Gazete Vatan Logo

HSBC’ye çok üzülmem teknoloji şirketi isterim

Hedeflerini bankacılık lisansı da olan bir teknoloji şirketi olarak koyduklarını belirten ING Türkiye’nin Genel Müdürü Pınar Abay “HSBC niye olmadı diye üzülmem. Bana sermayedar para verse, finansal teknoloji üreten start-up bir şirkete yatırım yapmayı tercih ederim” dedi.

HSBC’ye çok üzülmem teknoloji şirketi isterim

HSBC’nin Türkiye dahil bazı ülkelerden çıkacağının duyulmasından sonra en ciddi alıcılardan birinin de ING Grubu olduğu konuşulmuştu. Ancak kapalı kapılar ardında süren pazarlıklarda istenen sonuca ulaşılamadı ve satın alma operasyonu tamamlanamadı. Nitekim önceki gün de HSBC yönetimi, Türkiye’de yeniden yapılanma sürecini başlatabileceklerini vurguladı. ING Türkiye yönetimi ile tam da bu açıklamaların sonrasına denk gelen bir basın buluşması olunca ısrarlı sorular da haliyle bu noktada buluştu.

ING Bank Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, HSBC’nin Şubat 2015’ten bu yana gündeminde tuttuğu Türkiye’deki operasyonlarını satmaktan vazgeçmesini, “Hayırlı olsun, HSBC bizim müşteri profili açısından baktığınızda rekabet ettiğimiz bir banka değil” şeklinde yorumladı. ING Grubu’nun Türkiye’ye ilişkin satın alma planları hakkında bir profesyonel olarak değerlendirme yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Abay, “Banka satın alarak büyümeye ilişkin görüşümü ifade etmem gerekirse; eğer sermayedar bugün ING Türkiye’ye satın alma yapmak için ‘x birim’ bir sermaye verse, ben bununla finansal teknoloji alanında faaliyet yürüten birkaç start-up finansal teknoloji şirketine yatırım yaparım. Çünkü bizim acilen büyük bir banka alarak ölçek elde etmeye ihtiyacımız yok. Bizim fark yaratmamız için acilen fikre ve yenilikçi ürünlere ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

ING Türkiye’nin hedefi

Pınar Abay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojiyi ana odağımıza aldık. Hem iç süreçlerimizde hem de müşterilerimize sunduğumuz ürün ve hizmetlerde daha hızlı, analitik, yalın ve daha adil fiyatlama ile oyunu değiştiren bankacılık yaptık. ‘İleriyi Düşün’ stratejisi kapsamında ING Grubu da 2015 yılında globalde start-up’lara ve finansal teknoloji şirketlerine yatırım yaptı. Şu anda hedef Türkiye’de bir finansal teknoloji şirketi ile iş birliği yapmak.”

O kadar seviyorsan işletim ücreti alma

Müşteriyi en iyi dinleyen banka olduklarını, gişe işlem ve şubede bekleme sürelerinin merkezden sürekli takip edildiğini anlatan Pınar Abay, bazen de kulaklık takıp Kahramanmaraş’taki çağrı merkezine gelen telefonları dinlediğini ve müşterilerinin en çok nerelerde sorun yaşadığını anlamaya çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Sosyal medya ekibinin bir etkinliğinden de bahseden Pınar Abay, “Bir sabah bankaya geldim, kapıda ‘Bankacısın dediler kız vermediler’ diye bir slogan. Kafamı nereye çevirsem farklı sloganlar. Mesela bir tanesinde ‘O kadar seviyorsan beni hesap işletim ücreti alma’ bir diğerinde ‘Kart satarken nefes kadar yakın, ekstre istediğimde yıldızlar kadar uzaksın’ yazıyordu. Sonuçta müşteri memnuniyeti önceliğimiz. Müşterimizin ne hissettiğini iyi anlarsak, çözüm üretirken de işimiz kolaylaşıyor. Empati kurmak için iyi bir çalışma oldu” diye konuştu.

Şube azaltıp hızlı büyüdüm

Şube sayılarının 314’ten 296’ya düşmesine rağmen organik olarak çok hızlı büyüdüklerini ifade eden Pınar Abay, farklı dağıtım kanalı stratejileri ve teknolojiyi iyi kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Şube açmadıkları halde bireysel müşteri sayısını 1.5 milyondan 2.2 milyonun üzerine, 66 bin civarındaki KOBİ müşteri sayısını da 116 binin üzerine çıkardıklarını kaydeden Abay, “Biz elbette Türkiye’deki satın alma fırsatlarını değerlendirdik, değerlendireceğiz. Ama şube açmadan bu kadar büyüyebildiğimiz için şu sıralar organik büyümeyi tercih ediyoruz” diye konuştu. ING Grubu’nun son 4 yılda Türkiye’ye 7.3 milyar euroluk sermaye desteği sağladığını da dile getiren Pınar Abay, “2015’te kurumsal bankacılıkta yüzde 55 büyüme sağladık. Önümüzdeki dönemde proje finansmanına odaklanarak, büyük projelere desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

3 puanlık avantaj

Turuncu hesapla vadesi dolmadan çekilse bile günlük faiz işleyen bir mevduat geliştirdiklerini ve çok beğenildiğini kaydeden Abay, kredi borcunu zamanında ödeyenlere daha avantajlı faizle sundukları kredinin de büyük ilgi gördüğünü ifade etti. ING Türkiye’nin Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun da borcuna sadık müşteriler için sağlanan bu avantajın yıllık bazda 3 puanlık bir maliyet düşüşü getirdiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Asker bankanın dönüşümü Harvard’da

ING Bank Türkiye, ağırlıklı olarak askerlerin müşterisi olduğu Oyak Bank’ı alarak Türkiye’ye girdi. Müşteri profilinin çok değiştiğini kaydeden Pınar Abay, bankanın 2011’den bu yana yaşadığı dönüşümün dünyanın çeşitli yerlerinden başarı öykülerini ders konusu olarak işleyen Harvard Business School’un da dikkatini çektiğini belirtti. Abay, “ING Türkiye’nin asker geçmişli bir bankadan, ülkenin en inovatif en yenilikçi bankalarından biri olmayı nasıl başardığı, dijital bankacılıkta nasıl bir dönüşüm ve atak gerçekleştirdiği önümüzdeki yıldan itibaren Harvard’da ders konusu olarak işlenecek” dedi.