konusunda Kurul Başkanı olan Ergin’e teklif götürmüştü. Ergin, bu hafta başında verdiği kararla, teklifi yerinde bularak müfettiş görevlendirilmesi iznini verdi. HSYK, bunun üzerine 2 müfettişi dosyayı ve açıklamaları incelemekle görevlendirdi.

İncelenecek konular arasında, sanıklardan Coşkun İğci hakkında karar verilmemesi, savcı Usta’nın, bazı delillerin incelenmediği iddiası gibi konuların da bulunması, dosyaya yönelik kapsamlı bir araştırma yapılacağı yorumlarına yol açtı. Esasa yönelik bu incelemelerin yanısıra, izin almadan çok sayıda kanala açıklama yapan Eryılmaz’ın bu tavrı ve sözleri, Usta’nın iddiaları ve varsa yaptığı açıklamalar da incelenecek.

Hakan Şükür’ün suç duyurusu

HSYK, şike davasının dosyasında, dosya ile ilgisi olmayan kişiler hakkında, özel hayat kapsamında kalan konuşmalara yer veren, bu konuşmaları imha etmeyip dosyaya koyan Savcı Mehmet Berk hakkında da inceleme başlattı. Berk hakkında inceleme başlatılmasında AKP milletvekili ve eski milli futbolcu Hakan Şükür’ün suç duyurusunun etkili olduğu öğrenildi. Şike davasının ek klasörlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın Şükür hakkında yaptığı hakaret içerikli telefon görüşmeleri yer almıştı. Aynı klasörlerde şarkıcı Demet Akalın ile ilgili yapılan telefon konuşmaları da yer alıyordu.

Ergenekon savcısına inceleme

Kurul, aynı gerekçeyle İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız hakkında da baktığı bir dosyada imha etmesi gereken telefon görüşmelerinin bulunması nedeniyle inceleme başlattı. HSYK, Savcı Kansız’ın Oda TV soruşturmasında, tutuklu sanık Nedim Şener ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ses kayıtlarını iddianameye koymasını özel hayatın gizliliğini ihlal kabul etti. CHP’li Atilla Kart’ın yaptığı suç duyurusuna üzerine, savcı Kansız hakkında inceleme başlatılmasına karar verildi.

Şike ve Balyoz savcısı

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi ’nde görevli özel yetkili savcı olarak 2008 yılında atanan savcı Mehmet Berk gündemi ilgilendiren önemli soruşturmalarda yer aldı. Türkiye gündemine bomba gibi düşen futbolda şike soruşturmasını yürüten savcı Berk, Balyoz soruşturmasını da yürütmüş, ancak dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından görevden alınmıştı. Öte yandan, savcı Berk eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yazdığı “Haliçte Yaşayan Simonlar” adlı kitapta adının geçmesi sebebi ile de gündeme gelmişti. Kitabın bazı yerlerinde adının geçmesi ve ağır ithamlarla karşı karşıya kalan Berk, “İddiaların biri ispatlansın, o gün istifa ederim” diyerek Avcı’ya 100 bin TL’lik tazminat davası açmıştı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan davada Avcı savcı Berk’e 20 bin TL’lik tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Ergenekon ve OdaTV

DHKP-C ve Şile kazıları gibi önemli soruşturmaları yürüten savcı Cihan Kansız, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün İstanbul Başsavcıvekili olarak atanmasının ardından Ergenekon savcısı olarak atandı. Kansız, son olarak eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ifadesini alan savcı Kansız, Başbuğ’u darbeye teşebbüs ve terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla tutuklanma talebi olarak mahkemeye sevk etti. Gündeme ilişkin soruşturmaları yürüten Kansız’ın yürüttüğü önemli dosyalar arasında OdaTv soruşturması, adil yargılamayı etkileme soruşturması bulunuyor.

Dink davası savcısı

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Hikmet Usta, dava kapsamında veriği mütealasında cinayetin Ergenekon’un son suikastı olduğunu öne sürmüş ve 7 sanık hakkında ağırlatırılmış müebbet hapis cezası istemişti.

Haberin Devamı