Gazete Vatan Logo

Hrant Dink savcısı görevinden alındı

İstanbul Adliyesi’ndeki kritik görev değişikliğinde Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın yerine MİT TIR’ları soruşturmasını yürüten Başsavcıvekili İrfan Fidan terfi etti. Dink iddianamesini hazırlayan savcı Gökalp Kökçü ise Terör Büro’daki görevinden alındı

Hrant Dink savcısı görevinden alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 2016 yılı iş bölümü ve çalışma talimatını yayımladı. Kritik soruşturmalara bakan savcıların görev yerlerinde önemli değişiklikler oldu. İş bölümü talimatı çerçevesinde Dink cinayeti kapsamında bölgede tespit edilen Jandarma istihbaratçılara ilişkin soruşturmayı yürüten ve ayrıca cinayette sorumlu görülen kamu görevlileri hakkındaki davayı açan Gökalp Kökçü’nün de görevinde değişiklik oldu. Kökçü, ‘Genel Hazırlık Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi. Savcı Kökçü, Balyoz’da kumpas iddialarını da yürütüyordu. Kökçü’nün elindeki soruşturmalar başka bir savcıya devredilecek.

17-25 Aralık soruşturmalarının ardından terörden sorumlu başsavcı vekili olarak görevlendirilen Orhan Kapıcı’nın yerine Kaçakçılık Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili İrfan Fidan getirildi.

Savcı Fidan’a terfi

Orhan Kapıcı ise Basın Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu olarak görevlendirildi. İş bölümü talimatında Kapıcı, başsavcı Hadi Salihoğlu’nun yokluğunda vekaleten başsavcılık görevini yürütecek. Savcı Fidan, aynı büroda görevli iki savcı ile birlikte 25 Aralık soruşturmasını yürüttü. Bu soruşturma da takipsizlik kararı verildi. Fidan ardından, “Selâm Tevhit’te şüphelilere kumpas kurulduğu” iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma devam ederken Başsavcı vekili olarak atandı. Başsavcı vekili Fidan, ‘Selâm Tevhid’de kumpas’ iddiasıyla Fethullah Gülen, eski polis müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ile askerlerin de aralarında bulunduğu 122 kişiye “hükümeti yıkmaya teşebbüs” suçlamasıyla dava açtı. Adana’da MİT’e ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma da Fidan tarafından yürütülüyor. Soruşturma kapsamında en son Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile Albay Burhanettin Cihangiroğlu Kasım ayında tutuklandı. Tutuklanan General Aydın bir ay sonra ise serbest bırakıldı. Soruşturma halen devam ediyor. Fidan tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili de soruşturmayı yürütüyor. MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlayan Dündar ve Gül, 27 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı. İrfan Fidan soruşturmasını henüz tamamlamadı.

Haberin Devamı

O Paralel savcısı da...

Haberin Devamı

“Yasa dışı dinleme” soruşturmasını yürüten ve eski İstihbarat Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 143 şüpheliye dava açan savcı Okan Özsoy da ‘Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundaki’ görevinden alınarak Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevlendirildi.